• Dejepisná súťaž
          • Dejepisná súťaž

          • Dňa 17. júna 2021 sa naše školské súťažné družstvo, ktoré tvorili Andrej Kubík, Samuel Cheben a Lukáš Vagač z kvinty zúčastnilo krajského kola česko-slovenskej dejepisnej súťaže gymnázií.

            Súťaž s názvom „Evropa v krásných časech, v bouři a za soumraku“ (1900 – 1939) organizuje Mgr. Miroslav Stulák z Gymnázia v Chebe. 

            Tohtoročná súťaž sa uskutočnila on-line formou. V našom kraji sa súťaže zúčastnili súťažné družstvá z 9 gymnázií a naši študenti získali 114 bodov, čím vybojovali 3. miesto.

            V konečnom hodnotení sa ocitli medzi 75 postupujúcimi súťažnými družstvami. Našim reprezentantom úprimne blahoželáme.

        • EXPERT geniality show
          • EXPERT geniality show

          • Súťaž EXPERT geniality show sa v tomto školskom roku uskutočnila 14. mája 2021. Aj naši gymnazisti patrili medzi 5907 žiakov zo 417 škôl z celého Slovenska, ktorí sa popasovali s úlohami tohto ročníka.

             

            Titul EXPERT získali súťažiaci, ktorí sa v niektorej téme vo svojej kategórii umiestnili v prvej štvrtine rebríčka. Medzi nich patrili:

            Terézia Hatiarová z tercie v kategórii Mozgolamy

            Martina Žáková z tercie v kategórii Mozgolamy

            Damián František Girašek z kvarty v kategórii Mozgolamy

            Matúš Žalman z kvarty v kategórii Tajomstvá prírody

            Samuel Cheben z kvinty v kategóriách Svetobežník a Od Dunaja k Tatrám

            Dominika Hatiarová zo septimy v kategóriách Mozgolamy Do you speak English?

             

            Titul TOP EXPERT získali súťažiaci, ktorí sa vo svojej kategórii umiestnili na 1. – 100. mieste v celkovom poradí. Tento titul získali Samuel Cheben a Dominika Hatiarová.

             

            Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme!

        • Biológia inak
          • Biológia inak

          • V piatok 18. 6. 2021 naša trieda II. A využila možnosť učiť sa opäť inak. Absolvovali sme exkurziu v Semenolese v Liptovskom Hrádku - ako v najväčšom podniku na Slovensku v oblasti lesného semenárstva a škôlkárstva.

            Dozvedeli sme sa, že zabezpečuje zásoby semien lesných drevín najvyššej kvality, zodpovedajú za rozvoj šľachtiteľskej činnosti a zachovanie genofondu lesných drevín.

            Na vlastné oči sme videli ako sa získavajú a spracovávajú semená zo šišiek a obohatil nás aj vedomostný kvíz.

            Exkurziu sme zakončili prehliadkou pestovateľskej činnosti v škôlkárskom stredisku Jochy.

            žiaci II. A

            Pozrite si fotografie v galérii Semenoles.

        • Zatmenie Slnka
          • Zatmenie Slnka

          • Vo štvrtok 10. júna sme na oblohe mohli pozorovať zriedkavý úkaz. Mesiac nám na necelé dve hodiny zatienil kúsok Slnka, čím došlo k čiastočnému zatmeniu Slnka. Vďaka tomuto „vesmírnemu divadlu” sme dnešné cvičenia z fyziky absolvovali netradičným spôsobom – jeho pozorovaním. Nakoľko tu platí dôležitá zásada „nepozerať sa do Slnka voľným okom,” použili sme okuliare so špeciálnou fóliou na pozorovanie Slnka a projekčnú metódu, pri ktorej sa obraz Slnka premieta na tienidlo pomocou ďalekohľadu. Už teraz sa môžeme tešiť na najbližšie zatmenie Slnka, ktoré bude na budúci rok v októbri.

            Pozrite si fotografie v albume Zatmenie Slnka.

        • Slávnostná bodka...
          • Slávnostná bodka...

          • Mesiac máj nie je len mesiacom lásky, ale v študentských radoch je to aj mesiac maturitných skúšok. Tie boli aj tento rok pre študentov končiacich ročníkov úplne iné. Svoje znalosti nepreukázali pred maturitnou komisiou, ale výsledné maturitné známky boli priemerom známok z vysvedčení počas ich štvorročného štúdia.

            Pandémia im zavrela dvere do škôl a vzala im neopakovateľnú stužkovú slávnosť.

            O to viac radostnejšie si naši maturanti mohli z rúk svojej triednej učiteľky prevziať v stredu 26. 5 . 2021 v reprezentatívnych priestoroch Hradu v Liptovskom Hrádku maturitné vysvedčenia, na ktoré môžu byť právom hrdí. Minimálne tak, ako boli hrdí ich rodičia, keď tlieskali svojim deťom.

            Toto spoločné stretnutie študentov, učiteľov a rodičov bolo skutočne dôstojnou bodkou za ukončením študentského príbehu jednej triedy...

            Pozrite si fotografie v galérii Odovzdávanie maturitných vysvedčení.

          • Prijímacie konanie

          • Aktuálne informácie k priebehu prijímacieho konania do 1. ročníka školského roka 2021/2022 nájdete na stránke školy v časti Prijímacie skúšky.

            Obsah prijímacej skúšky z matematiky a slovenského jazyka zodpovedá cieľovým požiadavkám vyučovacích predmetov. Obsah a forma jednotlivých testov je v súlade s Testovaním 9.

            Virtuálnu prehliadku školy nájdete v priloženom videu: prezentacia_skoly.mp4

        • Krajské kolo SOČ
          • Krajské kolo SOČ

          • Dňa 31. marca 2021 sa aj napriek pandemickej situácii uskutočnilo krajské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti online formou. Našu školu reprezentovalo 7 žiakov so svoijimi prácami:

            Boris Vrbičan - Technologický pokrok v oblasti horských bicyklov

            Natália Kubíková - Meranie elektrických prúdov Zeme

            Emília Čurillová - Efektívne využitie fotovoltaických elektrární v domácnostiach

            Michaela Žáková - Dentálna fokálna infekcia a jej vplyv na ľudský organizmus

            Dávid Ilčák - Zaujímavosti z Jamníka na stránkach dobovej tlače

            Dominika Hatiarová - Vnímanie maskulinity u mužov v adolescentnom veku

            Sarah Strapoňová - Rodová (ne)rovnosť

            Najúspešnejší z účastníkov bol Boris Vrbičan, ktorý obsadil 2. miesto a postupuje do celoslovenského kola.

            K úspechu srdečne gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. 

             

            Kompletná výsledková listina krajského kola: SOC_kraj.pdf

        • International Particle Physics Masterclasses
          • International Particle Physics Masterclasses

          • V dňoch 4. a 5. marca sa naši študenti Matej Lang (septima) a Adrián Fázik (III. A) zúčastnili 17. ročníka Medzinárodných majstrovských kurzov z časticovej fyziky. Pre aktuálnu pandemickú situáciu podujatie prebehlo formou online. Prvý deň študenti absolvovali populárne prednášky fyzikov a krátku inštruktáž k inštalácii analyzačného programu a stiahnutiu údajov na meranie. Druhý deň svoje získané poznatky využili pri praktickej časti s meraním reálnych údajov z experimentu ATLAS v CERNE. Mali tak možnosť znovu objaviť rôzne častice, pozorovať ich trajektórie a vyskúšať si prácu časticových fyzikov v Cerne.

             

            Mgr. Vladimír Javornický

            Pozrite si fotografie v galérii Masterclasses 2021.

        • Okresné kolo SOČ
          • Okresné kolo SOČ

          • Dňa 3. marca 2021 sa aj napriek pandemickej situácii uskutočnilo okresné kolo Stredoškolskej odbornej činnosti online formou. Našu školu reprezentovalo 9 prác, z ktorých 7 úspešne postúpilo do krajského kola. Úspešnými riešiteľmi boli žiaci Emília Čurillová, Dominika Hatiarová, Natália Kubíková, Michaela Žáková (všetci septima), Dávid Ilčák, Sarah Strapoňová (obaja III. A) a Boris Vrbičan (IV. A).

            K úspechu srdečne gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Prajeme veľa úspechov aj v krajskom kole.

             

            Kompletná výsledková listina okresného kola: OK_SOC.pdf

          • Dištančné štúdium pokračuje

          • Na základe aktuálnej epidemiologickej situácie a rozhodnutia ministerstva školstva všetci žiaci školy budú od pondelka 8. februára 2021 do 12. februára 2021 vzdelávaní dištančnou formou, ktorá je povinná.

            V týždni od 15. februára 2021 do 19. februára 2021 prebiehajú jarné prázdniny.

            V pondelok 22. februára 2021 je plánovaný návrat maturantov a ich prechod k prezenčnej forme vyučovania. Ich návrat do školy je podmienený negatívnym testom zamestnancov a plnoletých žiakov.

            Pre ostatných žiakov od 22. februára 2021 pokračuje dištačná forma vyučovania, pokiaľ nebude rozhodnuté inak ministerstvom školstva.

            O ďalších krokoch Vás budeme informovať prostredníctvom EduPage. 

            vedenie školy

        • Týždeň vedy a techniky
          • Týždeň vedy a techniky

          • Aj počas dištančného vzdelávania využili mnohí naši študenti možnosť zapojiť sa do rôznych odborných kvízov a súťaží počas Týždňa vedy a techniky.
            Niektorí študenti hádali ako "mikro - pátrači" zobrazené mikroskopické preparáty v súťaži múzea SMOPaJ v Liptovskom Mikuláši a boli úspešní. Vecné ceny získali Klára Bukovinská (IV. A), Vanesa Zuskinová (IV. A), Dominika Hatiarová (septima) a voľnú vstupenku do múzea získala Michaela Žáková (septima).
            Väčšina našich žiakov sa online formou ocitla na festivale vedy a techniky v Čechách, kde mnohé vysoké školy a firmy prezentovali svoje najnovšie objavy a vynálezy. Po 30 správnych odpovediach v kvíze z tohto podujatia získali 15 šikovní žiaci aj diplom "Chytrá hlava" a postúpili do žrebovania, v ktorom Jakub Pleva z II. A vyhral 3. cenu.
            Všetkým výhercom a úspešným blahoželáme.

            RNDr. Martian Kakalejčíková Janíková

            Pozrite si fotografie v galérii Týždeň vedy a techniky.

        • iBobor
          • iBobor

          • V dňoch 10. – 16. novembra 2020 sa 63 študentov zúčastnilo informatickej súťaže iBobor. Súťažili v dvoch kategóriách. V kategórii kadet súťažilo 20 študentov tercie a kvarty, z ktorých 8 bolo úspešných a z nich najúspešnejší bol Matej Vráblik z kvarty s percentilom 96. V kategórii junior súťažilo 43 študentov tried kvinta, I. A, II. A, z ktorých 15 bolo úspešných. Najlepšie výsledky dosiahli Pavol Glončák (I. A) s percentilom 99, Kristína Šmihovská (I. A) s percentilom 97, Júlia Čurillová (I. A) s percentilom 94, Tomáš Kossuth (I. A), Patrik Hrabal (I. A) a Marek Cibuľa (II. A) s rovnakým percentilom 92.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy a úspešným riešiteľom gratulujeme.

          • Dištančné vyučovanie

          • Na základe rozhodnutia ministra školstva sa s účinnosťou od 26. októbra 2020 mení spôsob výučby v škole. Vo všetkých triedach sa vyučuje dištančným spôsobom, táto forma vzdelávania je pre všetkých žiakov povinná. 

            Zároveň sa mení termín jesenných prázdnin, ktoré sa uskutočnia vo všetkých školách v termínoch 30. októbra a 2., 6. a 9. novembra 2020.

            vedenie školy

          • Výzva Ekoroty

          • Od 1. novembra si Ekorota pre vás pripravila mesačné výzvy na rôzne témy. Výzvy budú zahŕňať nápady, tipy a triky ako zrecyklovať staré veci, nové pikošky o danej téme, úlohy, tipy na filmy a samozrejme aj CENY. Stačí len odfotiť splnenú výzvu a označiť ju #SomEkoRota. Na konci každej výzvy budeme vyberať výhercu. Tak neváhajte a zapojte sa! Tešíme sa na vaše výtvory a na originálne spracovanie našich úloh.

            Link výzva: https://www.instagram.com/p/CGrXoXxHtEs/

            Link Ekorota: https://www.instagram.com/eko.rota/

            Vanesa Zuskinová

          • Mimoriadne prerušenie školského vyučovania

          • Minister školstva s účinnosťou od 12. 10. 2020 prerušuje školské vyučovanie. Škola prechádza na dištančnú formu vzdelávania.

            Podľa rozhodnutia žiaci 1. - 4. ročníka osemročného vzdelávacieho programu pokračujú v prezenčnej forme.

            Bližšie informácie k dištančnému vzdelávaniu, pokyny a iné informácie budeme priebežne poskytovať cez systém EduPage. V prípade potreby kontaktujte triednych učiteľov.

            vedenie školy 

          • Opatrenia proti šíreniu COVID-19 - aktualizované

          • Do budovy školy žiaci vstupujú len za týchto podmienok:

            - neprejavujú sa u nich príznaky prenosného ochorenia a nemajú nariadené karanténne opatrenia,

            - na tvári majú rúško a pri vstupných dverách použijú dezinfekciu rúk.

            Rodičia a iné osoby do budovy nevstupujú. 

            Úplné znenie aktualizovaných opatrení vydaných ministerstvom školstva nájdete na stránke ministerstva alebo v priloženom dokumente (Opatrenia_Aktualne.pdf).

            Vyplnené a podpísané (výlučne v papierovej podobe) vyhlásenie zákonného zástupcu alebo plnoletého žiaka o bezinfekčnosti (Vyhlasenie_bezinfekcnost.docx) je potrebné odovzdať triednemu učiteľovi po každom prerušení dochádzky žiaka do školy v trvaní viac ako 3 po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov). 


        • Adaptačný deň prvákov
          • Adaptačný deň prvákov

          • Pred pár dňami sme zasadli do školských lavíc ako prváci. Keďže adaptačný deň sa stal už prirodzenou súčasťou začiatku štúdia nových študentov, čakal aj na našu I. A takýto deň spoznávania a utužovania vzťahov.

            V stredu 23. 9. 2020 sme ráno vyrazili v pochmúrnejšom počasí, ktoré sa počas dňa vyjasnilo, na prechádzku do Liptovského Jána. Cestu sme si spríjemňovali vtipným rozprávaním a pozorovaním okolitej jesennej prírody. Hojdací most v Podturni dostal poriadne zabrať, ale nám to len umocnilo veselú náladu. Do Liptovského Jána sme dorazili dosť skoro a tu pokračovala naša zábava. Chvíľku sme sa zastavili pri kadi a potom sme pokračovali k pieskovým sochám, kde sa Šimon pokúšal zdolať metrovú horolezeckú stenu a Paľo a Naťka nám predviedli, aké dokážu akrobatické kúsky na trampolíne. Vrátili sme sa späť do detských čias pri pieskových sochách Elsy či Snehulienky a ďalších rozprávkových bytostiach. Nakoniec sme skončili v detskom domčeku, odtiaľ sa mnohí pokúšali dostať komínom. No o chvíľu sa už ozval hlad a my sme išli doplniť sily, v podobe výborného obeda v kolibe Strachanovka. Cestou späť nás sprevádzala dobrá nálada a túžba zažiť ešte viac takýchto dní.

            Bibiana Hadušovská

            Pozrite si fotografie v galérii Adaptačný deň.

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 11. septembra 2020 sa uskutočnilo v Liptovskom Mikuláši okresné kolo v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín.

            Atmosféra tohtoročného kola bola iná ako po iné roky. V dôsledku Covid-19 bola zrušená I. - III. kategória, súťažilo sa len v IV. a V. kategórii za prísnych hygienických opatrení. Vo IV. kategórii našu školu reprezentovali dievčatá, ktoré si v pomerne vyrovnanej konkurencii odniesli skvelé ocenenia.

            V prednese poézie 1. miesto získala Marcela Kollárová zo IV. A triedy s poémou Havran od Edgara Allana Poa. Postúpila do krajského kola.
            V prednese prózy 2. miesto získala Dominika Hatiarová zo septimy. Recitovala List od Františka Švantnera.

            Recitátorkám ďakujeme za zodpovednú prípravu na súťaž v sťažených podmienkach a skrátenom čase na prípravu, obidvom gratulujeme a Marcelke budeme držať palce, aby nás čo najúspešnejšie reprezentovala v krajskom kole umeleckého prednesu Vajanského Martin.                                                                     

            Mgr. Tatiana Mravcová

             

            Pozrite si fotografie v galérii Hviezdoslavov Kubín.

    • Kontakty

      • Gymnázium, Hradná 23, Liptovský Hrádok
      • +421 44 5222991, +421 911 231606
      • Hradná 23, 03301 Liptovský Hrádok Slovakia
      • Školská jedáleň
      • E-mail - gajdosova@gymnaziumlh.sk Telefón - +421 44 5221116
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje