• Spoznávanie Prahy
          • Spoznávanie Prahy

          • Od 13. 6. do 15. 6. 2019 sme my žiaci tercie spoznávali hlavné mesto susednej Českej republiky. Väčšina z nás v Prahe ešte nebola, a preto sme netušili, čo nás čaká. Po 6 hodinovej ceste sme si zložili veci, išli sme do Technického múzea a večer sme sa prešli k Pražskému orloju. Ďalší deň sme cez Karlov most prešli na Pražský hrad, odkiaľ sme si užívali výhľad na prekrásnu Prahu. Večer sme sa išli prejsť k tancujúcemu domu a pozrieť nočnú Prahu. Deň odchodu bol oddychový, pretože sme boli už aj trochu unavení, a preto sa naše pani profesorky rozhodli, že nás zoberú do nakúpeného centra Chodov. Veľmi sa nám to rátalo, lebo cesta tam bola najdlhšia, ktorú sme absolvovali za pár minút metrom. Všetci sme sa zdraví a šťastní s nezabudnuteľnými zážitkami vrátili domov, a popravde, by sme tam ostali ešte dlhšie. Za tieto tri dni plné zážitkov, veselých príhod a spoznávania Prahy ďakujeme pani triednej profesorke Kakalejčíkovej a pani profesorke Špiakovej za to, že to s nami vydržali aj keď nie vždy to bola prechádzka ružovou záhradou. Veľa sme sa naučili a už sa tešíme na ďalšie takéto výlety možno aj v takomto istom zložení.

            žiaci tercie

             

            Pozrite si fotografie v galérii Praha.

        • Hliadka mladého zdravotníka - stredné školy
          • Hliadka mladého zdravotníka - stredné školy

          • Dňa 12. 6. 2019 sme sa zúčastnili súťaže Hliadky mladého zdravotníka v priestoroch areálu Slovenského Červeného kríža v Liptovskom Mikuláši. Sme radi, že sme sa mohli zúčastniť po prvýkrát súťaže a získať tým nové skúsenosti a vedomosti. Súťaž nás natoľko motivovala, že by sme sa jej chceli zúčastniť aj budúci rok školský rok.

            tím mladých zdravotníkov

             

            Pozrite si fotografie v galérii HMZ SŠ.

        • Hliadka mladého zdravotníka
          • Hliadka mladého zdravotníka

          • Dňa 11. 6. 2019 sa žiaci z tried sekundy a tercie zúčastnili Hliadky mladého zdravotníka. Súťaž sa uskutočnila na Námestí osloboditeľov pod záštitou Slovenského Červeného kríža. Hoci naša hliadka neskončila na popredných priečkach, všetci súťažiaci nazbierali veľa cenných skúseností z poskytovania prvej pomoci.

            tím mladých zdravotníkov

             

            Pozrite si fotografie v galérii HMZ.

        • Splav Malého Dunaja
          • Splav Malého Dunaja

          • V dňoch od 6. 6. do 9. 6. 2019 sme sa zúčastnili splavu Malého Dunaja. Štvordňový výlet plný nových zážitkov a skúseností sme si užili najviac ako sa dalo. Naša cesta začala z vlakovej stanice Liptovského Mikuláša. Nabalené batohy, spacáky a zabalené stany boli porozkladané v kupé a my sme sa spokojne viezli do Bratislavy. Prvú noc sme prespali v telocvični Gymnázia Ladislava Sáru, kde sme si na odreagovanie zahrali volejbal. Na druhý deň sme sa už viezli v kánoe po rieke Malý Dunaj. Prvé okamihy na loďkách sme prežili trochu stresujúco. Pomalé zaberanie pádlom a nekoordinované pohyby sa po čase zlepšili. V prvý deň na vode sme preplávali 25 kilometrov s prestávkou v mestečku totemov. Tam sme si dopriali občerstvenie a vydali sa na cestu k dedinke Vlky. Poskladanie stanov a čistenie lodiek nám zabralo hodnú chvíľu, no za odmenu sme dostali výborný guláš z miestnej krčmy. Noc v stane nebola až tak pohodlná ako v telocvični. Na druhé ráno sme sa plavili ďalších 25 kilometrov ku obci Jelka. Opätovné rozloženie stanov, teplá večera, zábava a kartové hry boli naším program do noci. Posledný deň sme sa minibusmi dopravili na vlakovú stanicu, odkiaľ sme sa išli pozrieť do Múzea dopravných prostriedkov. Cestou vlakom sme spomínali na zábavné, ale aj pochmúrne zážitky splavu a tešili sa na sprchu a čistú posteľ. Ďakujeme pánom učiteľom a pánom inštruktorom za túto skvelú akciu.

            študenti I. A

            Pozrite si fotografie v galérii Splav Malého Dunaja.

        • Praha našimi očami
          • Praha našimi očami

          • O tom, že je Praha jedno z najkrajších miest v našom okolí, sme sa ako trieda III. A presvedčili v dňoch 6. – 8. júna 2019. Stala sa totiž cieľom nášho školského výletu.

            Prvý deň nášho pobytu v meste sme navštívili muzikál Kvítek mandragory v divadle Broadway, ktorý zožal veľký úspech. Ostatné dni sme našu pozornosť venovali známym pamiatkam – Karlovmu mostu, Petřínu, Orloju či Pražskému hradu. Naše kroky nás zaviedli aj do múzea Neviditelno, kde sme si vyskúšali, aký je život bez zraku. V čase nášho pobytu sa v Prahe konal aj Veľtrh vedy, ktorý sme tiež navštívili. Bol príjemným spestrením našej návštevy, pretože sme si tu mohli vyskúšať rôzne chemické, fyzikálne pokusy, postavať stavebnicu či si niečo vlastnoručne zhotoviť. Voľné chvíle sme strávili v spoločnom kruhu prechádzkami po večernej Prahe.

            Za pekný výlet sa chceme poďakovať našej triednej profesorke Mgr. Monike Lehotskej a pani profesorke RNDr. Martine Kakalejčíkovej Janíkovej.

            kolektív triedy III. A

            Pozrite si fotografie v galérii Praha.

        • Odovzdávanie maturitných vysvedčení
          • Odovzdávanie maturitných vysvedčení

          • 31. máj bol v našej škole iný ako po iné dni. Vo vzduchu sa vznášal nádych nostalgie, napätia, lúčenia. Stretli sme sa totiž úplne poslednýkrát v plnej paráde v krásnych priestoroch Hradu v Liptovskom Hrádku s úspešnými maturantmi končiaceho školského roka 2018/2019.

            Umelecké slovo, príjemná hudba, množstvo poďakovaní a prianí – to všetko vytvorilo dôstojnú a nezabudnuteľnú bodku za krásnou kapitolou gymnaziálneho štúdia.

            Ďakujeme pani Dagmar Machovej, že nám umožnila stretnúť sa v reprezentatívnych priestoroch hradu a zároveň primátorovi mesta Branislavovi Trégerovi, že boli súčasťou tejto slávnosti.

            Naše poďakovanie osobitne patrí aj nášmu kolegovi Stanislavovi Žiškovi a jeho tímu mladších študentov, ktorí to vymysleli a vynikajúco zorganizovali.

            vedenie školy

            Pozrite si fotografie v galérii Odovzdávanie maturitných vysvedčení.

        • Nestville Park
          • Nestville Park

          • Dňa 31. 5. 2019 sa žiaci tried tercia a septima zúčastnili exkurzie v liehovare Nestville Park. Žiaci sa podrobnejšie oboznámili s výrobou whisky a jej jednotlivými etapami: sladovanie, príprava zápary, kvasenie a destilácia. Ešte pred tým si mohli prezrieť výstavu remesiel súvisiacich so spracovaním a uskladnením liehu a mohli si vyraziť svoju vlastnú pamätnú mincu.

            Čerešničkou na záver bola návšteva čokoládovne Nestville Chocolate, kde na rozdiel od liehovaru žiaci mohli dané produkty aj degustovať.

            Mgr. Martina Špiaková

            Pozrite si fotografie v galérii Nestville.

        • Vajanského Martin
          • Vajanského Martin

          • Dňa 16. mája 2019 sa uskutočnilo v Martine krajské kolo v umeleckom prednese poézie a prózy Vajanského Martin. Našu školu reprezentovala víťazka okresného kola v IV. kategórii prednesu poézie Marcela Kollárová z II. A triedy. V silnej konkurencii recitátorov obsadila 2. miesto.

            Za vzornú prípravu ďakujeme a srdečne blahoželáme. 

            Mgr. Tatiana Mravcová

        • Matematický klokan
          • Matematický klokan

          • Aj v tomto školskom roku  sa 21. marca 36 žiakov nášho gymnázia zapojilo do riešenia úloh najväčšej medzinárodnej matematickej súťaže na svete – Matematický klokan, ktorej vyhlasovateľom je asociácia KANGOUROU SANS FRONTIÉRES (Klokan bez hraníc) so sídlom v Paríži.

            Naši žiaci sa tak zaradili medzi 70 929 riešiteľov na Slovensku.

            V kategóriách Školák 6, Benjamín 7, Benjamín 8, Kadet G12 a Junior G34 sa popasovali so zaujímavými logickými úlohami. Na vyriešenie 24 úloh mali čas 60 minút.

            Medzi 20 % najúspešnejších riešiteľov v SR sa zaradili a diplom úspešného riešiteľa získali:

            Teodor Dobiáš                 príma

            Terézia Hatiarová           príma

            Dominika Hatiarová      kvinta

            Marián Tomčík                 kvinta

            Andrea Rothová              I. A

            Dominika Hatiarová zároveň získala aj diplom školského šampióna.

            Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme!

             

        • Domáce násilie a sexuálne zneužívanie ....
          • Domáce násilie a sexuálne zneužívanie ....

          • Dňa 6. mája 2019 k nám opäť zavítala pani JUDr. A. Poljaková z OR PZ  v Liptovskom Mikuláši. V rámci hodiny občianskej náuky sa stretla s terciánmi, aby sa s nimi porozprávala a domácom násilí a sexuálnom zneužívaní detí on line.

            JUDr. Poljaková porozprávala žiakom o formách domáceho násilia, ktoré spôsobujú obetiam izolovanie od kamarátov a spoločnosti. Uviedla, ako prebiehajú jednotlivé fázy domáceho násilia. Žiakov informovala o organizáciách, na ktoré sa v prípade potreby môžu obrátiť. Linka detskej istoty - číslo 116 111 je k dispozícii bezplatne 24 hodín.

            V ďalšej časti hodiny si žiaci pozreli krátky príbeh o tom, ako prebieha on line komunikácia, a aké to má dôsledky - často to končí až finančným vydieraním obete.

            V rámci Európy prebieha kampaň, ktorá je  zameraná na to, ako predchádzať sexuálnemu zneužívaniu detí on line. Je veľmi dôležité chrániť si svoje súkromie, nevystavovať svoje telo, udržiavať kontrolu on line komunikácie. Zdôraznila, že každú podozrivú komunikáciu treba ukončiť, vyhľadať pomoc rodičov, prípadne polície.               

            Verím, že uvedené informácie boli pre žiakov užitočné a prospešné. Ďakujem JUDr. Poljakovej za profesionálny prístup a terciánom za pokojnú a príjemnú atmosféru.

             

            Mgr. Tatiana Trunkvalterová

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Dňa 26. apríla 2019 sa pri príležitosti Dňa zeme zapojila naša škola do akcie organizovanej mestom Liptovský Hrádok za krajšie a čistejšie mesto.

            V slnečný deň sme sa my, žiaci gymnázia, rozhodli vyčistiť okolie našej školy a jazierka. Takisto sme vyzbierali odpadky z brehu rieky Belá a lesíka pri hrádzi.

            Sme radi, že aj takýmto malým gestom sme mohli pomôcť a tešíme sa na spoluprácu aj o rok.

            študenti gymnázia

            Pozrite si fotografie v galérii Deň Zeme.

        • Čo vieš o hviezdach
          • Čo vieš o hviezdach

          • Dňa 26. 4. 2019 sa v Žiline konalo krajské kolo súťaže „Čo vieš o hviezdach?“. Našu školu reprezentoval Emanuel Dopater zo IV. A, obsadil 2. miesto a vybojoval si postup na celoslovenské kolo súťaže.

            Blahoželáme.

            Mgr. Vladimír Javornický

        • Celoslovenské kolo olympiády v RUJ
          • Celoslovenské kolo olympiády v RUJ

          • V dňoch 16.-17. apríla 2019 sa v Bratislave konalo Celoslovenské kolo olympiády ruského jazyka. Z našej školy sa ho zúčastnila Evka Astafyeva, žiačka triedy kvinta. V prvý deň po ubytovaní a slávnostnom otvorení nasledovala písomná časť olympiády, skladajúca sa z čítania  a posluchu s porozumením, testu z kulturológie a písanie eseje. Prostredníctvom eseje sa Evka stala sprievodcom múzea významného ruského fyziológa Pavlova, autora teórie podmienených a nepodmienených reflexov. 

            Po večeri bola pre všetkých účastníkov súťaže pripravená večerná návšteva Bratislavského hradu. Už tam začali vznikať nové priateľstvá, ktoré sa sa ďalej rozvíjali do neskorých večerných hodín. Na druhý deň súťažiaci pokračovali ústnou časťou, v ktorej žiaci museli dokázať svoju pohotovosť, kreativitu, fantáziu a poznanie vedomostí nielen z ruského, ale aj slovenského prostredia  v rôznych oblastiach. 

            Po obede už všetci netrpezlivo čakali na slávnostné vyhlásenie výsledkov. S radosťou môžeme konštatovať, že Evka sa umiestnila na 6. mieste a stala sa úspešnou riešiteľkou. Vzhľadom k tomu, že bola najmladšou účastníčkou v svojej kategórii, to bol výborný výsledok. Pevne veríme, že získané skúsenosti využije, a aj v budúcnosti bude rozvíjať svoj jazykový talent.     

            Mgr. Mária Šimonová

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • V dňoch 10. – 11. apríla 2019 sa uskutočnilo v Liptovskom Mikuláši okresné kolo v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín.

            V II. a III. kategórii nás reprezentovali žiačky prímy Terézia Hatiarová, Martina Žáková a žiaci tercie Matej Lehotský a Barbora Jelínková.

            V IV. kategórii sme si odniesli cenné umiestnenia:

            v prednese poézie - 1. miesto – Marcela Kollárová (II. A) – s postupom do krajského kola
            v prednese prózy - 2. miesto – Dominika Hatiarová (kvinta)


            Všetkým recitátorom ďakujeme za zodpovednú prípravu na súťaž, oceneným gratulujeme a Marcelke budeme držať palce, aby nás čo najúspešnejšie reprezentovala v krajskom kole umeleckého prednesu, ktoré sa uskutoční 3. mája 2019 v Martine.  
                                                                                 

             Mgr. Tatiana Mravcová

            Pozrite si fotografie v galérii Hviezdoslavov Kubín.

        • Jazykový kvet
          • Jazykový kvet

          • V stredu 10. 4. 2019 sa v Žiline konalo krajské finále literárno-dramatickej súťaže JAZYKOVÝ KVET. Po úspešnom absolvovaní predchádzajúceho kola, ktoré prebehlo formou Movie verzie, sme postúpili do finále. A tu sa už stretli tí najlepší. Našu školu zastupovali žiaci tried kvintaI. A a tercia v troch kategóriách. S hrdosťou a potešením sme prijali hodnotenie odbornej  poroty, ktorá nám udelila hneď dve prvé miesta, ktoré získali žiaci kvinty a I. A (Dominika Hatiarová, Natália Kubíková, Michaela Pompurová, Rastislav Červeň, Andrej Čerevka, Richard Mlynček, Vratko Slabej, Sarah Strapoňová, Nina Vengríniová, Monika Zahradníková) za shakespearovskú komédiu As you like it a za monodrámu, v ktorej nás Dominika Hatiarová pobavila svojím snom, stať sa bezdomovcom. Krásne druhé miesto patrilo aj žiačke tercie Zuzke Laučíkovej, ktorá vo svojej monodráme Where is My Prince Charming, riešila problémy prvej lásky.

            Naši študenti tak postupujú do celoslovenského finále, ktoré sa bude konať v máji 2019. Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme ďalšie úspechy.

            Mgr. Dana Babicová

        • International Particle Physics Masterclasses
          • International Particle Physics Masterclasses

          • Dňa 3. 4. 2019 sa naši študenti Samuel Dopater, Gabriela Guráňová, Marián Rajniak (IV. A), Adam Kaščák, Boris Vrbičan (II. A) a Leonard Šlosár (I. A) zúčastnili zaujímavej akcie - 15. ročníka International Particle Physics Masterclasses 2019 na Žilinskej univerzite.

            Študenti si najprv vypočuli niekoľko prednášok o časticovej fyzike a veľkom hadrónovom urýchľovači (LHC) v Cerne, v ktorom sa zrážajú častice pohybujúce sa takmer rýchlosťou svetla. Poznatky z prednášok následne využili pri počítačovom cvičení, v ktorom pracovali s reálnymi dátami získanými z LHC. Mali tak možnosť znovu objaviť rôzne častice (napr. Higgsov bozón), pozorovať ich trajektórie a vyskúšať si prácu časticových fyzikov v Cerne. Na záver sa spojili vo videokonferencii s fyzikmi z Cernu a študentmi z Anglicka, Nemecka, Česka, Švédska a Nórska. Mohli tak porovnať a prediskutovať svoje výsledky z počítačového cvičenia. 

            Pre našich študentov to bol nevšedný zážitok.

            Mgr. Vladimír Javornický

            Pozrite si fotografie v galérii MasterClasses.

        • Krajské kolo SOČ
          • Krajské kolo SOČ

          • Dňa 3.apríla 2019 sa žiaci tretieho ročníka našej školy zúčastnili krajského kola 41. ročníka Stredoškolskej odbornej činnosti, ktoré sa uskutočnilo na SPŠ Informačných technológií v Kysuckom Novom Meste. Svoje práce prezentovali: Nora Kucháriková v odbore 16 – Teória kultúry, umenie, umelecká, odevná tvorba a Filip Haluška v odbore 13 – História, filozofia, právne vedy. Nora Kucháriková obsadila 2. miesto, Filip Haluška obsadil 4.miesto.

            Obidvom našim študentským zástupcom srdečne blahoželáme a Nore budeme držať palce v celoslovenskom kole, ktoré sa bude konať v Košiciach.

            PaedDr. Stanislav Žiška

          • Active English Weeks

          • Dva týždne od 18. do 29. marca boli pre mnohých žiakov  našej školy iné ako ostatné. Každý deň strávili niekoľko hodín s americkou lektorkou pani Jody Winchester. Formou hier, pohybu, fráz a reálnych situácií zo života si popri zábave a smiechu  žiaci nižších ročníkov rozširovali nielen slovnú zásobu, ale zlepšovala sa aj  ich schopnosť porozumieť počutej angličtine a bez ostychu sa v tomto jazyku aj vyjadriť. Starší študenti  zase diskutovali o rôznych udalostiach a situáciách z bežného života, a tak si spontánne budovali slovnú zásobu. Ďakujeme Jody za čas strávený na našej škole  a tešíme sa na ďalšie English Weeks v budúcom školskom roku.

            Mgr. Dana Babicová

        • Olympiáda v ruskom jazyku
          • Olympiáda v ruskom jazyku

          • Dňa 25. marca 2019 sa v Turčianskych Tepliciach uskutočnilo krajské kolo olympiády v ruskom jazyku. Našu školu reprezentovali traja žiaci, a to Lucia Lehotská (III. A), Samuel Chebeň (tercia) a Eva Astafyeva (kvinta). Úspešne zvládli náročné úlohy z počúvania a čítania s porozumením, kulturológie, riadeného rozhovoru a rozprávania na základe vizuálneho podnetu. V silnej konkurencii obsadili výborné umiestnenie. Evka Astafyeva v kategórii B3 vybojovala prvé miesto, Samko Chebeň v kategórii A1 tretie miesto a Lucka Lehotská sa stala úspešnou riešiteľkou krajského kola. 

            Touto cestou im chceme zablahoželať k výborným výsledkom a poďakovať sa za úspešnú reprezentáciu našej školy.

            Evke prajeme veľa síl a trpezlivosti pri príprave na celoštátne kolo, ktoré sa uskutoční v dňoch  16. - 17. apríla v Bratislave.

            Mgr. Mária Šimonová

             

        • Experimentálne merania
          • Experimentálne merania

          • Dňa 22. 3. 2019 sa 12 študentov z tried II. A a IV. A zúčastnilo experimentálnych meraní v Inštitúte Aurela Stodolu v Liptovskom Mikuláši. Témou bolo spracovanie akustických signálov. Najprv sme si vypočuli základné informácie o fyzikálnom jave kmitania, generovania tónov a princípov snímania zvukov.  Následne sme pomocou počítača porovnávali akustické spektrá tónov hudobných nástrojov, na ktoré nám zahral lektor Ing. Gabriel Cibira, PhD. Týmto mu ďakujeme za príjemne strávené chvíle v Inštitúte Aurela Stodolu.

            Mgr. Vladimír Javornický

            Pozrite so fotografie v galérii Experimentálne merania.

    • Kontakty

      • Gymnázium, Hradná 23, Liptovský Hrádok
      • +421 44 5222991, +421 911 231606
      • Hradná 23, 03301 Liptovský Hrádok Slovakia
      • Školská jedáleň
      • E-mail - gajdosova@gymnaziumlh.sk Telefón - +421 44 5221116
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje