• Beseda s redaktorom Denníka N Vladom Šnídlom
          • Beseda s redaktorom Denníka N Vladom Šnídlom

          • Dňa 15. novembra 2022 študenti III. A triedy v rámci hodín občianskej náuky prijali  pozvanie Knižnice GFB v Liptovskom Mikuláši na besedu s redaktorom Denníka N Vladom Šnídlom. Mladý žurnalista patrí k zakladajúcim redaktorom Denníka N a na svojich prednáškach sa zameriava na problematiku šírenia hoaxov a dezinformácií na sociálnych sieťach, konšpiračných médií, vojenských nákupoch a kremeľskej propagandy. O týchto témach napísal aj knihu Pravda a lož. Poučil nás o spôsobe overovania zdrojov a o tom,  ako rozlíšiť hoax od hodnovernej správy, ako vznikajú konšpiračné teórie, ako konšpiračné weby pracujú a čo je ich cieľom. O tom, že titulok nemusí vždy zodpovedať realite, že niekomu sa pripisuje výrok, ktorý nepovedal, alebo ako sa obyčajná internetová anketa vydáva za reprezentatívny sociologický prieskum.

            Dozvedeli sme sa množstvo zaujímavých informácií v súvislosti s vojnou na Ukrajine a kremeľskou propagandou.

            študenti III. A triedy

            Pozrite si fotografie v galérii Beseda.

        • Uznanie patrí výnimočným...
          • Uznanie patrí výnimočným...

          • S Medzinárodným dňom študentstva sa spájajú pocty aj oceňovania pre študentov a študentky, ktorí nie sú len výbornými žiakmi. Sú to mládežníci, ktorí svoju energiu a čas venujú aj niekde inde. Športu, dobrovoľníckej práci a aktivitám pre iných, umeniu a kultúre.

            S hrdosťou môžeme povedať, že aj my takýchto ľudí medzi sebou máme. 27. októbra 2022 si v Sobášnom paláci v Bytči jedno takéto ocenenie v kategórii šport prebrala z rúk županky Eriky Jurínovej naša úspešná lyžiarka Karolína Frackowiak (septima) a 16. novembra 2022 Komunitná nadácia Liptov odovzdala Cenu Ladislava Habiňáka Daniele Pikalovej (III. A) za jej dobrovoľnícke aktivity a úspechy v súťažiach nad rámec jej školských povinností.

            K oceneniu srdečne gratulujeme a prajeme ešte veľa síl a energie vo všetkom, čo robia.

            Pozrite si fotografie v galérii Oceňovanie študentov.

        • 8. novembra bolo u nás otvorené...
          • 8. novembra bolo u nás otvorené...

          • V utorok bolo od skorého rána v našej škole rušno, pretože sme upravovali vestibul na  Deň otvorených dverí. Tesne pred pol ôsmou sme privítali prvých žiakov základných škôl. A potom prichádzali ďalší a ďalší. Naši študenti im predstavili priestory školy od telocvične až po jedáleň. Žiaci mali možnosť  pozrieť  si klasické triedy, odborné učebne ako aj klubovňu, ktorá je najobľúbenejším miestom našich študentov v škole.

            Okrem priestorov sa žiaci oboznámili s obsahom vzdelávania, voliteľnými predmetmi, podmienkami prijímacieho konania,  a taktiež i s  mimoškolskou činnosťou. Do nej patrí aj práca rôznych krúžkov,  náplň ktorých  žiaci spoznali prostredníctvom praktických ukážok. V telocvični sa odohrávali florbalové zápasy, ktoré sú medzi našimi žiakmi zvlášť obľúbené.  Na ďalšom mieste svoju prácu priblížil krúžok - Hliadka mladého zdravotníka. Jej členky a členovia zaujímavou formou hovorili o situáciách, pri ktorých treba rýchlo a správne reagovať, aby sa zachránil ľudský život. Niektorí deviataci sa aktívne zapájali do rozhovorov s touto tematikou, čo nás príjemne prekvapilo. Iných zasa zaujala ukážka dramatického krúžku, ktorý sa predstavil s krátkymi ukážkami divadla Zdravý nemocný. S touto divadelnou hrou (mimochodom v anglickom jazyku) sa minulý školský rok umiestnili v celoslovenskom kole súťaže Jazykový kvet na prvom mieste. V chemickom laboratóriu zase kraľovali chemické pokusy a  v učebni biológie práca s mikroskopmi. 

            Veľmi nás potešilo, že okrem 98 žiakov zo základných škôl sa nášho DOD zúčastnili aj niekoľkí rodičia. Dúfame, že sme všetkým dostatočne priblížili podmienky štúdia na našej škole, a tým im pomohli pri rozhodovaní kam na strednú školu. 

            Veríme, že s mnohými sa budúci školský rok  v septembri  stretneme ako s našimi študentmi.

            Mgr. Mária Šimonová

            Pozrite si fotografie v galérii DOD.

        • Sárova Bystrica - súťaž mladých moderátorov
          • Sárova Bystrica - súťaž mladých moderátorov

          • Vo štvrtok 3. novembra 2022 pripravilo Krajské kultúrne stredisko v Žiline súťaž Sárova Bystrica. V rámci krajského kola sa v priestoroch Kultúrneho centra Hoffmann v Žiline predstavilo štrnásť súťažiacich, víťazov regionálnych kôl. Súťažilo sa v piatich disciplínach: spravodajstvo, reklama, rozhovor, relácia a video reportáž. V prvej disciplíne sa každý súťažiaci predstavil čítaním spravodajstva. V druhej disciplíne išlo hlavne o schopnosť interpretovať reklamný text. V tretej disciplíne sa súťažiaci predstavili ako moderátori vlastnej televíznej relácie. Štvrtá disciplína preverila schopnosť a flexibilitu moderátorov vyťažiť z rozhovoru zaujímavé informácie. Posledná disciplína – reportáž, ktorú prinieslo práve covidové obdobie, preverila talent súťažiacich nielen v moderovaní, ale aj v ich kreativite priniesť zaujímavé informácie zo svojho okolia, či schopnosť pracovať s technickými prostriedkami. Súťažiaci si reportáž spracovali doma ako video záznam, ktorý bol prezentovaný počas súťaže na obrazovke.

            Odborná porota v zložení Lucia Langová, moderátorka, Andrea Miková, redaktorka TV JOJ, a Marian Lechan, redaktor TV Markíza rozhodla o udelení 3. miesta v krajskom kole Sárova Bystrica študentke nášho gymnázia Daniele Pikalovej.

            K tomuto výsledku a samozrejme aj k 1. miestu v regionálnom kole, ktoré sa uskutočnila 26. 10. Danielke blahoželáme a prajeme ďalšie výrazné úspechy v oblasti moderovania.

            Mgr. Tatiana Mravcová

            Pozrite si fotografie v galérii Sárova Bystrica.

        • Čo nás čaká ďalej...
          • Čo nás čaká ďalej...

          • V štvrtok 27. októbra 2022 sme absolvovali stretnutie s pracovníčkami Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny a Všeobecnej zdravotnej poisťovne Liptovský Mikuláš.

            Keďže sme maturanti, oboznámili nás, čo nás čaká po ukončení štúdia. Pri štatistikách o nezamestnanosti v jednotlivých okresoch sme si povedali, že medzi dané percentá patriť určite nebudeme. Budeme usilovne študovať, tak aby sme sa uplatnili na trhu práce či už na Slovensku alebo v inej krajine. Dozvedeli sme sa tiež o možnosti získania práce a dobrovoľníctva v zahraničí prostredníctvom projektu EURES. 

            Ďakujeme za čas strávený v spoločnosti týchto príjemných dám, za ich pomoc a nové poznatky.

            Ema Kadrliaková, IV. A

            Pozrite si fotografie v galérii Úrad práce, VšZP.

        • AstroShow u nás
          • AstroShow u nás

          • Už ste sa niekedy zamýšľali nad tým, ako vyzerá vesmír zblízka? Alebo čo všetko môžeme nájsť vo vesmírnej stanici?

            Dňa 26. 10. 2022 prišiel medzi nás pán astronóm Matúš Rázga. Počas zaujímavého projektu nám pomohol rozšíriť si vedomosti o tom, čo bežne vidíme len v dokumentoch alebo hvezdárňach. Pomocou 360-stupňovej virtuálnej reality sme po nasadení 3D okuliarov preskúmali fascinujúcu nočnú oblohu, leteli priamo skrz Slnečnú sústavu, videli povrch Marsu a stali sa súčasťou výskumov vo vesmíre.

            Veľmi nás teší, že sme mohli stráviť popoludňajšie vyučovanie zábavnejšou formou a vďaka tejto jedinečnej skúsenosti sme sa dozvedeli mnoho nových zaujímavostí o hviezdach, planétach, asteroidoch, výskumnej technike a technológiách mimo Zeme.

            Kristína Kačírová, II. A, Barbora Jelínková, septima

            Pozrite si fotografie v galérii AstroShow.

        • Adaptačný deň
          • Adaptačný deň

          • Od nášho príchodu na túto školu prešlo určité obdobie a my sa postupne stávame študentmi tejto školy. Aj preto sme túžili po dni, ktorý by upevnil naše vzťahy v rámci našej triedy, teda I. B. Konečne nám prialo aj počasie, a preto sme sa v jeden októbrový utorok  rozhodli spoločne navštíviť Jánsku dolinu. 

            Hneď ráno sa stretla v škole prvá skupina našej triedy. Na železničnej stanici sa pridali ostatní a naša spoločná misia sa mohla začať. Po krátkej chôdzi sme však zistili, že potrebujeme  dobiť energiu, a preto sme odbočili do miestneho Lidlu.  Keď sme doplnili  zásoby, prekvapil nás mierny dážď. To nám však nemohlo pokaziť ani  naše plány, ani našu dobrú náladu. Postupne sme sa blížili k nášmu cieľu, teda konkrétne k Jánskej doline. Cestu sme si skrátili rozhovormi a ani sme sa nenazdali, ocitli sme sa v blízkosti Múzea miniatúr v Jánskej doline. Tam nás už očakávala naša spolužiačka Andejka. Chvíľu sme si oddýchli, a potom sme spoločne obdivovali miniatúry mnohých známych historických budov nášho Slovenska.  

            Po prehliadke sme zakotvili pri reštaurácii "Krielo", kde nás čakal obed. Každý si objednal podľa svojej chuti. Samozrejme aj chutný obed prispel k dobrej nálade. Po ňom sme sa pešo premiestnili na autobusové zastávky v Uhorskej Vsi, odkiaľ sme už každý cestovali domov.   

            Vďaka primeranému počasiu a dobrej nálade sme prežili pekný deň a už teraz sa tešíme na ďalšiu spoločnú akciu.    

            kolektív I. B

            Pozrite si fotografie v galérii Adaptačný deň.

          • Burza stredných škôl

          • Po troch rokoch bola úspešne obnovená tradícia verejnej prezentácie stredných škôl pre žiakov ôsmych a deviatych ročníkov základných škôl. Dňa 25. októbra sme sa aj my – gymnazisti zúčastnili Burzy stredných škôl, ktorú zorganizovalo CPPPaP v Liptovskom Mikuláši. Aj týmto spôsobom sme sa snažili predstaviť našu školu žiakom základných škôl. Zaujímali sa o podmienky štúdia, a tiež o mimoškolské činnosti a aktivity v našej škole.

            Dúfame, že získané informácie pomôžu žiakom správne sa rozhodnúť pre vhodný typ strednej školy.

            Súčasne sa tešíme, že niektorí sa v budúcom školskom roku stanú žiakmi nášho gymnázia a budú s nami zdieľať spoločný študentský život. 

             

        • Jeseň očami študentov
          • Jeseň očami študentov

          • Počas niekoľkých dní „babieho leta“ prebehla v triedach II. A a sexta v rámci biológie súťaž o najkrajšiu jesennú fotografiu. Súťaže sa zúčastnilo 28 fotiek. Odmena za prvé tri miesta bola lákavá - 1 z biológie 😊. Hlasovali žiaci sexty a II. A. Víťaznými fotkami sa stali fotky Michala Adamova a Darena Grittersa z II. A. Druhé miesto obsadil so svojou jesennou fotkou Patrik Čičvara z  II. A a tretie miesto Ema Laučíková zo sexty.

            Víťazom blahoželáme 😊


            Pozrite si fotografie v galérii Jesenná fotka.

        • Kurz ochrany života a zdravia
          • Kurz ochrany života a zdravia

          • V dňoch 18. 10. – 20. 10. študenti III. A a septimy absolvovali kurz ochrany života a zdravia.

            V prvý deň sme v rámci pohybu v prírode absolvovali turistickú vychádzku na Popradské pleso. Sprevádzala nás nielen dobrá nálada, ale aj krásne slnečné počasie. Na záver tejto túry sme si zahrali náš obľúbený volejbal.

            Nasledujúci deň nám štyria žiaci z III. A, ktorí absolvovali krúžok Mladý záchranár pod vedením pani profesorky Svetlany Korbášovej, objasnili zdravotnícku prípravu. Títo žiaci sa snažili študentov naučiť ako postupovať pri záchrane ľudského života. Po teoretickej príprave sme si mohli vyskúšať resuscitáciu na nových figurínach, stabilizovanú polohu, rôzne obväzové techniky a mnoho ďalších života zachraňujúcich situácii.

            Následne sme navštívili Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva, kde sme sa mohli dozvedieť veľa zaujímavých informácii a užiť si z vyhliadkovej veže nádhernú panorámu Liptovského Mikuláša.

            V posledný deň sme navštívili Okresné riaditeľstvo hasičského a záchranného zboru v Liptovskom Mikuláši, kde nám prezentovali svoju prácu a techniku jej členovia. Mali sme na hasičov veľa otázok a oni nám ochotne priblížili ich náročnú prácu.

            Vďaka tomuto kurzu sme získali nové vedomosti, prežili sme veľa zábavných chvíľ a upevnili sme si svoj kladný vzťah k prírode.

            žiaci III. A triedy

             

            Pozrite si fotografie v galérii KOŽaZ.

        • Geografická exkurzia
          • Geografická exkurzia

          • V piatok 7. 10. 2022 sa triedy II. A a sexta zúčastnila geografickej exkurzie v Žiarskej doline. Autobusmi sme sa dostali na parkovisko v jej ústí a odtiaľ sme pokračovali po asfaltovej ceste na Žiarsku chatu. Je južnou vstupnou bránou do Západných Tatier, takže ponúka krásne výhľady na okolité štíty. Počasie nám prialo a nálada bola veselá. Na chate sme si oddýchli, občerstvili sa a pokračovali ďalej. V blízkosti chaty sa nachádza  Symbolický cintorín obetiam Západných Tatier, pri ktorom sme sa zastavili a odtiaľ sme pokračovali ku Šarafiovému vodopádu.
            Domov sme sa vrátili po niekoľkých hodinách strávených na čerstvom vzduchu. A samozrejme boli sme radi, že sme urobili niečo pre naše fyzické zdravie.

            Pozrite si fotografie v galérii Geografická exkurzia

        • Adaptačný deň - Žiarska dolina
          • Adaptačný deň - Žiarska dolina

          • V utorok 11. októbra naša trieda I. A  v rámci adaptačného dňa absolvovala túru do Žiarskej doliny na Šarafiový vodopád. Táto príjemná prechádzka nám dala výbornú možnosť lepšie sa vzájomne spoznať.

            Skoro ráno, ešte za tmy, sme nasadli na autobus smerom do Žiarskej  doliny. Náš ,,výstup" trval 2 hodiny, ale nám sa to zdalo, akoby to bolo iba pár minút a už sme zbadali Žiarsku chatu, kde sme prečkali dážď. Tu sme si v príjemnom prostredí zahrali spoločenské hry, porozprávali sa, objednali niečo dobré pod zub. Pán chatár nám priložil do krbu, aby bolo ešte útulnejšie.

            Z chaty sme pokračovali na Symbolický cintorín a cieľ našej cesty, Šarafiový vodopád. Aj napriek tomu, že sa po daždi mierne kĺzalo, tento výstup a zostup sme hravo zvládli.

            Všetci sme si tento deň užili a už teraz sa tešíme na ďalšie spoločne zážitky.

            kolektív I. A triedy

            Pozrite si fotografie v galérii  Žiarska dolina.

        • TRENDSETTER
          • TRENDSETTER

          • Čo je trendom dnešnej doby? Ako súčasné média ovplyvňujú mladých ľudí? Aké nástrahy v sebe ukrýva internet? Čo je to kyberšikana? Čo je to grooming? Všetky tieto otázky a mnohé iné postupne odhalil  multimediálny program Trendsetter, ktorého sa naša škola zúčastnila 12. októbra 2022.  Nechýbal ani kvíz, do ktorého sme sa mohli zapojiť. Ten odhalil vedomosti, ktoré by mal ovládať  každý mladý človek, ktorý vstúpi do virtuálneho sveta, plného nástrah. Rozprávali sme sa o tom, aký majú vplyv na našu psychiku médiá, ako na nás vplývajú reklamy, filmy, reality show, počítačové hry či sociálne siete. Protagonisti programu ukázali  mladým ľuďom  zmysel života, dôležitosť medziľudských vzťahov a ukázali cestu, ako zastaviť nenávisť, ktorú v nás podnecujú médiá. Šikana aj kyberšikana tu je, bola a aj bude, ale prečo sa ju spoločne nepokúsime potlačiť? Neseďme so založenými rukami. Trendsetter je momentálne najsilnejší program, ktorý rieši otázky mediálnych nástrah silným motivačným slovom a hudbou a oplatí sa ho vidieť....

        • ŠTRBArace 2022
          • ŠTRBArace 2022

          • Dňa 5.10. 2022 sa naše družstvo chlapcov a dievčat z II. A v zložení Michal Bátik, Adam Ižarik, Sára Miškovičová a Viktória Matloňová úspešne zúčastnilo športovej súťaže ŠTRBArace 2022, ktorú organizovalo Národné športové centrum pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Boli to otvorené majstrovstvá Slovenskej republiky družstiev stredných škôl v prekážkovom behu, v ktorom sa Michal Bátik umiestnil na výbornom 5. mieste v chlapčenskej kategórii zo stopäťdesiatich účastníkov. Výkony našich športovcov podporila krásna panoráma Štrbského Plesa a slnečné počasie. Všetkým štyrom zúčastneným ďakujeme za účasť, skvelé výsledky a reprezentáciu školy.

             

            Pozrite si fotografie v galérii Štrbarace.

        • Vieme sa správne učiť?
          • Vieme sa správne učiť?

          • Naši prváci sa pomaly udomácňujú v novom prostredí a zvykajú si na nových spolužiakov a nových vyučujúcich. Niektorí túto situáciu zvládajú bez problémov a niektorí ešte potrebujú viac času, aby sa prispôsobili novým podmienkam štúdia. Postupne zisťujú, čo od nich jednotliví pedagógovia očakávajú a čo budú musieť postupne  zvládnuť. Aby ich adaptácia prebehla čo najlepšie, zúčastnili sa 14. a 16. septembra besedy o učebných štýloch, ktorá bola pre nich pripravená v spolupráci s Centrom pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Liptovskom Mikuláši.

            Žiaci sa dozvedeli, ako sa čo najefektívnejšie pripravovať na vyučovanie, kedy a za akých podmienok sa doma učiť. Na základe dotazníkov zistili, ku akému študijnému typu patria, čo im tiež môže pomôcť, aby sa z nich stali úspešní študenti. 

            Veríme, že niektoré rady využijú, aby boli potom so svojimi  výsledkami spokojní. My im prajeme veľa úspechov, a taktiež spokojnosti na našej škole, ktorá okrem štúdia pre nich pripravuje aj rôzne zaujímavé aktivity a činnosti, pretože škola nie je len o štúdiu a známkach, ale aj o pestrom študentskom živote.

            Mgr. Mária Šimonová

            Pozrite si fotografie v galérii Vieme sa správne učiť?.

        • Nová škola, noví spolužiaci, noví učitelia
          • Nová škola, noví spolužiaci, noví učitelia

          • Naša škola privítala 5. septembra 32 nových prvákov v dvoch triedach. Prvý deň v nových priestoroch v nich vyvolal určite rôzne emócie. Dúfame, že dobré. Hneď druhý deň boli pre nich pripravené aktivity, ktoré im mali pomôcť prekonať ich prvotné obavy. Prostredníctvom nich sa navzájom (teda aj s triednymi učiteľkami) spoznávali, zisťovali čo majú rady, či radšej čítajú knihy alebo sa viac venujú športu. Žiaci sa rozhovorili, ako trávia svoj voľný čas a  aké sú ich silné stránky. Zaujímavé bolo, že  trochu nesmelo hľadali a pomenúvali svoje kladné vlastnosti. Najčastejšie sa u nich objavovala empatia, spoločenskosť a kladný vzťah k prírode a zvieratám. Mnohí milujú rôzne športové aktivity a prechádzky v prírode či turistiku s priateľmi alebo rodičmi. Samozrejme aj čas s počítačom je pre túto skupinu, tak ako pre všetkých mladých ľudí, typickou súčasťou ich voľného času.

            Aj ďalšie dni budú naplnené spoznávaním nových podmienok štúdia, nových učiteľov a ostatných žiakov našej školy. My všetci, študenti a pedagógovia, im prajeme, aby sa u nás cítili čo najpríjemnejšie, a tak sa stali pevnou súčasťou nášho gymnázia.  

            Mgr. Mária Šimonová

            Pozrite si fotografie v galérii Adaptačný deň.

        • High School Business Challenge
          • High School Business Challenge

          • V dňoch 5. až 9. júla prebiehalo medzinárodné kolo Vyšehradskej štvorky v ekonomicko-marketingovej súťaži High School Business Challenge. Naše gymnázium a zároveň aj Slovensko reprezentoval tím Martím, ktorého súčasťou bola Daniela Pikalová, žiačka III. A. Už prvým víťazstvom bol postup z konkurencie skvelých slovenských tímov do medzinárodného kola. Úlohou súťažiacich bolo preukázať svoje vedomosti z oblasti ekonomiky, kreativitu v poli marketingu, flexibilitu a agilitu pri vytváraní čo najideálnejšieho biznis plánu a aj odolnosť voči stresovým situáciám. Výzva bola veľká, ale šikovní študenti sa s ňou skvele popasovali, získali nezabudnuteľné zážitky a odmenou bolo krásne druhé miesto, na ktoré sú právom hrdí. Stali sa druhým najlepším tímom spomedzi zástupcov z Českej republiky, Maďarska a Poľska

            Danielke srdečne blahoželáme a  spolu s jej tímom im prajeme veľa ďalších úspechov.

            Mgr. Dana Babicová

            Pozrite si fotografie v galérii High School Business Challenge.

        • Praha očami študentov
          • Praha očami študentov

          • Od štvrtka 23. 6. do soboty 25. 6. sme navštívili hlavné mesto Česka, Prahu. Naše prvé kroky viedli do Národného technického múzea. Mali sme možnosť vidieť, ako vyzerala doprava a bežné veci v domácnosti v minulosti, aj ako sa kedysi tlačili knihy. Neobišli sme ani zaujímavú astronomickú, chemickú časť alebo architektúru a dizajn.

            Pred múzeom nás očakávala zmrzlináreň, kde nám náš spolužiak doprial toľko kopčekov výbornej zmrzliny, koľko sa do nás vmestilo.

            Po ubytovaní v centre Staroměstského námestia a dlhšom oddychu naša cesta smerovala na Neviditeľnú výstavu. Vyskúšali sme si, aké to je, keď človek stratí zrak a aké môže byť ťažké orientovať sa v priestore. Zvládli sme cestu v tme cez ulicu, v obchode či v priestoroch domu alebo v bežnom bare, kde sme si zakúpili aj pitie. Cestou späť sme sa ešte zastavili pri Orloji a Prašnej bráne.

            Večer sme trávili v hosteli, v ktorom sme boli veľmi spokojní.

            Druhý deň sme už v raňajších hodinách navštívili pražské pamiatky, ako napríklad Karlov most, Hradčany, Chrám sv. Víta, Mánesovov most, Českú filharmóniu a Václavské námestie. Poobede sme si vybrali Svet medúz, v ktorom sme našli mnoho rôznych druhov. Večer sme si zas počkali na Orloj.

            Po celej Prahe nás vozila doprava a zažili sme pravý pocit cestovania v metre. Nechýbali samozrejme ani nákupy v Palladiu, Arkádach a malých obchodíkoch. Nezabudli sme pri nich ani na svojich najbližších.

            Najviac sa nám páčila veľmi skvelá atmosféra, ktorá v celom meste vládla. Bude nám chýbať a dúfame, že sa tam raz ešte vrátime.

            žiaci kvarty

            Pozrite si fotografie v galérii Praha.

        • Župná kalokagatia 2022
          • Župná kalokagatia 2022

          • Dňa 23. 6. 2022 sa družstvo žiakov našej školy v zložení Oliver Korbáš (kvinta), Patrik Gabryš, Dávid Majerčík, Liliana Kubová a Viktória Matloňová (všetci I. A) zúčastnili Župnej kalokagatie, ktorá sa konala v Žiline.

            Horúce letné počasie preverilo ich fyzické sily v behu, streľbe, topografii a vedomostný test ukázal, aké majú vedomosti z histórie nášho kraja.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Kalokagatia.

        • Letná Bratislava so svojimi krásami...
          • Letná Bratislava so svojimi krásami...

          • V dňoch 14. až 17. júna sme my študenti sexty a II. A absolvovali geografickú exkurziu Bratislavy spojenú s návštevou Seneckých slnečných jazier a historických pamiatok v Bratislave.

            Hneď po príchode do Bratislavy smerovali naše kroky do Prírodovedného múzea. Pozreli sme si paleontologickú, mineralogickú a antropologickú expozíciu. Bolo to veľmi pútavé a zaujímavé. Najviac sa nám páčili interaktívne prvky, ako napríklad dotykové tabule alebo “mini kino“, kde sme si trošku oddýchli. Potom sme sa rýchlo naobedovali v obchodnom centre, ubytovali v hosteli a išli sa schladiť na Senecké jazerá.

            Druhý deň sme mali ráno dohodnutú komentovanú prehliadku Bratislavského hradu, ktorú nám síce typickým „blaváckym“ prízvukom, ale ozaj pútavo odkomentoval mladý lektor.

            V popoludňajších hodinách sme navštívili ikonický hrad Devín, vypínajúci sa nad sútokom Moravy a Dunaja. Okrem ďalekosiahlych výhľadov sme sa dozvedeli, aký mal hrad význam v období formovania slovenskej národnej histórie a o jeho neskoršom tragickom osude.

            Večer sme sa na chvíľu osviežili v jazerách a po krátkom oddychu vybrali objavovať krásu nočnej Bratislavy. Tam sme tancom aj finančne podporili koncert pre ľudí so svalovou dystrofiou a pozreli si vysvietené námestia a historické budovy.

            Vo štvrtok sme navštívili rakúsky zámok Schlosshof, ktorý bol na druhej strane cyklomostu Sloboda medzi Slovenskom a Rakúskom. Bola to dlhá prechádzka, ale zámok a jeho okolie nás svojou krásou ohúrili a odmenili oddychom v tieni so sysľami.

            V piatok sme sa unavení, ale plní zážitkov vrátili domov.

            kolektív sexty a II. A

             

            Pozrite si fotografie v galérii Exkurzia Bratislava, Senec.

    • Kontakty

      • Gymnázium, Hradná 23, Liptovský Hrádok
      • +421 44 5222991, +421 911 231606
      • Hradná 23, 03301 Liptovský Hrádok Slovakia
      • Školská jedáleň
      • E-mail - gajdosova@gymnaziumlh.sk Telefón - +421 44 5221116
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje