• Ľudskosť v nás
          • Ľudskosť v nás

          • V predvianočnom čase často počúvame o rôznych charitatívnych podujatiach a akciách. Posielame finančné príspevky pre deti do Afriky, do rôznych detských domovov či seniorských zariadení. Často sa však stáva, že si nevšimneme človeka, ktorý žije úplne blízko nás a pomoc tiež potrebuje, i keď o ňu nežiada. 

            Takým človekom je naša Andrejka, študentka II. B triedy, ktorá žije sama so svojím bratom a tatinom. Z iniciatívy rodičov tejto triedy vznikla zbierka, do ktorej sa pridali aj učitelia našej školy. Príjemným a nečakaným bol i príspevok niektorých žiakov, ktorí sa náhodne o zbierke dopočuli, a tiež bez váhania prispeli.

            Vyvrcholením bola návšteva  Andrejky a jej rodiny u nich doma. Zástupcovia rodičov a spolužiakov Andrejky im odovzdali finančný dar, a tiež vianočné pečivo, za ktoré ďakujeme  šikovným mamičkám žiakov tejto triedy. Bolo to veľmi príjemné a emotívne stretnutie.

            Na druhý deň ráno sa ocko Andrejky poďakoval všetkým žiakom, a tiež ich poprosil, aby poďakovanie odovzdali svojim rodičom. Jeho úprimné slová nás všetkých dojali a niektorí sme sa neubránili ani slzám.

            Ja ako triedna učiteľka by som sa chcela ešte raz všetkým rodičom, mojim kolegom aj žiakom úprimne poďakovať za ich pomoc. Vďaka tejto akcii som presvedčená, že ak ešte stále existujú ľudia, ochotní nezištne pomôcť, má naša spoločnosť šancu na krajšiu budúcnosť.

            Ešte raz všetkým ďakujem a prajem krásne a  šťastné Vianoce.

            Šimonová Mária, triedna učiteľka 

        • Návšteva súdneho pojednávania
          • Návšteva súdneho pojednávania

          • Dňa 18. 12. 2023 sa naša trieda septima zúčastnila na súdnom pojednávaní na Okresnom súde v Liptovskom Mikuláši. Pojednávanie prebiehalo vo veci odsúdeného, ktorý dostal trest odňatia slobody vo výške jedného roka, a to za krádež, ničenie súkromného majetku a slovné napádanie osoby. Po pojednávaní nám pani samosudkyňa dala priestor na otázky, a dozvedeli sme sa napríklad, ako sa vypočítava výška trestu, a mnoho ďalších informácií, s ktorými sa bežne človek nemá možnosť stretnúť. Verím, že táto skúsenosť nám všetkým ukázala, že treba prehodnocovať svoje rozhodnutia a vždy rozmýšľať nad následkami, ktoré naše konanie môže mať. Taktiež ďakujeme pani učiteľke Mravcovej za túto príležitosť, z ktorej si odnášame ponaučenie na celý život.

            Zuzana Lehotská, septima

        • Ocenenie už je doma...
          • Ocenenie už je doma...

          • Na nášho Michala Adamova (III. A) v škole čakalo ocenenie, ktoré si pre plnenie športových povinností nemohol prevziať osobne na slávnosti v Sobášnom paláci v Bytči.

            Viac o tejto udalosti sa dozviete z tlačovej správy Žilinského samosprávneho kraja.

             

            Ocenenie si pri tejto príležitosti dnes v Sobášnom paláci v Bytči slávnostne prevzalo 41 žiakov.

            Riaditelia všetkých stredných škôl v kraji zaslali v tomto roku 109 nominácií. Na základe viacerých kritérií, bolo vybraných spolu 41 žiakov, ktorí získali ocenenia za výsledky dosiahnuté v školskom roku 2022/2023 v 5 kategóriách: duálne vzdelávanie, mimoriadny čin ľudskosti, mimoriadne študijné výsledky, kultúra a umenie a šport.

            Ocenení v jednotlivých kategóriách:

            Umenie a kultúra (5 žiakov): Rebeka Račková – Gymnázium sv. Franiška z Assisi v Žiline, Miguel Gonazlo Céceres Tlachač – Konzervatórium v Žiline, Tamara Taranová – Stredná zdravotnícka škola v Žiline, Oliver Šaláta – Stredná zdravotnícka škola v Liptovskom Mikuláši, Timea Hanáková – Evanjelické gymnázium Martin.

            Duálne vzdelávanie (5 žiakov): Lenka Dudášová – Obchodná akadémia v Ružomberku, Teodor Jedinák – Stredná odborná škola technická v Čadci, Natália Flajsová – Obchodná akadémia v Liptovskom Mikuláši, Jakub Boháčik – Stredná odborná škola strojnícka v Kysuckom Novom Meste, Ema Kraľovanská – Obchodná akadémia v Martine.

            Mimoriadny čin ľudskosti (5 žiakov): Petra Mikosová – Stredná odborná škola podnikania a služieb v Námestove, Dávid Smreček – Stredná priemyselná škola informačných technológií v Kysuckom Novom Meste, Lesia Agu Chukwu – Stredná odborná škola obchodu a služieb v Martine, Marek Pobiják – Obchodná akadémia v Žiline, Dominika Pažitková – Gymnázium P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne.

            Mimoriadne študijne výsledky (16 žiakov): Ondrej Kulíšek – Hotelová akadémia v Žiline, Aneta Šíblová – Obchodná akadémia Dušana Metoda Janotu v Čadci, Lukáš Vecel – Gymnázium J. Lettricha v Martine, Ema Kubiznová – Stredná odborná škola obchodu a služieb v Námestove, Timea Žitňáková – Obchodná akadémia v Dolnom Kubíne, Tamara Balvín – Gymnázium, Veľká okružná v Žiline, Matej Čajka – Evanjelické gymnázium v Martine, Patrícia Macháčová – Hotelová akadémia v Žiline, Nabih Ghalib – Stredná odborná škola lesnícka a drevárska J. D. Matejovie v Liptovskom Hrádku, Tomáš Gaňa – Gymnázium, Veľká okružná v Žiline, Ľudmila Kvašňavská – Gymnázium J. M. Hurbana v Čadci, Terézia Mydliarová – Stredná zdravotnícka škola M. T. Schererovej v Ružomberku, Nikolas Randa – Stredná odborná škola poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline, Vratko Hajdučík – Stredná priemyselná škola informačných technológií I. Gessaya v Tvrdošíne, Jakub Kolek – Gymnázium v Bytči. Ondrej Blaško – Gymnázium Hlinská v Žiline.

            Šport (10 žiakov): Lívia Lepejová – Gymnázium J. Lettricha v Martine, Stanislava Ďuratná – Stredná športová škola v Žiline, Petronela Ižová – Gymnázium P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne, Matúš Tropp – Obchodná akadémia v Martine, Petra Kissová – Stredná športová škola v Žiline, Michal Adamov – Gymnázium v Liptovskom Hrádku, Laura Gruchaľáková – Gymnázium J. Lettricha v Martine, Alex Dovičák – Stredná športová škola v Žiline, Diana Štefanidesová – Obchodná akadémia v Martine, Dávid Zauška – Stredná športová škola v Žiline.

            Ocenenie bolo vyrobené z kovu. Dizajnový návrh ako aj realizácia vzišli z dielne SOŠ strojníckej v Kysuckom Novom Meste. Cena bola zhotovená podľa predlohy autorky plastiky Ľubice Šustekovej, učiteľky školy. Súčasťou oceňovania bolo aj vystúpenie žiakov Konzervatória v Žiline a Súkromného tanečného konzervatória v Liptovskom Hrádku.

            Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK: „Zo srdca gratulujem všetkým študentom, ktorí počas štúdia na stredných školách v Žilinskom kraji dosahujú mimoriadne úspechy. Aj toto je jedna z príležitostí ako im môžeme poďakovať za ich zodpovedný a aktívny prístup, vďaka ktorému podporujú našu myšlienku aby bol Žilinský kraj výnimočný. Verím, že ocenenie je pre nich tiež motiváciou a podporou pri napredovaní v ďalšom štúdiu, rozvíjaní ich talentu, a tiež morálno-vôľových vlastnostíPoďakovanie však patrí aj rodičom a pedagógom, za ich podporu.Mojím želaním je aby boli naše deti na školách prijímané, také aké sú, so vzájomným rešpektom, bez ohľadu na vierovyznanie, názory, si spoločenské statusy. Aby sa nerozdeľovali na slabších a silnejších. Netolerujeme akékoľvek prejavy násilia na našich školách. Na školách pracujú koordinátori prevencie kriminality a sociálno – patologických javov, verím, že sa na nich žiaci, v prípade problémov, medzi ktoré patrí aj šikana, s plnou dôverou obrátia. Rovnako sa môžu obrátiť aj na výchovných poradcov a svojich triednych učiteľov, ktorí sú im budú nápomocní pri riešení problémov.“

             

        • Osvienčim - memento pre nás všetkých
          • Osvienčim - memento pre nás všetkých

          • Tento príspevok by sme chceli uviesť trochu inak ako obyčajne, a to reprodukciou záverečných slov turistickej sprievodkyne v koncentračnom tábore Osvienčim. Keď sa s nami lúčila,  poďakovala nám, že sme sa zaujímali o históriu a udalosti, ktoré sa odohrávali za ostnatým drôtom tohto tábora. Súčasne nás poprosila, aby sme šírili posolstvo jeho súčasného pôsobenia. Je ním prianie spoločne zabrániť, aby sa opakovalo  podobné ľudské utrpenie.

            To bolo aj cieľom pedagógov, ktorí organizovali túto akciu. Chceli, aby toto miesto ľudskej bolesti a beznádeje videla naša mladá generácia a svojím správaním a skutkami odsúdila aj súčasný extrémizmus, ktorý má blízko k ponižovaniu a odmietaniu ľudí na základe ich príslušnosti k určitej rase  a národnosti. 

            Dňa 6. decembra 2023 výber žiakov našej školy navštívil spomínaný koncentračný tábor v Osvienčime. Pre všetkých to bol silný emotívny  zážitok, ktorý bude v nás určite ešte dlho doznievať. Postupne sme poznávali osudy ľudí, ktorí tu boli odvlečení a prežili tu určitý čas v neľudských a ponižujúcich podmienkach. Postupne sme prechádzali budovy, kde žili a odkiaľ denne odchádzali pracovať. Mnohí z nich zomreli na následky pracovného vyčerpania, iní z hladu a niektorí len tak z rozmaru esesákov. Niektorí zomreli zavinením "doktora smrti", doktora Mengeleho, ktorý na mnohých väzňoch, dokonca aj na deťoch, praktizoval nehumánne pokusy. 

            V jednotlivých "barakoch", ako ich nazývali naši sprievodcovia, sme postupne spoznávali príbehy ľudí, ktorí sa domnievali, že boli sem dopravení, aby tu v pokoji dočkali do konca vojny, a potom sa vrátili domov. Pravda však bola úplne iná. Niektorí tu prežili dva mesiace, iní skončili hneď v plynových komorách. Jednu z nich sme mali možnosť navštíviť, čo bol jeden z najsilnejších momentov tejto exkurzie.  

            Druhou časťou exkurzie bola návšteva vianočného Krakova. Po smutnom zážitku v Osvienčime sme chceli trochu rozptýliť žiakov v tomto historickom a teraz aj krásne vyzdobenom európskom meste. Žiaci sa mohli pokochať krásnou vianočnou výzdobou a vychutnať si vianočnú atmosféru tohto mesta. Niektorí upokojili svoje žalúdky, druhí kúpili niečo pre svojich blízkych. Pred šiestou sme nastúpili  do autobusu a pred desiatou hodinou sme boli temer všetci doma, v bezpečí.

            Smutný, ale aj pekný deň. Deň kontrastov - utrpenie človeka, spôsobené iným a na druhej strane blížiace sa Vianoce, sviatky pokoja, mieru a ľudskej spolupatričnosti. Život je plný kontrastov a my by sme mladú generáciu naučiť ako hrany týchto kontrastov svojim konaním a správaním zmierniť a nedopustiť, aby sa história Osvienčimu zopakovala.   

            Šimonová Mária

            Pozrite si fografie v galérii Osvienčim.

        • Čo keď nebudem vysokoškolák?
          • Čo keď nebudem vysokoškolák?

          • V pondelok 4. 12. 2023 sme absolvovali odbornú prednášku s pracovníčkami Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Liptovskom Mikuláši.

            Poučili nás o tom, čo musíme, ale aj môžeme urobiť po skončení strednej školy, ak z nás nebudú vysokoškoláci. Predstavili nám rôzne programy pre nezamestnaných, program pre rozbeh podnikania a aj program EURES, ktorý je nápomocný ľuďom zamestnať sa v zahraničí.

            Veríme, že všetky nové informácie zužitkujeme tak, aby nám pomohli v našom ďaľšom smerovaní.

            oktáva

            Pozrite si fotografie v galérii Úrad práce.

        • Obchodovanie s ľuďmi
          • Obchodovanie s ľuďmi

          • V pondelok 20. 11. 2023 sa naša trieda III. A zúčastnila celodenného workshopu na tému obchodovanie s ľuďmi. Celé stretnutie prebiehalo formou získavania nových poznatkov, ale aj diskusie. Stihli sme si pozrieť film, ktorý zviditeľňuje problém obchodovania s ľuďmi za účelom nútenej práce. Poodhaľuje taktiky obchodníkov a ich metódy manipulácie s potenciálnymi obeťami a objasňuje, čo robiť, ak sa človek stane obeťou.

            Absolvovali sme rôzne zaujímavé aktivity, jednou z nich bola aj scénka, v ktorej sme stvárnili role v konkrétnej situácii, ktorá by nás mohla postretnúť. Dobre sme sa pobavili, ale zároveň sme si odniesli aj mnoho nových skúsenosti a informácií, ktoré môžeme využiť v živote.

            Tu je niekoľko praktických rád pred odchodom do zahraničia:

            • pri ceste do zahraničia si zisti adresu a telefónne číslo slovenského veľvyslanectva v krajine, kam cestuješ a nauč sa ho naspamäť,
            • urob si kópiu pasu a odlož si ju na bezpečné miesto, o ktorom budeš vedieť len ty,
            • o svojom odchode informuj rodičov, po príchode do krajiny sa im ohlás hneď, ako to bude možné,
            • doma nechaj presnú adresu a telefónne číslo plánovaného pobytu a čo najviac informácií o svojom budúcom zamestnávateľovi, nechaj im aj kontakty na ľudí, s ktorými do zahraničia ideš,
            • dohovor sa, ako často a kedy sa budeš ozývať rodičom,
            • s blízkymi si dohodni záchranný signál (vetu alebo slovné spojenie), ktorý budeš môcť použiť aj počas odpočúvaného telefonátu,
            • zabezpeč si cestovné poistenie,
            • na cestu si vezmi nevyhnutný finančný obnos na prípadný návrat domov a predplatenú telefónnu kartu,
            • vybav si medzinárodnú platobnú kartu alebo cestovné šeky, sú vhodnejšie ako nosenie väčšieho obnosu v hotovosti, ak sa tomu však nedá vyhnúť, ulož si peniaze na viac miest,
            • k batožine pribaľ slovník jazyka krajiny, kam cestuješ, a nauč sa základné frázy.

            kolektív študentov III. A

            Pozrite si fotografie v galérii Obchodovanie s ľuďmi.

        • Martinské divadlo mladých Slovenskô
          • Martinské divadlo mladých Slovenskô

          • Čítajúcimi sme boli zrejme všetci. Ale medzi čitateľov, ktorí si vyberú knihu s radosťou a bez akéhokoľvek tlaku si ju užijú, dnes patrí len malé percento. A najmä, keď sa povie povinné čítanie. Preto sme sa rozhodli využiť ponuku martinského hereckého konzervatória, ktorý  sa predstavil autorskou divadelnou hrou sLOVEnskô.  Pod režisérskou taktovkou bývalého absolventa nášho gymnázia Mgr. art. Michala Tomasyho mladí herci spracovali štyri slovenské literárne diela zaujímavou humornou formou. A tak Hájnikova žena dostala muzikálovú podobu, Ťapákovci sa stali ideálnou predlohou pre epizódu Rodinných prípadov, Tri gaštanové kone  boli ponímané ako scénický tanec, Neprebudený sa našiel v Krimi novinách a Bačova žena bola prepojená dobovými okolnosťami.

            Veríme, že naši maturanti – študenti IV. A a oktávy , ktorí divadelné predstavenie vzhliadli 27. 11. 2023 v priestoroch Kultúrneho domu v Palúdzkej, si takto netradične zopakovali niekoľko maturitných otázok, pretože jednotlivé časti inscenácie boli doplnené informáciami o autoroch a obsahoch diel.

            Mgr. Tatiana Mravcová

            Pozrite si fotografie v galérii Slovenskô.

        • Návšteva súdneho pojednávania na okresnom súde
          • Návšteva súdneho pojednávania na okresnom súde

          • Dňa 13. novembra sme sa v rámci predmetu spoločenskovedný seminár zúčastnili súdneho pojednávania v trestnej veci krádež, lúpež a obmedzovanie domovej slobody. Na hodinách občianskej náuky sme preberali základy trestného práva a tu sme mali možnosť vidieť celý priebeh súdneho pojednávania od obžaloby prokurátora, vypočúvanie poškodeného, obvineného, záverečné reči obhajcu a všetkých zúčastnených až po vynesenie rozsudku. Nakoľko sme sa takéhoto pojednávania zúčastnili 1-krát, bolo pre nás zaujímavé sledovať príchod eskorty, v ktorom viedli obvineného v putách, prácu obhajcu, ktorý radil obvinenému, ako má vypovedať a aby sa pod vplyvom dôkazov priznal. Jednalo sa o päť trestných skutkov v podobe domových krádeží v okrese Liptovský Mikuláš v prvej polovici tohto roka. Nakoľko bol obvinený už v podmienke, súd mu vymeral 3 roky odňatia slobody nepodmienečne so stredným stupňom stráženia. Prekvapila nás vysoká hranica navrhovaného trestu zo strany prokurátora na 5 rokov a 4 mesiace, nakoľko vyčíslená škodová suma bola len 770 eur. V prípade však zavážili poľahčujúce okolnosti.

            Zákon by mal byť spravodlivý a v tomto prípade aj bol. Zo súdu sme odchádzali poučení a tiež plní dojmov, uvedomujúc si náročnosť právnickej profesie, či už sudcu, prokurátora alebo obhajcu. Zároveň presvedčenia, že budeme vždy konať a žiť tak, aby sme sa nikdy neocitli na druhej strane zákona.

            seminaristi IV.A a oktávy

      • Kontakty

        • Gymnázium, Hradná 23, Liptovský Hrádok
        • +421 44 5222991, +421 911 231606
        • Hradná 23, 03301 Liptovský Hrádok Slovakia
        • Školská jedáleň
        • E-mail - gajdosova@gymnaziumlh.sk Telefón - +421 44 5221116
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje