• Pytagoriáda - školské kolo
          • Pytagoriáda - školské kolo

          • Dňa 11. decembra 2019 sa uskutočnilo školské kolo Pytagoriády. Zúčastnili sa ho žiaci sekundy a tercie. Žiaci sa popasovali s ľahšími aj ťažšími úlohami. Tí najúspešnejší - Terézia Hatiarová, Martina Žáková, Silvia Bedrichová, Damián František Girašek a Matej Vráblik postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční 25. marca 2020 v Liptovskom Mikuláši.

            Gratulujeme a budeme im držať palce.

            Pozrite si fotografie v galérii Pytagoriáda.

        • Užitočné informácie pre maturantov
          • Užitočné informácie pre maturantov

          • Dňa 11. 12. 2019 sme my maturanti absolvovali stretnutie s pracovníčkami Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Liptovskom Mikuláši. Fundovane nás oboznámili o našich povinnostiach a ďalších možnostiach po ukončení stredoškolského štúdia a predstavili nám aj možnosti práce v zahraničí.

            Aj táto školská akcia sa niesla v príjemnej a priateľskej atmosfére, v ktorej sme dostali odpovede na všetky naše otázky.

            oktáva, IV. A

            Pozrite si fotografie v galérii Úrad práce.

        • Mikuláš u nás...
          • Mikuláš u nás...

          • V piatok 6. 12. 2019 prišiel tradične aj na našu školu Mikuláš. Spolu s čertmi a anjelmi chodil od triedy k triede a odmeňoval aj keď občas nie veľmi poslušných študentov. Ani učitelia, pani kuchárky a pani upratovačky neostali ochudobnení o túto akciu a boli za milú básničku alebo pesničku odmenení dobrotami. Akcia zanechala milé úsmevy na tvárach učiteľov, žiakov aj organizátorov a navodila príjemnú predvianočnú atmosféru.

            Pozrite si fotografie v galérii Mikuláš.

        • Celoslovenský festival poézie Beniakove Chynorany
          • Celoslovenský festival poézie Beniakove Chynorany

          • Svoj „recitačný rok“ som ukončila na Celoslovenskom festivale poézie v Chynoranoch. Tento sa každoročne koná na počesť slovenského básnika Valentína Beniaka. Celý trojdňový festival sa niesol v kresťanskom duchu, v príjemnej atmosfére, so zaujímavým sprievodným programom. So sebou si odnášam 3. miesto, za ktoré som nesmierne vďačná. Pre mňa je to veľmi veľký úspech, nakoľko proti mne súťažili recitátori z hereckých škôl. Súperiť s budúcimi hercami z celého Slovenska bola pre mňa veľká výzva. Veď mnohí naši slovenskí herci sú majstrami poézie.

            ,,Recitovanie poézie je veľmi vzácna chvíľa, keď sa duša rozpráva s básňou, keď načúva plynutiu slova ako tikotu hodín.“  (Jozef Leikert)

                               Marcela Kollárová, III. A

            Pozrite si fotografie v galérii Beniakove Chynorany.

        • Burza stredných škôl
          • Burza stredných škôl

          • Dňa 3. 12. 2019 sme sa zúčastnili Burzy stredných škôl, ktorú zorganizovalo CPPPaP v Liptovskom Mikuláši. Aj týmto spôsobom sme sa snažili predstaviť našu školu žiakom deviatych ročníkov základných škôl. Zaujímali sa o podmienky štúdia, a tiež o mimoškolské činnosti a aktivity v našej škole. Potešilo nás, že burzu navštívili aj rodičia mladších žiakov, ktorí mali otázky, týkajúce sa obsahu vzdelávania, ale aj vybavenia našej školy a našich učební.

            Dúfame, že získané informácie pomôžu žiakom správne sa rozhodnúť pre vhodný typ strednej školy.

            Súčasne sa tešíme, že niektorí sa v budúcom školskom roku stanú žiakmi nášho gymnázia a budú s nami zdieľať spoločný študentský život. 

             

            Pozrite si fotografie v galérii Burza SŠ.

        • Naša nezabudnuteľná tanečná...
          • Naša nezabudnuteľná tanečná...

          • Od septembra sme my, žiaci sexty a II. A, pravidelne obúvali tanečné topánky a zúčastňovali sa kurzu spoločenských tancov. 9 lekcií nakoniec vyvrcholilo 22. novembra 2019 v Kultúrnom dome v Liptovskom Hrádku venčekovým večierkom.

            Sála odetá do slávnostnej atmosféry bola na tento večer domovom mladých dám v okúzľujúcich šatách a pánov v oblekoch, ktorí na ladné tóny hudby pretancovali celú noc. Štandardné, ale aj latinskoamerické tance sme tak mohli predviesť rodičom, priateľom ako aj triednym učiteľom. Po prvom tanečnom kole prichádzali ďalšie a ďalšie, svoje schopnosti sme predviedli aj v súťaži, či v špeciálnom kole, kde sme spomedzi seba zvolili venčekového kráľa a kráľovnú. Ako čerešničku na torte sme akcii dali zbohom freestyleovými kreáciami, pri ktorých sme mnohí takmer rozbili tanečný parket.

            Sme radi, že v túto čarovnú noc, na ktorú budeme ešte dlho a s úsmevom spomínať, sme mohli utužiť vzťahy, pretancovať topánky a pomyselne takto vkročiť do spoločnosti, takmer ako dospelí.

            tanečníci

            Pozrite si fotografie v galérii Venček.

        • EXPERT geniality show
          • EXPERT geniality show

          • Aj v tomto školskom roku patril posledný novembrový štvrtok nám, 22 expertom. Našou úlohou bolo za 60 minút odpovedať na 50 otázok (po 25 v každej téme).

            Témy, z ktorých sme si mohli tento rok vyberať, boli:

            Od Dunaja k Tatrám

            Mozgolamy

            Svetobežník

            Tajomstvá prírody

            Do you speak English?

            Góly, body, sekundy

            Na ktoré otázky sme odpovedali správne, sa dozvieme najneskôr 20. decembra 2019.

            Veríme, že sme boli úspešní a tešíme sa na ďalší ročník.

            Experti

             

            Pozrite si fitografie v galérii Expert.

        • Fyziklání
          • Fyziklání

          • Dňa 27. 11. 2019 sa tím z našej školy v zložení Klára Bukovinská, Vanesa Zuskinová, Boris Vrbičan (III. A), Matej Lang (sexta) a Adrián Fázik (II. A) zúčastnil medzinárodnej súťaže Fyziklání, ktorá prebiehala online. Zapojilo sa do nej vyše 100 tímov z Českej republiky, Poľska, Estónska, USA, Veľkej Británie...

            V silnej konkurencii sa naši študenti nestratili a po náročnom trojhodinovom riešení úloh z oblasti z fyziky obsadili 49. miesto. Za vynaloženú námahu im patrí vďaka.

            Mgr. Vladimír Javornický

        • iBobor
          • iBobor

          • V týždni od 11. novembra do 14. novembra 2019 sa 93 študentov zúčastnilo informatickej súťaže iBobor. Súťažili v štyroch kategóriách. Z celkového počtu bolo 29 úspešných riešiteľov a 4 z nich dosiahli vynikajúce výsledky s percentilom nad 90. Sú to Martina Žáková zo sekundy, Filip Antol z kvarty, Natália Kubíková zo sexty a Leonard Šlosár z II. A.

            Úspešným riešiteľom gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

        • Ako chemici hľadajú lieky...
          • Ako chemici hľadajú lieky...

          • Nádorové ochorenia predstavujú v SR druhú najčastejšiu príčinu úmrtí, hneď za úmrtiami spôsobenými chorobami srdca a ciev. Vývoj nových liečiv v tejto oblasti je preto veľmi významnou oblasťou vedy, ktorá je úzko spätá s klinickou praxou. V klinickom používaní sú v súčasnosti desiatky liekov proti nádorovým ochoreniam, pričom niektoré môžu chorobu vyliečiť, iné potlačiť rast nádorov a predĺžiť tak život pacientov.

            Prednáška, ktorú sme my chemici absolvovali v utorok 19. 11. 2019, bola venovaná jednému z najmodernejších spôsobov súčasnej onkologickej terapie, tzv. cielenej terapii. Prednášajúci nám vysvetlil na konkrétnych príkladoch chemické princípy pôsobenia liekov a možnosti spôsobov liečby.

            Všetky tieto informácie boli pre nás niečím novým, netradičným a obohacujúcim.

            Do galérie Ako chemici hľadajú lieky... boli pridané fotografie.

        • Geografia moderne
          • Geografia moderne

          • V utorok 19. 11. 2019 sme sa zúčastnili informatívnej prednášky o možnosti štúdia geografie. Vysokoškolská učiteľka z katedry geografie a geológie Univerzity Mateja Bela, nás pútavou formou rôznych hier, aktivít, terénnych cvičení oboznámila, kde všade sa s geografiou môžeme stretnúť. Tiež nám vysvetlila možnosti uplatnenia geografie v praxi. Na záver sme boli informovaní o všetkom, čo potrebujú vedieť uchádzači o štúdium na fakulte prírodných vied.

            Marcela Kollárová

            Pozrite si fotografie v galérii Geografia moderne.

        • Turnaj mladých fyzikov
          • Turnaj mladých fyzikov

          • V dňoch 11. – 13. novembra 2019 sa členovia fyzikálneho krúžku v rámci prípravy na Turnaj mladých fyzikov zúčastnili sústredenia, ktoré sa konalo v Bratislave v priestoroch Slovenskej akadémie vied.

            Žiaci II. A, sexty a III. A počas dvoch dní plných fyziky nadobudli veľa nových vedomostí. Okrem prednášok vysokoškolských profesorov a organizátorov súťaže TMF, si mohli vypočuť ako má vyzerať správny fyzboj, či akým chybám sa vyhnúť pri prezentácii experimentu. Okrem fyziky však mali možnosť stretnúť aj veľa nových ľudí s podobnými záujmami, či spoznať niektoré miesta Bratislavy.

            Natália Kubíková

            Pozrite si fotografie v galérii TMF.

        • Mládež a odkaz Alexandra Dubčeka
          • Mládež a odkaz Alexandra Dubčeka

          • V dňoch 11. až 12. novembra 2019 sa zúčastnili Samuel Cheben (kvarta) a Lukáš Lackaň (I. A) 17. ročníka celoštátnej rétorickej súťaže Mládež a odkaz Alexandra Dubčeka, ktorá sa konala na Bratislavskom hrade.

            Naša cesta sa začala na stanici v Liptovskom Mikuláši. Cestou vlakom sme si spríjemňovali chvíle hraním kariet, čítaním, rozprávaním či opakovaním prejavov. Po príchode do hlavného mesta sme sa ubytovali v hosteli Patio. Prešli sme sa po centre Bratislavy a pani profesorka nám ukázala pamiatky hlavného mesta. Odfotili sme sa aj pri Čumilovi. Majstri už stavali stánky na vianočné trhy a mesto malo príjemnú atmosféru. Večer sme strávili v Divadle v podpalubí na predstavení Hra o (ci)tróny, kde sme mohli stretnúť známych hercov, ako Roman Pomajbo, Štefan Martinovič či Oľga Belešová.

            Na druhý deň sme sa nervózni presunuli na Bratislavský hrad. Stihli sme sa ešte odfotiť pred hradom, Národnou radou Slovenskej republiky a stožiarom so slovenskou vlajkou. Samotná súťaž prebiehala v monumentálnych priestoroch hradnej kaplnky, kde sa sústredilo množstvo hostí a skvelých rečníkov z celého Slovenska so svojimi pedagógmi. My sme prvýkrát stáli pred rečníckym pultom s takýmto publikom. Nebolo nám ľúto, že sme sa v takej silnej konkurencii neumiestnili, pretože sme získali jedinečné skúsenosti, ktoré nás posunú vpred. Dozvedeli sme sa niečo aj o významných osobnostiach Slovenska, spoznali sme syna a osobných priateľov významnej osobnosti Alexandra Dubčeka.

            A predovšetkým ďakujeme pani profesorke Mravcovej, za jej ochotu, čas strávený prípravou a za to, že nám umožnila zúčastniť sa takejto skvelej akcie,  na ktorú budeme ešte dlho spomínať.

            Samuel Cheben, Lukáš Lackaň

            Pozrite si fotografie v galérii MaOAD.

        • BENIAKOVE CHYNORANY – festival poézie
          • BENIAKOVE CHYNORANY – festival poézie

          • Mladí ľudia, starší, ale aj tí najstarší, ktorí chcú ukázať svoje recitátorské schopnosti, sa dňa 12. 11. 2019 stretli v Banskej Bystrici na krajskej výberovej prehliadke na Celoštátny festival európskej poézie Beniakove Chynorany. V silnej konkurencii so študentmi konzervatórií dramatického umenia Žilinského a Bystrického kraja si 1. miesto v II. kategórii odniesla Marcela Kollárová, študentka III. A triedy. Tým si zároveň vybojovala aj postup na Slovenský festival poézie, ktorý sa uskutoční v decembri.

            K úspechu blahoželáme a držíme palce pri ďalšom reprezentovaní našej školy.

            Mgr. Tatiana Mravcová

            Pozrite si fotografie v galérii Chynorany.

        • Tajomný mikrosvet
          • Tajomný mikrosvet

          • Dňa 7. 11. 2019 sa naši najmladší žiaci a 8. 11. 2019 sa žiaci sexty a II. A zúčastnili pozorovania tajomného mikrosveta pri príležitosti Týždňa vedy a techniky v SMOPaJi v Liptovskom Mikuláši.

            Pozorovali štruktúru jeseňou sfarbených listov, zloženie vtáčieho pierka, telo včely, drobné skameneliny druhuhôr a niektorí šťastlivci ulovili a pozorovali aj drobné kôrovce ako dafnie a cyklopy, či iné drobné vodné organizmy.

            RNDr. Martina Kakalejčíková Janíková

            Pozrite si fotografie v galérii SMOPaJ.

        • HIV/AIDS prevencia
          • HIV/AIDS prevencia

          • V pondelok 11. 11. 2019 sa naše druháčky Simona Beláčiková, Andrea Rothová a Lucia Vagačová zúčastnili online kola 5. ročníka Národnej súťaže HIV/AIDS prevencia. V konkurencii 72 družstiev sa im podarilo získať 71 bodov a s týmto súčtom skončili na 25. mieste.

            V konkurencii škôl Žilinského samosprávneho kraja sa umiestnili na krásnom 4. mieste. Srdečne blahoželáme.

        • Imatrikulácia prvákov
          • Imatrikulácia prvákov

          • Neistota, strach, veľa otázok – čo nás to vlastne čaká. Takéto pocity nás prenasledovali dovtedy, kým neprišiel deň D – 28. október, neskoré popoludnie, vyzdobená telocvičňa, naša trieda a tretiaci odetí v módnych „vychytávkach“ 80. rokov.

            Zábavné úlohy, vyvolávajúce smiech a potlesk, sme aj napriek mierne počiatočnému strachu zvládli s úsmevom, aj keď nie úplne čistí. Mnohí z nás sa ešte dnes trbliecu vďaka množstvu trblietok, ktoré na nás tretiaci vysypali. Zjedli sme všetko, čo nám „nakuchtili“, a stali sa z nás oficiálni gymnazisti.

            Ďakujeme tretiakom za krásne popoludnie, všetci sme si to skutočne užili.

            kolektív I. A

            Pozrite si fotografie v galérii Imatrikulácie.

        • Beseda o živote Dr. Škarvana
          • Beseda o živote Dr. Škarvana

          • V pondelok 21. októbra 2019 sa žiaci II. A a III. A zúčastnili besedy s doc. PhDr. Augustínom Maťovčíkom, DrSc., riaditeľom odboru správy a výskumu pôvodných prameňov a PaedDr. Vierou Pujdesovou, odbornými pracovníkmi zo Slovenskej národnej knižnice v Martine. Pán docent priblížil študentom Škarvanove zložité životné osudy a spolu s dr. Pujdesovou predstavili novú knihu - denníky Alberta Škarvana z rokov 1896 - 1926. Viac ako 500 stranová publikácia predstavuje 30-ročnú sondu do vnútorného sveta, myslenia a konania tohto významného pacifistu a Tolstojovca. Po skončení besedy sa účastníci presunuli na miestny cintorín, kde na Škarvanov hrob položili symbolický venček a uctili si pamiatku tejto významnej osobnosti.

            PaedDr. Stanislav Žiška

            Pozrite si fotografie v galérii Beseda.

        • Jesenná túra v Nízkych Tatrách
          • Jesenná túra v Nízkych Tatrách

          • V rámci svetového týždňa športu sa nám zdatným turistom našej školy pod taktovkou p. učiteľky Svetlany Korbášovej podarilo v krásnom jesennom počasí zdolať majestátny vrch Nízkych Tatier - Poludnicu (1548 m n. m.).

            Na vrchole nás čakal nádherný výhľad na okolitý kraj a prírodu. Hoci miestami náš výstup nebol vôbec jednoduchý, určite nikto svoje rozhodnutie ísť, neoľutoval.

            N. Ferjancová, V. Pikalová III. A

            Pozrite si fotografie v galérii Poludnica.

        • Žiarska dolina – známa i neznáma...
          • Žiarska dolina – známa i neznáma...

          • Dňa 24. 10. 2019 sa žiaci tercie a kvarty zúčastnili geograficko- biologickej exkurzie v lokalite Západných Tatier v Žiarskej doline. Najprv navštívili Medvediu štôlňu, kde sa dozvedeli o spôsobe ťažby zlata a pyritu v tejto málo známej bani z 19. storočia. Pozreli si výstavu minerálov a postavičiek permoníkov, ktoré boli ukryté vo vnútri bane.

            Po prehliadke sa ešte prešli krásnou jesennou prírodou Žiarskej doliny a obdivovali masívy Chočských vrchov a Baranca.

             

            RNDr. Martina Kakalejčíková Janíková

            Pozrite si fotografie v galérii Žiarska dolina.

    • Kontakty

      • Gymnázium, Hradná 23, Liptovský Hrádok
      • +421 44 5222991, +421 911 231606
      • Hradná 23, 03301 Liptovský Hrádok Slovakia
      • Školská jedáleň
      • E-mail - gajdosova@gymnaziumlh.sk Telefón - +421 44 5221116
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje