• Budúcnosť našej planéty...
          • Budúcnosť našej planéty...

          • Dňa 15. 3. sme sa my žiaci 2. ročníka Gymnázia v Liptovskom Hrádku zúčastnili Štrajku za budúcnosť našej planéty. Toto všetko odštartovala dnes len 16-ročná švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová, ktorá bola vďaka tomu nominovaná na Nobelovu cenu za mier. Do akcie sa zapojili študenti z viac ako stovky krajín, medzi nimi aj štyri slovenské mestá -  Bratislava, Žilina, Liptovský Mikuláš a Košice. Týmto činom sme sa pridali k viac ako 200 študentom, a to len v našom okresnom meste. Aj napriek tomu, že počasie nám neprialo, na ľuďoch, ktorí prišli, bolo vidieť, že to myslia vážne. Je dobré vidieť, že aj v takom malom meste ako je Liptovský Mikuláš, vieme zorganizovať akciu pre dobrú vec, pre našu Zem.

            M. Uhrínová, P. Glosová, V. Pikalová

            Pozrite si fotografie v galérii Štrajk.

        • Duševné zdravie
          • Duševné zdravie

          • Dňa 12. 3. 2019 sme sa my druháci zúčastnili prednášky týkajúcej sa nášho duševného zdravia. Rozprávali sme sa s veľmi príjemnými psychologičkami o rizikových faktoroch, ktoré vo zvýšenej miere pôsobia na ľudský organizmus, mnohokrát dlhodobo. Diskutovali sme o spôsoboch zvládania záťažových situácií, keďže stres ovplyvňuje naše duševné zdravie. Objasnili nám rozdiel medzi psychológom a psychiatrom. Tiež sme sa venovali rozdielu medzi smútkom a depresiou. Na záver nás informovali kde a kedy hľadať pomoc, pokiaľ máme pocit, že sa s nami niečo deje.

            Marcela Kollárová

        • Exkurzia septimy v jarnej Prahe
          • Exkurzia septimy v jarnej Prahe

          • Štyri marcové dni septimánov patrili stovežatej Prahe. Geograficko-historická exkurzia bola naplnená obrovským počtom krokov, ale hlavne množstvom zážitkov zo známych turistických a historických pamiatok tohto európskeho veľkomesta.

            Technické a Národné múzeum, Pražský hrad, Chrám svätého Víta, Strahovská knižnica, Karlov most, Prašná brána, Petřín, jeho bludisko a ďalšie skvosty - to všetko sa nám ukázalo vo svojej plnej kráse.

            A umelecká bodka? Vynikajúce muzikálové predstavenie Fantóm opery.

            Bolo to fajn, zážitky ešte máme v živej pamäti a fotky v našich foťákoch...

             

            Pozrite si fotografie v galérii Praha.

        • Stredoškolská odborná činnosť
          • Stredoškolská odborná činnosť

          • V priestoroch Strednej odbornej školy elektrotechnickej sa dňa 19. marca 2019 uskutočnilo okresné kolo SOČ. Našu školu reprezentovali študenti B. Bodíková, F. Haluška, V. Iľanovská, N. Kucháriková, A. Lehotská, L. Lehotská (III. A), ktorí prezentáciou svojich prác vybojovali dve 2. miesta a štyri 3. miesta.

            V odbore Životné prostredie, geografia, geológia - L. Lehotská 3. miesto.

            V odbore Zdravotníctvo a farmakológia - A. Lehotská 3. miesto.

            V odbore História, filozofia, právne vedy - F. Haluška 2. miesto, B. Bodíková 3. miesto.

            V odbore Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba - N. Kucháriková 2. miesto, V. Iľanovská 3. miesto.

            Srdečne blahoželáme a postupujúcim prajeme úspech aj na krajskom kole SOČ.

        • Dejiny trochu inak...
          • Dejiny trochu inak...

          • Dňa 12. marca 2019 sa žiaci tried I. A a kvinta zúčastnili dejepisnej exkurzie v Liptovskom Mikuláši. V rámci poznávania regionálnych dejín navštívili Múzeum Janka Kráľa - expozíciu Tatrín a Žiadosti slovenského národa. Lektorka dr. Verešová žiakom pútavým spôsobom priblížila dobu štúrovcov, mnohí sa mohli pomocou kostýmov vžiť do historických osobností a byť tak "účastní" významných historických udalostí.

            V druhej časti sa žiaci presunuli do štátneho archívu - pracovisko Liptovský Mikuláš, kde im vedúci dr. Vítek opísal funkciu a úlohy štátneho archívu, ukázal im časť z najzaujímavejších archiválií a previedol depozitom archívu, kde im vysvetlil zásady spracovávania archiválií ako aj možnosť bádania v štátnom archíve.

            Na záver chceme poďakovať riaditeľovi múzea Mgr. Jaroslavovi Hricovi, lektorke dr. Kataríne Verešovej a vedúcemu pracoviska štátneho archívu dr. Petrovi Vítekovi  za ich odborný a zaujímavý výklad.

            PaedDr. Stanislav Žiška

            Do galérie Tatrin a archiv boli pridané fotografie.

        • Nespútané živly
          • Nespútané živly

          • "Každý prameň krištáľovej vody je okom prírody, každý potok cestou života. Voda je ako krv prírody, ktorú kdekoľvek znehodnotíme, ochorie celý organizmus."

            Anton Porubský

            Aj voda, ako jeden zo štyroch živlov, bola témou exkurzie v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, ktorej sme sa dňa 22. februára 2019 zúčastnili.

            kolektív II. A

             

            Pozrite si fotografie v galérii SMOPaJ.

        • Lyžiarsky kurz
          • Lyžiarsky kurz

          • V dňoch 4.-8. 2. sme sa my, I. A a kvinta, zúčastnili lyžiarskeho kurzu vo Vyšnej Boci. Každé ráno sme sa už nedočkavo hrnuli do autobusu a na cestu naspäť do nášho gymnázia, kde sme mali výborné obedy, sme ešte nechceli ani pomyslieť. Svah Bačova roveň, ktorý bol zjazdný len v skorších dopoludňajších hodinách, vylepšovalo nádherné počasie a výhľady na dedinku Vyšná Boca. V stredu sme si v nej boli urobiť aj menšiu prechádzku kvôli najväčšej únave svalov. Prestávky medzi lyžovaním sme si skracovali občerstvením, ktoré nám každé ráno pripravili v hoteli Barbora.

            Ďakujeme predovšetkým pani učiteľkám a pánovi učiteľovi, ktorí s nami strávili celý týždeň na svahu – vďaka nim sme si nielen zdokonalili lyžovanie, ale dokonca sme sa naučili lyžovať či snowboardovať. Aj napriek občasným pádom a kotrmelcom, sme to spolu v zdraví prežili a utužili naše kolektívy. Ďakujeme za úžasný lyžiarsky kurz plný zábavy, fotiek a samozrejme lyžovania. Tešíme sa na ďalšie naše spoločné výlety.

            I. A a kvinta

            Do galérie Lyžiarsky kurz boli pridané fotografie.

        • Úspechy v anglickom jazyku
          • Úspechy v anglickom jazyku

          • Dňa 7. februára 2019 sa v priestoroch Súkromného gymnázia v Žiline uskutočnil ďalší ročník celoslovenskej súťaže v rečníckych prejavoch v anglickom jazyku pre stredné školy Speaker´s Corner. Aj v tomto, už 12-tom ročníku súťaže, sa vyhodnocoval rečnícky prejav účastníkov na jednu z daných súťažných tém. Prihlásení súťažili podľa veku v tzv. semifinále, kde predniesli svoje prejavy pred komisiami bez použitia techniky.

            A aj  naše gymnázium malo svoje zastúpenie. Marek Ištok (oktáva) v kategórii Seniors a Tomáš Kmeť (septima) v kategórii Intermediate sa umiestnili vo veľmi početnej a tvrdej konkurencii z celého Slovenska na krásnom 4. mieste

            Tomáš Kmeť nás reprezentoval aj na krajskom kole anglickej olympiády, ktoré sa uskutočnilo v Čadci dňa 13. februára 2019. Opäť preukázal svoj talent a ako úspešný riešiteľ obsadil krásne 5. miesto.

            Chlapci blahoželáme a prajeme ešte veľa úspechov. 

            Mgr. Dana Babicová

        • Viem, ako sa „nezamotám“..... do sociálnych sietí
          • Viem, ako sa „nezamotám“..... do sociálnych sietí

          • Dňa 12. 2. 2019 sa žiaci prímy v rámci občianskej náuky zúčastnili prednášky, na ktorej sa dozvedeli ako bezpečne používať internet. 

            JUDr. A. Poljaková z OR PZ v Liptovskom Mikuláši im zdôraznila ako je dôležité rozlíšiť virtuálny a reálny svet. Nemalo by sa stať, že internetová komunikácia nahrádza osobnú komunikáciu a stretnutia s kamarátmi. Pripomenula žiakom, že je potrebné vyhýbať sa internetovej komunikácii s neznámou osobou a informácie o svojom súkromí si nechávať pre seba.

            Žiaci sa tiež dozvedeli, na koho sa môžu obrátiť v prípade, ak ich niekto na internete alebo cez SMS zastrašuje a posiela nenávistné správy, alebo ich svojím správaním neustále obťažuje.

            Stretnutie s JUDr. A. Poljakovou bolo pre žiakov určite príjemným spestrením vyučovania a zároveň bolo pre nich poučné. Už teraz sa tešia na ďalšie stretnutie.

             

            Mgr. Tatiana Trunkvalterová

             

        • Ďalšie možnosti štúdia...
          • Ďalšie možnosti štúdia...

          • Vo štvrtok 7. 2. 2019 našu školu navštívila štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Oľga Nachtmannová spolu s generálnym riaditeľom sekcie medzinárodnej spolupráce a európskych záležitostí Marekom Moškom.

            Stretli sa so študentmi 3. a 4. ročníkov, ktorým odprezentovali možnosti vysokoškolského štúdia na prestížnych univerzitách v Ruskej federácii v rámci študijných odborov jadrová energetika a technológie, fyzikálno-technické vedy a technológie a všeobecné lekárstvo - vedecký smer.

            Dúfame, že všetky tieto informácie rozšírili obzory našich študentov a otvorili im ďalšie pomyselné dvere možností osobnej realizácie a profesionálneho uplatnenia.

             

            Do galérie Stretnutie boli pridané fotografie.

        • Turnaj mladých fyzikov
          • Turnaj mladých fyzikov

          • Dňa 4. 2. 2019 sa na Prírodovedeckej fakulte UPJŠ v Košiciach konalo regionálne kolo Turnaja mladých fyzikov. Súťaže sa zúčastnilo družstvo z našej školy v zložení: Boris Vrbičan (II. A), Marián Tomčík (kvinta) a Dávid Ilčák (I. A). V silnej konkurencii škôl z Košického, Prešovského a Žilinského kraja obhajovali svoje úlohy, na ktorých pracovali niekoľko mesiacov. Obsadili 7. miesto a pre školu vybojovali účasť v celoštátnom kole.

            Za vzornú prípravu a vynaloženú námahu im ďakujeme.

            Mgr. Vladimír Javornický

            Pozrite si fotografie v galérii Turnaj mladých fyzikov.

        • EXPERT geniality show 2018/2019 – výsledky
          • EXPERT geniality show 2018/2019 – výsledky

          • V 12. ročníku súťaže EXPERT geniality show sa o titul uchádzalo 12454 žiakov z celého Slovenska.

            Súťaž sa uskutočnila 29. novembra 2018 a po zverejnení výsledkov titul EXPERT patril tým riešiteľom, ktorí sa umiestnili v prvej štvrtine najúspešnejších. Z našej školy titul EXPERT získali:

             

            Lukas Ambróz (príma) – Ako funguje svet

            Terézia Hatiarová (príma) – Päť jazykov kultúry

            Damián František Girašek (sekunda) – Dejiny, udalosti, umenie

            Oliver Korbáš (sekunda) – Góly, body, sekundy

            Matej Vráblik (sekunda) – Mozgolamy

            Matúš Žalman (sekunda) – Dejiny, udalosti, umenie

            Dominika Hatiarová (kvinta) – Do you speak English? + Mozgolamy

            Natália Kubíková (kvinta) – Do you speak English? + Mozgolamy

            Tomáš Kmeť (septima) - Do you speak English?

            Matúš Majstrák (septima) – Góly, body, sekundy

             

            Medzi prvých 100 riešiteľov v celkovom poradí vo svojej kategórii patrili a diplom s titulom TOP EXPERT získali Dominika Hatiarová Natália Kubíková.

            Všetkým úspešným žiakom blahoželáme!

             

        • Biológia v prírode
          • Biológia v prírode

          • Dňa 18. 1. 2019 sme sa my žiaci prímy vybrali na hodinu biológie von do prírody. Cieľom bolo pozorovať stopy zveri v okolí krmelcov, kde im v zime prinášajú lesníci seno, aby im uľahčili prežitie. My sme tiež priniesli do krmelca jabĺčka, gaštany a žalude, na ktoré si prišli pochutiť dve srnky. To bolo radosti . . .

            žiaci prímy

             

            Pozrite si fotografie v galérii Biológia v prírode.

        • Lyžiarsky kurz
          • Lyžiarsky kurz

          • Od pondelka 14. až do piatku 19. januára naša trieda tercia strávila celé dopoludnia na lyžiarskom svahu pri hoteli Barbora vo Vyšnej Boci.

            Každý rôznou intenzitou naberal dúšky lyžiarskeho majstrovstva pod vedením našich učiteľov. Skúsenejší lyžiari a snowboardisti si dobre zalyžovali, tí menej skúsení naberali zručnosti a návyky, ktorými sa "prehupli" do kategórie šikovných jazdcov. A hoci sa počas týždňa vystriedali všelijaké fígle a vývrty počasia, nič to neubralo na konštatovaní, že sme strávili päť dní v príjemnej spoločnosti spolužiakov v atmosfére bezúrazovej zábavy.

            žiaci tercie

             

            Pozrite si fotografie v galérii Lyžiarsky kurz.

        • Zatmenie Mesiaca
          • Zatmenie Mesiaca

          • Nie celkom bežný zážitok nám pripravilo nebo 21. 1. 2019. Nastalo totiž úplné zatmenie Mesiaca. Napriek pozorovateľsky nepriaznivému času (4:30 – 6:00) a poriadnej zime (takmer -20°C) bolo zopár študentov ochotných si privstať a prísť sa pozrieť na „krvavý“ Mesiac z dvora nášho gymnázia. Zážitok bol o to väčší, že sme mali k dispozícii dva hvezdárske teleskopy. Jeden z nich priniesol náš študent Emo Dopater. Okrem zatmenia Mesiaca nám vyhľadal aj zaujímavé vesmírne objekty – hviezdokopy, rôzne súhvezdia a planéty Jupiter a Venušu.

            Za spoluorganizáciu tejto akcie a tiež za toto obohatenie nášho včasnoranného pozorovania oblohy mu patrí veľká vďaka. Teší ma, že sa aj študenti zaujímajú o astronomické úkazy a verím, že sa znova stretneme pri ďalšom pozorovaní neba.

            Mgr. Vladimír Javornický

             

            Pozrite si fotografie v galérii Zatmenie Mesiaca.

        • Okresné kolo olympiády v nemeckom jazyku
          • Okresné kolo olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 17. januára 2019 sa naši žiaci,  Janka Rešetková (II. A) a Filip Devečka (IV. A), zúčastnili Okresného kola olympiády nemeckého jazyka v Liptovskom Mikuláši. Výborne vyriešili zadané úlohy a umiestnili sa na prvých miestach vo svojich kategóriách

            Chceme im poďakovať za úspešnú reprezentáciu našej školy a súčasne srdečne pogratulovať k dosiahnutým výsledkom. Pri príprave na krajské kolo im prajeme veľa trpezlivosti,  chuti a  tvorivých síl. 

            Mgr. Mária Šimonová

        • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku
          • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 16. januára 2019 sa  v CVČ v Liptovskom Mikuláši konalo okresné kolo v olympiáde v anglickom jazyku. Naši žiaci nás zastupovali v kategóriách 1A, 2A a 2B. Aj tentokrát  absolvovali komplexné testovanie vedomostí v oblastiach gramatika, slovná zásoba, počúvanie a čítanie s porozumením.  Kreatívne a nápadito sa vysporiadali s úlohami zameranými na rozprávanie a to hlavne pri voľnom rozhovore s americkým lektorom a prácou s obrázkom. Tu sa naplno preukázala ich pohotovosť, schopnosť za krátky čas vymyslieť pútavý príbeh ako aj  celková úroveň  jazykového prejavu.

            Ich snaha nevyšla nazmar a v kategórii 2A Dominika Hatiarová (kvinta) skončila na krásnom 2. mieste a v kategórii 2B sa Tomáš Kmeť (septima) umiestnil na víťaznom 1. mieste a postupuje do krajského kola.  Matej Vráblik (sekunda) skončil v kategórii 1A ako úspešný riešiteľ na 5. mieste. Srdečne im blahoželáme a Tomášovi držíme palce v krajskom kole.

            Mgr. Dana Babicová

        • Vysokoškolské štúdium - sme naň pripravení?
          • Vysokoškolské štúdium - sme naň pripravení?

          • Myslím si, že každého pedagóga poteší, keď sa dozvie o úspechoch bývalých študentov. Je skvelé, keď sa títo žiaci vrátia do svojej starej školy a ochotne sa podelia o svoje skúsenosti. Nuž, aj my sme 15. januára s potešením privítali na pôde nášho gymnázia študentku Vysokej školy ekonomickej v Prahe Kamilu Markovú, ktorá sa s našimi žiakmi podelila o svoje bohaté skúsenosti nielen zo svojho štúdia na pražskej vysokej škole, ale pútavým spôsobom prezentovala svoje výmenné pobyty vo Švédsku a Kanade či stáž v Argentíne.

            Celá prezentácia sa niesla v priateľskej atmosfére a študenti sa formou diskusie mohli dozvedieť o možnostiach študijných  výmenných pobytov v zahraničí, ako aj o možných prekvapeniach a výzvach, ktorým mladý človek, študujúci v cudzine, musí čeliť. Prínosom bolo, že prezentácia bola v anglickom jazyku, čo ocenili mnohí študenti.

            Kamile ďakujeme, prajeme veľa úspechov a dúfame, že čoskoro uvítame ďalších našich študentov, ktorí sa budú ochotní podeliť o podobné zážitky.

            Mgr. Dana Babicová

             

            Do galérie Vysokoškolské štúdium boli pridané fotografie.

        • Čaro Vianoc
          • Čaro Vianoc

          • Čaro Vianoc je už všade okolo nás. O to intenzívnejšie sme jeho dotyk pocítili práve dnes, pri stretnutí všetkých našich žiakov a učiteľov.

            Strávili sme spolu čas, zabavili sme sa vďaka pripravenému programu, odovzdali sme si veľa sviatočných prianí. Všetkým zainteresovaným patrí naše veľké poďakovanie.

            vedenie školy

            Pozrite si fotografie v galérii Vianočný program.

        • Ďalšie príjemné stretnutie s našimi bývalými ...
          • Ďalšie príjemné stretnutie s našimi bývalými ...

          • Dňa 18. 12. 2018 sme sa zúčastnili už druhej besedy s bývalými študentami nášho gymnázia. O ich skúsenosti a úspechy sa s nami prišli podeliť Ivona Podolanová Klementová, vedúca kancelárie prezidenta SR a Jakub Glos, senior IT expert. Porozprávali nám o ich štúdiu na vysokých školách a ich pracovnom živote.

            Veľmi pekne ďakujeme za veľa rád do budúcnosti, ktoré ocenili predovšetkým tí z nás, ktorí plánujú študovať na vysokých školách so zameraním na informačné technológie alebo sociálne vedy. Veríme, že podobných stretnutí bude ešte mnoho.

            študenti oktávy

            Do galérie Ďalšie stretnutie boli pridané fotografie.

    • Kontakty

      • Gymnázium, Hradná 23, Liptovský Hrádok
      • +421 44 5222991, +421 911 231606
      • Hradná 23, 03301 Liptovský Hrádok Slovakia
      • Školská jedáleň
      • E-mail - gajdosova@gymnaziumlh.sk Telefón - +421 44 5221116
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje