• EXPERT geniality show 2021/2022 – výsledky
          • EXPERT geniality show 2021/2022 – výsledky

          • V 15. ročníku súťaže EXPERT geniality show sa o titul uchádzalo 10042 žiakov zo 656 škôl z celého Slovenska. Súťaž sa uskutočnila 30. novembra 2021 a po zverejnení výsledkov titul EXPERT získali súťažiaci, ktorí sa v niektorej téme vo svojej kategórii umiestnili v prvej štvrtine najúspešnejších. Medzi nich z našej školy patrili:

             

            Ema Dopaterová z kvarty v kategórii Mozgolamy

            Terézia Hatiarová z kvarty v kategórii Mozgolamy

            Samuel Cheben zo sexty v kategóriách Svetobežník a Od Dunaja k Tatrám

            Dominika Hatiarová z oktávy v kategóriách Do you speak English? a Mozgolamy

            Matej Lang z oktávy v kategórii Mozgolamy

             

            Diplom s titulom TOP EXPERT získali tí súťažiaci, ktorí sa vo svojej kategórii umiestnili v prvej štvrtine rebríčka v celkovom poradí. Tento titul získali Samuel Cheben, Dominika Hatiarová Matej Lang.

            Všetkým úspešným žiakom srdečne blahoželáme!

            RNDr. Oľga Marková

        • Jazykovo-umelecká súťaž TRANZISTOR
          • Jazykovo-umelecká súťaž TRANZISTOR

          • V októbri a novembri študenti prvého ročníka usilovne pracovali v rámci dramatického krúžku na anglickej rozhlasovej hre G. B. Shawa Caesar and Cleopatra, s ktorou sme sa zúčastnili celoslovenskej jazykovo-umeleckej súťaže TRANZISTOR. Hra je paródiou tragédie Williama Shakespeara Antónius a Kleopatra, pričom zobrazuje Kleopatru ako mladú neodolateľnú vládkyňu, ktorej Antónius pomáha stať sa odvážnou a uvážlivou kráľovnou. Daniel Fuzia (Caesar), Caroline Hollá (Cleopatra), Andrej Matejko, Lucia Benikovská a Liliana Kubová zobrazili množstvo humorných situácií, ktoré vyvolávajú u poslucháča úsmev. Andrej Matejko sa okrem svojej hereckej úlohy, postaral aj o výborné technické spracovanie hry, za čo mu veľmi ďakujeme. Zo semifinálového kola naši žiaci postúpili do celoslovenského, kde obsadili krásne 2. miesto. Srdečne im blahoželáme a tešíme sa z ich úspechu.

            Mgr. Dana Babicová

        • Olympiáda v nemeckom jazyku
          • Olympiáda v nemeckom jazyku

          • Dňa 19. januára 2022 sa online formou konalo okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku. Našu školu v kategórii A2 (1. a 2. ročník SŠ) zastupovali študentky II. A triedy Veronika Krátka a Daniela Rakytová. V kategórii B2 (3. a 4.ročník SŠ) nás reprezentovali Viktória Geisbacherová a Rebeka Bohmerová z oktávy. Svoje zručnosti si mohli vyskúšať v gramatickom teste, v posluchu a v čítaní s porozumením. Za dosiahnuté výsledky ich chceme pochváliť a poďakovať im za reprezentáciu našej školy. Súčasne im želáme, aby aj naďalej úspešne rozvíjali svoju jazykové zručnosti v nemeckom jazyku, a tak zdokonaľovali svoje komunikačné schopnosti.

            Mgr. Mária Šimonová

        • Olympiáda v anglickom jazyku
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 13. 1. 2022 sa vybraní žiaci našej školy – víťazi školského kola – Ema Dopaterová (kvarta), Emma Martošová (kvinta) a Vratko Slabej (IV. A) zúčastnili okresného kola Olympiády v anglickom jazyku, ktorá aj tento rok prebiehala online formou. Študenti súťažili v troch rôznych kategóriách, ktorým zodpovedala aj náročnosť úloh. Tieto zahŕňali test z gramatiky, čítanie a počúvanie s porozumením. Najlepšie umiestnenie dosiahol žiak IV. A Vratko Slabej, ktorý skončil na 2. mieste. E. Martošová sa umiestnila na 5. mieste a E. Dopaterová skončila šestnásta. Všetkým zúčastneným gratulujeme k dosiahnutým výsledkom a želáme ešte veľa chuti a entuziazmu pri objavovaní zákutí cudzieho jazyka.

            Mgr. Monika Lehotská

        • Mikuláš medzi nami
          • Mikuláš medzi nami

          • V pondelok na sviatok sv. Mikuláša zavítal medzi nás žiakov Mikuláš sprevádzaný anjelmi s čertami. Minulý rok v dôsledku covidových opatrení zívala škola takmer prázdnotou – chýbalo tam to podstatné – my, žiaci. Tento  rok mal Mikuláš opäť možnosť sa prejsť triedami a rozdať drobné sladkosti ako nám žiakom, tak aj našim učiteľom i pani kuchárkam a upratovačkám. Najmä čerti akoby potrebovali dobehnúť minuloročný rest a hojne „očierňovali“ svoje obete. Anjelom sa ich správanie síce nepozdávalo, ale o to ochotnejšie rozdávali sladkosti. Dobrá nálada a úsmev nám spríjemnili pondelkové vykročenie do nového týždňa.

            Terézia Pelachová IV.A

            Pozrite si fotografie v galérii Mikuláš.

        • Aktuálne problémy mládeže – poruchy príjmu potravy
          • Aktuálne problémy mládeže – poruchy príjmu potravy

          • Štúdium na strednej škole neznamená len získavanie nových vedomostí z jednotlivých vyučovacích predmetov. Patrí tu aj množstvo iných aktivít, prostredníctvom ktorých sa žiaci môžu pripravovať na každodenný život. Zvlášť teraz, v tejto komplikovanej dobe, keď je naše fungovanie obmedzované rôznymi protipandemickými opatreniami, môžu byť takého podujatia pre našich žiakov veľmi užitočné. Preto sme v spolupráci s Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Liptovskom Mikuláši pripravili sériu besied pre žiakov triedy sexta, týkajúcich sa duševného zdravia mladých ľudí. 

            Prvé stretnutie bolo venované sebapoznávaniu. Študenti mohli aj na základe svojich kresieb predstaviť svoje typické charakterové vlastnosti. 

            Témou ďalšieho stretnutia boli stravovacie návyky, ktoré nie sú vždy v súlade s potrebami správneho vývinu mladého človeka. Podceňovanie a zanedbávanie správnej životosprávy často vedie aj k vzniku porúch príjmu potravy. K nim patria anorexia a bulímia, s ktorými sa stále častejšie stretávame práve u mládeže. Pracovníčky CPPPaP upozornili študentov na nebezpečenstvo, ktoré hrozí človeku, ak podcení niektoré znaky, ktoré potvrdzujú prítomnosť uvedených porúch príjmu potravy. Podrobne opísali symptómy týchto porúch, ako aj ich dôsledky pre budúci život. 

            Podľa slov našich študentov bolo tretie stretnutie najpodnetnejšie, pretože sa dozvedeli, ako je možné pomôcť niekomu, kto trpí niektorou z porúch príjmu potravy. Aj v tomto prípade je potrebný empatický prístup a úprimný záujem o problémy tých druhých.

            Besedy sa žiakom páčili, a to nielen preto, že boli spestrením bežného vyučovacieho procesu, ale boli aj prostriedkom rozvíjania ich sociálnych zručností. 

            Šimonová Mária

            Pozrite si fotografie v galérii Aktuálne problémy mládeže.

        • EXPERT geniality show 2021/2022
          • EXPERT geniality show 2021/2022

          • Už pätnástykrát sme sa zapojili do celoslovenskej vedomostnej súťaže EXPERT geniality show.

            Súťaž sa konala 30. novembra 2021 v papierovej verzii pre žiakov, ktorí boli v škole a vo verzii online pre žiakov, ktorí v škole nemohli byť. 17 žiakov vďaka svojim vedomostiam a skúsenostiam získaných v škole aj mimo nej zabojovalo o titul EXPERT. Súťažili v dvoch rôznych témach, ktoré si vybrali zo šiestich ponúkaných:

            • Od Dunaja k Tatrám - slovenské dejiny, umenie, šport, biológia, geografia, aktuality, slávni Slováci
            • Mozgolamy - logické hádanky, postupnosti, zaujímavé slovné úlohy, kombinačné, pojmové myslenie
            • Svetobežník - fyzická geografia, humánna geografia
            • Tajomstvá prírody - biológia, fyzika, astronómia, chémia
            • Do you speak English? - čítanie, bežné výrazy, gramatika, reálie
            • Góly, body, sekundy - história a druhy športu, rekordy, olympiády, športovci, fyziológia tela športovcov, strava

            Veríme, že všetci súťažiaci ukázali, v čom sú výnimoční. Svoje kompletné výsledky sa dozvedia vo februári 2022.

            RNDr. Oľga Marková

            Pozrite si fotografie v galérii Expert.

        • Zenit v programovaní - krajské kolo
          • Zenit v programovaní - krajské kolo

          • Vo štvrtok 25. novembra sa naši študenti Matúš Mojčák (oktáva), Andrej Čerevka, Monika Záhradníková (IV. A), Ján Skerl (sexta), Tomáš Kossuth a Patrik Hrabal (II. A) zúčastnili krajského kola súťaže Zenit v programovaní.

            Najviac sa darilo Matúšovi Mojčákovi, ktorý obsadil 10. miesto. Všetkým zúčastneným študentom ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Mgr. Vladimír Javornický

        • Fyziklání nie je žiadna sranda...
          • Fyziklání nie je žiadna sranda...

          • Dňa 24. 11. 2021 sa tím z našej školy v zložení Natália Kubíková, Matej Lang, Michaela Pompurová, Marián Tomčík (oktáva) a Adrián Fázik (IV. A) zúčastnil medzinárodnej súťaže Fyziklání online. Do súťaže sa zapojilo vyše 800 tímov z 50 krajín sveta. Účastníci využili svoje vedomosti i logické myslenie a popasovali sa s úlohami z rôznych oblastí fyziky. Príklady neboli ľahké a riadne potrápili mozgové závity súťažiacich. Náročné to bolo i na čas. „Fyziklání“ trvalo 3 hodiny, čo je dosť dlhá doba na sústredenie mysle a podávanie výkonov. Pre všetkých zúčastnených to ale bola zaujímavá skúsenosť. No a keďže sa súťažilo vo večerných hodinách, ako bonus k tomu si študenti zo školy odniesli dobrý, doteraz nepoznaný školský zážitok.

            Mgr. Vladimír Javornický

        • Pripomenuli sme si deň vojnových veteránov
          • Pripomenuli sme si deň vojnových veteránov

          • Vo štvrtok 11. novembra si naša trieda III. A pripomenula pamätný deň vojnových veteránov. Spolu s naším profesorom dejepisu Stanislavom Žiškom sme sa zúčastnili na spomienkovej slávnosti – položenia venca padlým v 1. a 2. svetovej vojne pri pamätníku Pod skalkou, ktorú zorganizoval odbor kultúry mestského úradu v Liptovskom Hrádku.

            Naše vetrovky a bundy zdobil symbol tejto spomienky - červený vlčí mak. Pani Magda Mikovinyová, Mária Fúziová i pán primátor Branislav Tréger vo svojich príhovoroch poukázali na množstvo obetí, ktoré vojny priniesli a upozornili na to, že pamiatku Dňa vojnových veteránov je potrebné si neustále pripomínať. Naša účasť na tejto slávnosti bola vlastne taká hodina dejepisu „naživo“, kedy sme si poukázali na historické tradície a dali si ich do súvislosti s informáciami, ktoré sme získali na vyučovaní. Určite by sme nemali zabúdať na obete našich prastarých rodičov.

            Ema Kadrliaková, Vanessa Janovčíková, Petra Rakučáková

        • Zenit v programovaní
          • Zenit v programovaní

          • V utorok 19. 10. 2021 sa uskutočnilo školské kolo súťaže Zenit v programovaní. Zúčastnili sa ho študenti Matúš Mojčák (oktáva), Andrej Čerevka, Monika Záhradníková (IV. A) v kategórii A, Ján Skerl (sexta), Tomáš Kossuth a Patrik Hrabal (II. A) v kategórii B.

            Úlohou súťažiacich bolo riešiť zadania v určenom časovom limite, pričom výsledný program mal byť nielen funkčný, ale aj efektívny. Pri riešení úloh využili študenti rôzne programovacie jazyky (Python, Java, Turbo Pascal).

            V kategórii A sa k víťazstvu prepracoval Matúš Mojčák, ktorému sa darilo najlepšie. V kategórii B sa všetkým trom súťažiacim podarilo získať rovnaký počet bodov. O postupe do krajského kola súťaže rozhoduje odborná hodnotiaca komisia.

            Všetkým zúčastneným študentom ďakujeme a blahoželáme.

            Mgr. Vladimír Javornický

        • Viem sa správne učiť...
          • Viem sa správne učiť...

          • Pre prvákov nie je vždy najľahšie adaptovať sa na nové prostredie. Aby nám bol tento proces uľahčený, navštívili našu triedu I. A v dňoch 27. 9., 28. 9. a 5. 10.  pracovníčky CPPPaP v Liptovskom Mikuláši, ktoré nám pomohli  pri vzájomnom spoznávaní sa a získaní nových užitočných rád pre školu, učenie a život študenta. 

            Naše prvé stretnutie bolo aj s účasťou nášho p. profesora triedneho, p. Žišku. Jeho cieľom bolo postupné predstavovanie jednotlivých žiakov triedy, ich vlastností a záľub. Na základe otázok v rôznych aktivitách sme  postupne zisťovali, akí sme a čo je pre nás typické. Zaujala nás aktivita s fotografiami, pri ktorej sme si mali jednu vybrať a vysvetliť dôvod, čím nás zaujala.

            Na druhom stretnutí sme sa rozprávali o rôznych  problémoch a riešení konfliktov. Vyplnili sme individuálny dotazník, ktorého výsledok každého žiaka prirovnal k  určitému zvieraťu. Správanie označených zvierat najviac vystihuje správanie jednotlivých žiakov pri riešení konfliktov. Niekto z nás rieši problémy ako múdra sova, niekto ako ústupčivý medveď a iný pre zmenu ako tvrdohlavý žralok. Nakoniec sa však každý dozvedel, ako sa správať slušne a aké je optimálne riešenie konfliktov. 

            Naše posledné tretie stretnutie bolo zamerané na proces učenia sa a spôsoby učenia. Pomocou prezentácie sme sa dozvedeli o vhodných a tiež nevhodných podmienkach učenia sa, ako sa správne na učenie pripraviť a kedy je najlepšie učiť sa počas dňa. Prezentácia bola doplnená videom o pomocných technikách a metódach učenia sa, ktoré pomohlo každému žiakovi pochopiť, ako sa učiť správne a efektívne. 

            Sme radi, že sa nám naskytla možnosť bližšie sa spoznať a naučiť sa niečo o sebe, o riešení problémov a o tom, ako sa učiť tak, aby sme všetci túto školu úspešne ukončili.

            žiaci I. A triedy

             

            Pozrite si fotografie v galérii Viem sa správne učiť.

          • Zvýšenie ceny stravného lístka

          • Vážení rodičia.

            Z dôvodov nárastu cien potravín a energií pristupujeme od 1. 10. 2021 k zvýšeniu ceny stravného lístka.

            K úprave dochádza v dôsledku zvýšených nákladov na nákup potravín na jedno jedlo a režijných nákladov v školskej jedálni.

             

            Aktuálne ceny stravných lístkov od 1. 10. 2021:

            • žiaci prímy až kvarty – 1,46 €
            • žiaci kvinty až oktávy, 1. – 4. ročníka – 1,56 €

             

        • Kurz ochrany života a zdravia
          • Kurz ochrany života a zdravia

          • Tretí septembrový týždeň v škole bol pre nás tretiakov iný. Absolvovali sme tri dni kurzu ochrany života a zdravia.

            Deň prvý bol venovaný predovšetkým zdravotnej príprave – prvej pomoci. Všetci sme si prakticky vyskúšali prvú pomoc poskytnúť, pretože v škole máme figuríny, na ktorých sme si priebeh resuscitácie cvičili. Stabilizovaná poloha zranených, obväzové techniky a ďalšie život zachraňujúce situácie boli náplňou absolvovaných dopoludňajších hodín.

            Poobede sme si vyvetrali hlavy pri streľbe zo vzduchoviek a súťaží v hode granátom.

            Deň druhý sme strávili v Liptovskom Mikuláši. Svoj čas a vedomosti nám venovali hasiči, ktorí sú tiež dôležitou zložkou záchranného systému Slovenskej republiky. Prednáškový deň sme ukončili v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva s fundovanými lektormi, ktorí nás zaujímavo a interaktívne previedli svojimi expozíciami.

            Deň tretí – turistický sme prežili vo Vysokých Tatrách. Trasa Štrba – Štrbské pleso – Jamské pleso bola pohodovou turistikou v posledných lúčoch jesenného slnka. Pre mnohých bola táto trasa doposiaľ neobjavenou, určite ju ešte absolvujeme s rodinou alebo priateľmi.

            Sme vďační, že sme užitočne ale aj veľmi príjemne strávili tri dni v kolektíve svojich spolužiakov a inšpiratívnych ľudí.

            kolektív III. A

            Pozrite si fotografie v galérii KOŽAZ.

        • Biela pastelka 2021
          • Biela pastelka 2021

          • V bežnom živote si málokedy uvedomujeme význam zraku v našom živote. Zdravý zrak považujeme za samozrejmosť.  V našom okolí však žijú ľudia, ktorí nemajú takéto šťastie. Už niekoľko rokov organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska verejnú zbierku pod názvom Biela pastelka. V piatok 24. septembra 2021 sa aj žiaci našej školy pod patronátom Žiackej školskej rady zapojili do tejto zbierky. Za svoj príspevok do pokladničky dostal každý darca symbolickú bielu pastelku. Naše poďakovanie patrí všetkým ochotným darcom.

            Pozrite si fotografie v galérii Biela pastelka.

        • Adaptačný deň prvákov
          • Adaptačný deň prvákov

          • V utorok 14. septembra naši prváci absolvovali svoj adaptačný deň. Septembrový nástup do školy im priniesol nové prostredie školy, nových spolužiakov i nových učiteľov. Ako sa už stalo tradíciou na našej škole, jeden septembrový deň – tzv. adaptačný, je venovaný spoznávaniu sa nového kolektívu navzájom. 

            V tento deň, tak ako sa rozplynula ranná oblačnosť, tak rezko vyrazili prváci spolu so svojím triednym učiteľom do Liptovského Jána. A keďže v Borovej Sihoti opravovali lavičku ponad Váh, museli to vziať okľukou cez Podtureň.

            V Liptovskom Jáne absolvovali prehliadku zemianskych kúrií, ktorých tam máme neúrekom. Príjemná občerstvovacia pauza všetkým dobre padla vhod pri známej jánskej kadi. A potom ďalej horsa do Jánskej doliny. Vzájomné rozhovory umocnili pohodovo plynúci spoločne strávený čas.

            Poslednou príjemnou bodkou bol obed v kolibe Strachanovka.

            Pozrite si fotografie v galérii Adaptačný deň.

        • Čo nás čaká ďalej...
          • Čo nás čaká ďalej...

          • V piatok 24. septembra 2021 sme absolvovali stretnutie s pracovníčkami Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Liptovskom Mikuláši.

            Keďže sme maturanti, oboznámili nás s možnosťami, ktoré sa nám núkajú po ukončení štúdia. Predstavené nám boli vysoké školy, z ktorých máme najlepšiu šancu uplatniť sa. Pri štatistikách o nezamestnanosti v jednotlivých okresoch sme si povedali, že medzi dané percentá patriť určite nebudeme, a budeme usilovne študovať a neskôr pracovať na Slovensku či v cudzej krajine. Dozvedeli sme sa totiž o možnosti získania práce a dobrovoľníctva v zahraničí prostredníctvom projektu EURES. 

            Ďakujeme za čas strávený v spoločnosti týchto príjemných dám, za ich pomoc a nové poznatky.

            študenti IV. A a oktávy

            Pozrite si fotografie v galérii Úrad práce.

        • Návšteva Tatranskej galérie v Poprade
          • Návšteva Tatranskej galérie v Poprade

          • V dňoch od 13. 09. do 22. 09. sme navštívili my, študenti kvinty, I. A, sexty a II. A, Tatranskú galériu v Poprade. Mali sme možnosť vzhliadnuť unikátnu putovnú európsku výstavu  Leonardo da Vinci, stroje a iné.

            Filmový dokument nám hneď v úvode prehliadky umožnil lepšie vnímať život a tvorbu Leonarda da Vinciho. Pozreli sme si prototypy jeho vynálezov v skutočnej veľkosti a v interaktívnej časti sme si niektoré mechanizmy mohli aj vyskúšať.  Najviac nás zaujal obrnený transportér, lietajúci stroj, drevený bicykel, automobil, helikoptéra či strelné zbrane.

            Druhá časť výstavy analyzovala nástennú maľbu Posledná večera prostredníctvom súčasného maliara Stanislava Lajdu, ktorý sa skúmaním tohto monumentálneho diela zaoberal 40 rokov. Výsledkom jeho práce bola detailná rekonštrukcia uvedenej maľby. Dozvedeli sme sa mnoho zaujímavostí o diele, osobnosti a živote tohto renesančného umelca - maliara, sochára, architekta, vynálezcu, vedca, odborníka na astronómiu ...   

            Leonardo by svojimi životnými postojmi a aktivitami určite zapadol aj do súčasnej doby. Bol veľkým elegánom a určoval módu vo Florencii. Bol taktiež zanieteným ochrancom zvierat, ktoré skupovával na trhu a vypúšťal ich do voľnej prírody. Bol vegetariánom, nekonzumoval mäso, ktoré v ňom vyvolávalo odpor. Bol tiež známy bezhlavým prijímaním objednávok a nedodržiavaním termínov na ukončenie prác.  Aj Poslednú večeru maľoval 3 roky.

            Potešilo nás, že sme mohli v tejto ťažkej covidovej dobe vycestovať za umením a obohatiť svoje vedomosti.

            študenti 1. a 2. ročníkov

            Pozrite si fotografie v galérii Tatranská galéria.

        • Zábavná pyrotechnika poučne...
          • Zábavná pyrotechnika poučne...

          • 14. septembra 2021 nám klasický školský deň osviežil bývalý študent našej školy Jakub Vrbičan.

            Jakub je momentálne študentom IV. ročníka Žilinskej univerzity na Fakulte bezpečnostného inžinierstva v odbore bezpečnostné vedy. Úspešne ukončil bakalársky stupeň štúdia prácou Zneužitie pyrotechnických výrobkov ako náloží nástražných výbušných systémov.

            Nám prístupnou a zaujímavou formou nás s prácou oboznámil. Dozvedeli sme sa veľa informácií o nebezpečenstve pyrotechniky, o tom, aké môže mať pyrotechnika devastujúce dôsledky, keď ju použijeme nesprávne. Poukázal na fakt, že dnes je už veľmi jednoduché zostrojiť nástražný výbušný systém, ale dôsledky si málokto uvedomuje.

            Príjemne, ale hlavne poučne sme strávili čas. Jakub, ako sám povedal, sa rád vrátil na pôdu svojej školy.

            My mu za to ďakujeme a prajeme veľa úspechov v ďalšom štúdiu.

            IV. A a oktáva

            Pozrite si fotografie v galérii Zábavná pyrotechnika poučne....

          • Online stretnutia s ISICom

          • Po úspešných zoom prezentáciách v júni, aj v septembri pozývame všetkých študentov a ich rodičov na krátke pravidelné online zoom stretnutia s ISICom.

            O čom budeme hovoriť?:

            • prečo sa oplatí mať ISIC,
            • čo robiť, keď preukaz zatiaľ nemáte,
            • ako a prečo predĺžiť jeho platnosť.

            Časy a linky online prezentácii nájdete tu: https://isic.sk/onlinestretnutia/

    • Kontakty

      • Gymnázium, Hradná 23, Liptovský Hrádok
      • +421 44 5222991, +421 911 231606
      • Hradná 23, 03301 Liptovský Hrádok Slovakia
      • Školská jedáleň
      • E-mail - gajdosova@gymnaziumlh.sk Telefón - +421 44 5221116
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje