• Keď história učí...
          • Keď história učí...

          • V nedeľu 12. mája sme si pripomenuli Deň matiek - jeden z najkrajších dní v roku. Blahoželali sme mamám a starým mamám v príjemnom prostredí našich domácností. A maminy pritom nezabudli prichystať nejaké dobré občerstvenie.

            Blízkosť milovaných osôb, strecha nad hlavou a dostatok stravy - jedny z najdôležitejších podmienok života. Dnes sa nám zdajú samozrejmými, ale história dokazuje, že i tieto podmienky boli niekedy ľuďom odopreté. Najpresvedčivejšie sú roky vojny, ľudského utrpenia, bolesti a krutého ponižovania a ubližovania človeku človekom.

            Osvienčim je miestom, ktoré by všetkým malo pripomínať časy ľudskej nenávisti, bezmocnosti a z druhej strany pocit nadradenosti a absencie akéhokoľvek rešpektu voči základným právam človeka.

            Možno práve preto bol termín návštevy tohto koncentračného tábora - 10. mája - časovo veľmi vhodným pre možnosť porovnania dnešného bezpečného života a doby, keď vládol strach, nemožnosť vzoprieť sa násiliu a šanca na prežitie bola v rukách bezcitných predstaviteľov nacistickej ideológie. 

            Ráno sme spolu so študentmi, plní očakávaní, nastúpili do autobusu a za necelé tri hodiny sme kráčali na hlavné námestie v Krakove, kde mali žiaci osobné voľno. To využili na spoznávanie historického centra tohto mesta. Okolo 12.00 hod. sme vyštartovali smer Osvienčim, kde sme mali objednanú prehliadku. Najskôr sme si prezreli budovy hlavnej časti koncentračného tábora, kde žili väzni a ich strážcovia. Výklad sprievodcov bol zaujímavý, emočne veľmi silný a pre našich študentov miestami nepochopiteľný. Bolo pre nich ťažké porozumieť, prečo sa diali niektoré veci, ktoré odporovali zdravému rozumu a princípom ľudskosti. Ich pocity umocnili aj drevené baraky v druhej časti Osvienčimu, v Brezinke. Pre niektorých bolo práve toto miesto silnejším zážitkom, pretože bolo ťažké predstaviť si, že ľudia žili v takých neľudských podmienkach, pričom museli denne ťažko pracovať.

            A práve preto je veľmi potrebné, aby mladí ľudia poznali túto časť histórie a pokúsili sa pochopiť niektoré historické súvislosti. Ostatné fakty a skutočnosti, o ktorých sa v tábore dozvedeli, by mali odsúdiť a zaujať jasné stanovisko ku prejavom akéhokoľvek násilia, rasizmu a iným prejavom ľudskej neznášanlivosti. 

            I keď sa táto téma občas zdá mladým ľuďom cudzia, nie je to pravda. Pozorne počúvali výklad sprievcov, občas kládli aj otázky a cez prestávky o tom aj diskutovali. Správali sa skutočne slušne vzhľadom na pietnosť tohto miesta. Myslím, že sa k téme koncentračných táborov ešte vrátime aj v rámci vyučovania. Dohodli sme sa, že si na konci školského roka môžeme pozrieť film Sophiina voľba, ktorého veľká časť sa odohrávala práve za ostnatým drôtom Osvienčimu.

            V autobuse pri návrate domov bola celkom príjemná atmosféra. Exkurzia sa žiakom páčila i napriek jej smutnému zameraniu. Ale aj takéto akcie môžu ovplyvniť zmýšľanie a konanie mladej generácie, od ktorého bude závisieť náš budúci spoločný život.  

             

            Mária Šimonová

            Pozrite si fotografie v galérii Osviencim.

        • Miesto, ktoré nie je bežne dostupné...
          • Miesto, ktoré nie je bežne dostupné...

          • Dňa 6. mája sa obidve naše prvácke triedy zúčastnili pod dohľadom p. prof. Žišku a p.prof. Rakytovej, dejepisnej exkurzie do štátneho archívu v Lipt. Mikuláši a expozície Liptovského múzea v Čiernom Orli. V archíve nám p. riaditeľ pobočky PhDr. Peter Vítek ukázal zaujímavé historické archiválie - staré listiny, pútavo nám porozprával nielen o funkcii archívov, ale aj niektoré zaujímavé príhody a previedol nás archívnym depozitom /depotom/. V Čiernom Orli nás pani lektorka Anna Beťková oboznámila s rozsiahlymi a bohatými dejinami poľovníctva a rybárstva v Liptove. 

            Hana Ševcovová, I. B

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Archív.

      • Kontakty

        • Gymnázium, Hradná 23, Liptovský Hrádok
        • +421 44 5222991, +421 911 231606
        • Hradná 23, 03301 Liptovský Hrádok Slovakia
        • Školská jedáleň
        • E-mail - gajdosova@gymnaziumlh.sk Telefón - +421 44 5221116
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje