• Žiarska dolina – známa i neznáma...
          • Žiarska dolina – známa i neznáma...

          • Dňa 24. 10. 2019 sa žiaci tercie a kvarty zúčastnili geograficko- biologickej exkurzie v lokalite Západných Tatier v Žiarskej doline. Najprv navštívili Medvediu štôlňu, kde sa dozvedeli o spôsobe ťažby zlata a pyritu v tejto málo známej bani z 19. storočia. Pozreli si výstavu minerálov a postavičiek permoníkov, ktoré boli ukryté vo vnútri bane.

            Po prehliadke sa ešte prešli krásnou jesennou prírodou Žiarskej doliny a obdivovali masívy Chočských vrchov a Baranca.

             

            RNDr. Martina Kakalejčíková Janíková

            Pozrite si fotografie v galérii Žiarska dolina.

        • Krajské kolo súťaže Sárova Bystrica
          • Krajské kolo súťaže Sárova Bystrica

          • Dňa 24. 10. 2019 sa uskutočnilo v priestoroch Radničného domu v Žiline krajské kolo súťaže v moderovaní Sárova Bystrica. Našu školu a región Liptova v I. kategórii do 18 rokov reprezentovala Sarah Strapoňová z II. A triedy. Aj napriek tomu, že v silnej konkurencii 19 súťažiacich nezískala umiestnenie, chceli by sme sa jej poďakovať za skvelý moderátorský výkon. Sarah súťažila v štyroch disciplínach – spravodajstvo, reklamný text, vlastná relácia a rozhovor so zaujímavým hosťom, ktorým bola Barbora Bodíková z IV. A triedy.

            Mgr. Tatiana Mravcová

            Pozrite si fotografie v galérii Sárova Bystrica Žilina.

        • Literárna exkurzia v Martine
          • Literárna exkurzia v Martine

          • Dňa 23. 10. 2019 sme my, študenti II. A, sexty a III. A, navštívili Literárne múzeum v Martine. Tu sme si oprášili svoje vedomosti o histórii slovenskej literatúry a zároveň sme sa dozvedeli aj nové zaujímavé informácie o osobnostiach, ktoré formovali naše národné dejiny. Návšteva Slovenského komorného divadla bola pre nás jedinečným umeleckým zážitkom. Divadelnú hru Višňový sad vďaka skvelým hereckým výkonom, modernej režijnej úprave a výtvarnému spracovaniu scény a kostýmov sme sledovali so zatajeným dychom. Čechovova tragikomédia stavia proti sebe dva úplne odlišné svety, v ktorých sa konfrontujú generácie, spoločenské skupiny, ale aj jednotliví členovia rodiny. Skutočnosť, že nakoniec víťazí moc peňazí nad hodnotami morálky a vzťahov, je, bohužiaľ, paralelou aj súčasnej doby. A práve túto realitu si mnohí z nás uvedomili.

            Na tento deň určite nikdy nezabudneme.

            Janka Rešetková, III.A

            Pozrite si fotografie v galérii Divadlo Martin.

        • Fyzika prakticky a zábavne
          • Fyzika prakticky a zábavne

          • Dňa 17. októbra 2019 sme sa zúčastnili exkurzie v Gánovciach. Výlet sme začali cestou vlakom do spomínanej dedinky. Ako prvé sme navštívili paleontologické nálezisko, ktoré sa nachádza uprostred Gánoviec. Tu sme si urobili aj zopár pekných fotiek so zrkadlovkou, na ktoré budeme o pár rokov spomínať len s úsmevom. Druhá plánovaná zastávka bola pri gejzíre, z ktorého strieka termálna voda. Naši chlapci si teplotu vody vyskúšali aj na vlastnej koži. Napriek tomu, že sme si gejzír nestihli pozrieť v jeho plnej kráse, pretože prírode nerozkážeš a gejzíru sa pracovať nechcelo, užili sme si príjemné počasie a oddych na okolitej lúke. Našou poslednou zastávkou bol Slovenský hydrometeorologický ústav - SHMÚ, kde sme si mali možnosť vypočuť zaujímavé prednášky. Nakoniec sme pozorovali meteorologický balón, na ktorom bola pripevnená sonda merajúca teplotu, tlak, smer a rýchlosť prúdenia vetra až do výšky 33 kilometrov. Ďakujeme pani profesorke a pánovi profesorovi za príjemný a poučný výlet.

            študenti II. A a sexty

             

            Pozrite si fotografie v galérii Gánovce.

        • Štúdium dejepisu inak...
          • Štúdium dejepisu inak...

          • Dňa 16. októbra 2019 sa študenti - maturanti z dejepisu, zúčastnili vedeckej konferencie, ktorú organizovala Slovenská genealogicko-heraldická spoločnosť v Slovenskej národnej knižnici v Martine. Okrem zaujímavých prednášok z genealógie, heraldiky a faleristiky, sa študenti stretli s mnohými zaujímavými osobnosťami, napr. s hlavným štátnym radcom ministerstva vnútra SR pre heraldiku PhDr. Ladislavom Vrtelom či literárnym historikom doc. PhDr. Augustínom Maťovčíkom, DrSc., ktorý im urobil "súkromnú" prehliadku a výklad v študovni literárneho archívu.

            PaedDr. Stanislav Žiška

            Pozrite si fotografie v galérii SNK Martin.

        • Sárova Bystrica
          • Sárova Bystrica

          • Dňa 15. 10. 2019 sa uskutočnilo v Liptovskom Mikuláši regionálne kolo v moderovaní Sárova Bystrica. Tento tok sme mali len jedno želiezko v ohni, Sarah Strapoňovú (II. A) , ktorá si v silnej konkurencii vybojovala 1. miesto. Budeme jej držať palce v krajskom kole, ktoré sa uskutoční 24. 10. 2019 v Radničnom dome v Žiline. 

            Mgr. Tatiana Mravcová

            Pozrite si fotografie v galérii Sárova Bystrica.

        • Zo sliviek už padá modrá jeseň do básne...
          • Zo sliviek už padá modrá jeseň do básne...

          • V dňoch 11. – 12. októbra 2019 sa do slivkovej atmosféry ponorilo malebné mestečko Stará Ľubovňa vďaka celoslovenskému festivalu umeleckého prednesu žien Naša Vansovej Lomnička. Udalosti, ktorá spája nadšencov literatúry všetkých vekových kategórií, sme sa tento rok zúčastnili aj my – Dominika Hatiarová (sexta) a Marcela Kollárová (III. A). Patrili sme síce medzi najmladšie účastníčky, ale v očiach odbornej poroty sme sa ukázali v dobrom svetle, a tá naše výkony hodnotila veľmi pozitívne. Teší nás, že si Marcelka domov odniesla jedno z hlavných ocenení - Cenu Ľubovnianskeho literárneho klubu. Najväčším prínosom pre nás obe však bola možnosť naživo si vypočuť skúsené a profesionálne recitátorky a predstaviť si tak, kam sa môžeme dlhodobou a tvrdou prácou v oblasti umeleckého slova posunúť.

            Pozitívny dojem na nás zanechala nielen oslava slova, ale aj zvyšok festivalu. Ako každý rok, aj tento sa niesol v znamení istého plodu jesene. Slivka, fialová, sladká a šťavnatá, bola inšpiráciou v špecialitách kuchyne, dekoráciách a v neposlednom rade v textoch, ktoré nás sprevádzali celou súťažou a hovorili ako o autentických opisoch jesennej prírody, tak aj o náučných veciach zo života našich predkov. Z festivalu si tak odnášame aj recept na varenie tradičného slivkového lekváru, kopu príjemných spomienok a hlavne dobrú a pokojnú náladu.

            Dominika Hatiarová, sexta

             

            Pozrite si fotografie v galérii Vansovej Lomnička.

        • Svet peňazí
          • Svet peňazí

          • V pondelok 14. 10. 2019 sa všetci študenti našej  školy zúčastnili výchovného koncertu s názvom „Svet peňazí“, ktorý v kultúrnom dome organizovala umelecká agentúra Amos. Nosnou témou koncertu, ktorú sa autori snažili našim študentom priblížiť, boli teda financie, zodpovedné narábanie s nimi, úskalia, s ktorými sa ako bežní užívatelia bankových služieb môžeme stretnúť – všetko veci, ktoré sú dnes pre mladých ľudí také potrebné. Protagonisti hovorené slovo doplnili obrazovými prezentáciami a oživili populárnymi piesňami s rovnakou tematikou. Študenti sa tak popri známych melódiách mohli všeličo nové naučiť a zároveň stráviť 60 minút trochu inak ako v školskej lavici.

            Mgr. Monika Lehotská

        • Kurz ochrany života a zdravia
          • Kurz ochrany života a zdravia

          • V dňoch 2. – 4. 10. sa trieda III. A zúčastnila kurzu ochrany života a zdravia. Trojdňový program bol vyplnený teoretickou prípravou a praktickými ukážkami v priestoroch školy, hasičskej stanice i Slovenského Červeného kríža. Všetky naše nové vedomosti a zručnosti sme si overili v teréne v prostredí Žiarskej doliny.

            kolektív III. A

            Pozrite si fotografie v galérii Kurz OŽAZ.

        • Divadelné predstavenie Martin
          • Divadelné predstavenie Martin

          • Dňa 17. 09. 2019 sa žiaci tried sekunda, tercia a kvarta zúčastnili divadelného predstavenia v Martine. Plní očakávania sa usadili do pohodlných kresiel Martinského komorného divadla, tešiac sa na rozprávku Traja veteráni.

            Vtipnú partiu vojakov vo výslužbe tvorili Pankrác, Servác a Bimbác. Ich putovanie spestrilo nečakané dobrodružstvo. Každý z nich sa stretáva so svojím škriatkom, vďaka ktorým dostanú kúzelné dary. Cylinder, ktorý vykúzlil všetko, na čo si hlava majiteľa pomyslí, bezodný meštek a harfičku, ktorá vyčarila sluhu na každú ťažkú i neťažkú výpomoc. Zlo predstavovala falošná princezná Bosana a kráľ Pikola, ktorí úskokom troch kamarátov okradli o čarovné dary. No, ako to už v rozprávkach chodí, márnivosť a lesť bola potrestaná pravdou a spravodlivým ponaučením.

            Tešíme sa na ďalšie takéto zážitky.

            Mgr. Tatiana Mravcová

            Pozrite si fotografie v galérii Divadlo Martin.

        • Európsky deň jazykov na jednom slovenskom gymnáziu
          • Európsky deň jazykov na jednom slovenskom gymnáziu

          • 26. septembra sa na našej škole konali mnohoraké aktivity pri príležitosti Európskeho dňa jazykov. Tento deň sa od roku 2001 oslavuje s cieľom podporiť viacjazyčnosť, interkulturalitu, vzťahy medzi ľuďmi a krajinami a v neposlednom rade i význam učenia sa cudzieho jazyka.

            Do aktivít na našej škole sa  zapojili  žiaci všetkých ročníkov, či to už bolo účasťou na besedách alebo prípravou programu na tento deň. Škola ožila, pretože pri tejto príležitosti k nám zavítali i hostia, ktorí našim študentom sprostredkovali formou besedy zaujímavé a poučné informácie o štúdiu v zahraničí i o živote tam. Dozvedeli sme sa viac o Rusku i Srbsku. Touto cestou by sme chceli poďakovať Ľubke Plachtinskej i Zuzke Pavelicovej za ochotu, že si našli na nás čas a pútavo prispeli k dňu jazykov v našej škole.

            Študenti sekundy, tercie a kvarty si pod vedením učiteľov ruského a anglického jazyka pripravili prezentácie a projekty o rôznych krajinách a osobnostiach Európy, ale aj kvízy o jazykoch a reáliách týchto krajín. Žiaci tercie to poňali skutočne vážne, pretože nám pripravili i ochutnávky ruského šalátu, poľských závitkov i tradičných poľských kroviek.

            Spestrením tohto dňa bola i ukážka divadelného predstavenia v anglickom jazyku, ktorú si naši žiaci nacvičili v rámci dramatického krúžku pod vedením p. Babicovej.

            Tento deň bol zaujímavým spestrením nášho bežného vyučovacieho dňa a tešíme sa zase niekedy nabudúce.

            Mgr. Monika Lehotská

             

            Pozrite si fotografie v galérii Deň jazykov.

        • Európsky týždeň športu
          • Európsky týždeň športu

          • V športovom duchu sa v našej škole niesol utorok – 24. septembra. Po úvodnom príhovore pani profesorky Čabajovej sme sa všetci spoločne vybrali na školské ihrisko, kde sme aj s našimi triednymi učiteľmi odbehli symbolickú triednu štafetu.

            Po rozvičke sme sa rozutekali na pridelené stanovištia, na ktorých sme si vyskúšali streľbu zo vzduchovky, hod granátom, futbal, stolný tenis či preťahovanie lanom.

            V telocvični si žiaci zmerali sily vo volejbale a florbale. Tí, ktorí si chceli chvíľku vydýchnuť, išli na zaujímavú prednášku skialpinistu Jakuba Šiarnika.

            Za skvelý nápad a organizáciu špeciálne ďakujeme našim telocvikárkam pani Čabajovej a Korbášovej, ale samozrejme aj celému učiteľskému tímu, ktorý sa tiež podieľal na uskutočnení tohto výnimočného športového dňa.

             

            M. Lišková (IV. A)

             

            Pozrite si fotografie v galérii Európsky týždeň športu.

        • Cezpoľný beh
          • Cezpoľný beh

          • Dňa 24. 9. 2019 sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola v cezpoľnom behu v Liptovskom Mikuláši. Pre chlapcov bola pripravená trať, ktorá merala 3300 metrov, dievčatá sa popasovali s 1500 metrovou traťou. 

            Reprezentovali nás Oliver Korbáš, Lucas Melich, Barbora Jelínková, Lujza Širicová, Emília Čurillová, Monika Záhradníková, Natália Sopúchová, Boris Vrbičan a Erik Vyhnal.

            Družstvo kategórie žiačky stredných škôl vybojovalo 3. miesto. Všetkým ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

             

            Pozrite si fotografie v galérii Cezpoľný beh.

        • Biela pastelka
          • Biela pastelka

          • V piatok 20. septembra 2019 sa študentky našej školy - Sarah Strapoňová, Monika Záhradníková, Alexandra Žiaková, Barbora Bodíková, Alexandra Bohmerová, Lujza Širicová a Barbora Jelínková, zapojili do dobročinnej akcie "Biela pastelka". Verejná zbierka je určená na podporu ľudí so zrakovým postihnutím organizovaná Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Touto cestou chceme poďakovať všetkým, ktorí prispeli do zbierky.

            PaedDr. Stanislav Žiška

        • Futurikon Žilina
          • Futurikon Žilina

          • Dňa 16. 9. 2019 sme sa opäť zúčastnili interaktívnej prehliadky technológií, ktoré menia náš svet na pôde Žilinskej univerzity. Exkurziu, ktorú sme začínali skoro ráno, sme si užili. Na prednáškach sme sa dozvedeli nové poznatky a na workshopoch sme si prakticky vyskúšali zopár pokusov. Wokshopy ako lietajúca loptička alebo 3D tlač sa nám páčili najviac. Počas priebehu exkurzie sme sa mohli zapojiť do testovania, za ktoré sme potom mohli získať zaujímavé ceny. Naša škola vyhrala kávovar, ktorý sme si hrdo odniesli domov. Cesta naspäť prebehla tiež rýchlo a bez problémov.

            Ďakujeme za túto zaujímavú vzdelávaciu akciu.

            triedy II. A, III. A a sexta

             

            Pozrite si fotografie v galérii Futurikon.

        • Adaptačný deň
          • Adaptačný deň

          • V piatok 13. septembra sa naša trieda I. A zúčastnila adaptačného dňa v hoteli Spojár v Žiarskej doline. Počasie nám prialo, svietilo slniečko a celý deň sa niesol v príjemnej atmosfére. Utužili sme sa ako dobrý kolektív a navzájom sme sa bližšie spoznali aj s našou triednou učiteľkou.

            Dúfame, že celé naše štúdium v tejto škole sa bude niesť v podobnom duchu.

            kolektív I. A

             

            Pozrite si fotografie v galérii Adaptačný deň.

        • Prezentácia Fakulty informatiky a informačných technológií, Slovenskej technickej univerzity v Bratislave
          • Prezentácia Fakulty informatiky a informačných technológií, Slovenskej technickej univerzity v Bratislave

          • Dňa 6. septembra 2019 sa niektorí žiaci tried sexty, oktávy, II. A, III. A a IV. A zúčastnili besedy s absolventom nášho gymnázia, ktorý je zároveň aj študentom druhého ročníka inžinierskeho stupňa na Fakulte informatiky a informačných technológií (ďalej len STU FIIT), odbor Inteligentné softvérové systémy – Bc. Dávid Kubík, BEng. Dávid vyštudoval bakalársky stupeň na STU FIIT a porozprával o predmetoch na fakulte, aké zaujímavé projekty museli odovzdať a aké vedomosti načerpali absolvovaním daných predmetov.

            Beseda bola zameraná aj na výskum, ktorý sa koná na pôde STU FIIT – segmentácia rakovinových nádorov v mozgu, odhalenie Alzheimerovej choroby, optimalizácia v oblasti energetiky so zameraním na obnoviteľné zdroje energie, počítačová grafika a UX (user experience). Dávid rozprával o vedeckých konferenciách, ktoré sa konajú na pôde STU FIIT, ale aj o medzinárodných vedeckých konferenciách a o potrebe kvalitných datasetov, nad ktorými treba výskum vykonávať, aby bol akceptovaný na medzinárodnej úrovni a zároveň datasetoch, ktoré majú k dispozícii na fakulte.

            Následne bola prezentácia zameraná na podujatia organizované na pôde fakulty a prepojení fakulty s IT priemyslom. Bol spomenutý predmet Tímový projekt, ktorý je na inžinierskom štúdiu a na neho viazaná súťaž TP Cup, ktorá je mediálne známa a porota určujúca výhercu je zložená z ľudí z IT priemyslu.

            Na záver prezentácie Dávid spomínal porovnanie platov čerstvých absolventov STU FIIT s inými fakultami a priemerným platom na Slovensku. Vzhľadom k tomu, že Dávid pôsobí popri škole aj ako vedúci tímu programátorov a C++ vývojár vo firme Instarea s.r.o., kde vyvíjajú stĺpcovú databázu akcelerovanú grafickými kartami, spomínal aj jeho pracovné skúsenosti s dôrazom na žiadanosť absolventov STU FIIT na trhu práce a potenciálom súťaže TP Cup pre kariérny rast (projekt, na ktorom pracujú vo firme Instarea s.r.o. začal ako zadanie projektu na predmete Tímový projekt na STU FIIT).

            Vedenie školy ďakuje Dávidovi za ochotu stráviť čas vo svojej škole a za cenné skúenosti, ktoré odovzdal mladším spolužiakom.

             

            Pozrite si fotografie v galérii Prezentácia FIIT STU.

          • Zmena ceny stravných lístkov od septembra 2019

          • Podrobné informácie nájdete tu

             

            Podrobnejšie informácie o stravovaní pre novonastupujúcich žiakov hľadajte na stránke školy v časti ŽIACI A RODIČIA - STRAVOVANIE.

            Číslo účtu na úhradu stravného: 7000479404/8180, IBAN:  SK92 8180 0000 0070 0047 9404

            Na získanie variabilného symbolu pre platbu stravy volajte na tel. číslo 044 / 5 222 991 alebo pošlite mail na adresu skola@gymnaziumlh.sk.

             

        • Zuberec
          • Zuberec

          • V dňoch 20. - 22. júna 2019 sa naša trieda (kvinta) zúčastnila exkurzie, ktorej cieľom bolo spoznanie prírodných krás a kultúrnych tradícií hornooravského kraja, najmä v oblasti malebnej dedinky Zuberec.

            Prvou zastávkou bol Oravský Podzámok, kde sme navštívili známy Oravský hrad. Prehliadka bola popretkávaná rôznymi zaujímavými informáciami zo života jej vlastníkov, ktorí postupne budovali túto nedobytnú baštu. Pre nás bola však najzaujímavejšou novodobejšia expozícia venovaná filmovému umeniu. Dozvedeli sme sa, že okrem iných tu bol natočený už v roku 1922 film Upír z Nosferatu. Po prehliadke hradu sme sa autobusom premiestnili do Zuberca, kde sme po drobných problémoch našli náš penzión.

            Aj napriek tomu, že neustále mrholilo (občas aj zapršalo), nasadli sme do vláčika, ktorý nás odviezol do Oravíc, odkiaľ sme sa vybrali obdivovať krásy Juráňovej doliny. Tá nám okrem mokrej trávy ponúkla prekrásne výhľady na rôzne prírodné scenérie a tiež stretnutia s jej typickými živočíšnymi druhmi. Prvý deň sme zakončili grilovačkou a (ne)skorou večierkou.

            Druhý deň bol venovaný spoznávaniu tradícií  oravskej dediny. Krátkou prechádzkou sme sa premiestnili do Skanzenu neďaleko od Zuberca. Tam sme spoznávali históriu tejto oblasti Slovenska a niektorí si mohli vyskúšať aj remeslá našich predkov.

            Najväčším adrenalínovým zážitkom pre nás bola návšteva Lanového parku Tarzanka, ktorý sa nachádza oproti spomínanému skanzenu. Popri hrdinských výkonoch bolo veľa smiechu, zábavy, pádov, ale aj  drobných odrenín. Po návrate do dediny Zuberec sme mali neskorší obed a potom (povinný) oddych v penzióne. Večer sme znovu grilovali a čas sme si krátili hraním volejbalu a kartových hier.

            V sobotu 22. júna sa naša exkurzia skončila a my sme nastúpili do preplneného autobusu a pomaly sa blížili domov, kde nás už očakávali naši najbližší. Mnohí z nás už plánovali ďalšiu exkurziu, ktorú by sme mohli budúci školský rok absolvovať. Predtým si však naplno užijeme naše PRÁZDNINY.

            žiaci kvinty

             

            Pozrite si fotografie v galérii Zuberec.

        • Jazykový kvet - celoslovenské finále
          • Jazykový kvet - celoslovenské finále

          • Dňa 14. júna sa v Nitre konalo celoslovenské finále jazykovo-umeleckej súťaže pre deti a mládež v prednese a dramatizácii v cudzích jazykoch Jazykový kvet 2019. Z našej školy doň postúpili žiaci kvinty a I.A (Dominika Hatiarová, Natália Kubíková, Michaela Pompurová, Andrej Čerevka, Rastislav Červeň, Richard Mlynček, Sarah Strapoňová, Vratko Slabej, Nina Vengríniová, Monika Zahradníková) so shakespearovskou komédiou As you like it. V monodráme porotu opäť pobavila Dominika Hatiarová svojím snom stať sa bezdomovkyňou. Aj napriek veľkej horúčave, ktorej museli čeliť, zvíťazili a okrem prvého miesta dostali osobitnú pochvalu poroty za najlepší výkon, aký odborná porota doteraz videla.

            Všetkým našim hercom, ako aj kulisárom a technikovi ďakujeme,  prajeme aj ďalšie úspechy a krásne prázdniny.

            Mgr. Dana Babicová

             

            Pozrite si fotografie v galérii Jazykový kvet.

    • Kontakty

      • Gymnázium, Hradná 23, Liptovský Hrádok
      • +421 44 5222991, +421 911 231606
      • Hradná 23, 03301 Liptovský Hrádok Slovakia
      • Školská jedáleň
      • E-mail - gajdosova@gymnaziumlh.sk Telefón - +421 44 5221116
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje