• Osvienčim - memento pre nás všetkých
          • Osvienčim - memento pre nás všetkých

          • Tento príspevok by sme chceli uviesť trochu inak ako obyčajne, a to reprodukciou záverečných slov turistickej sprievodkyne v koncentračnom tábore Osvienčim. Keď sa s nami lúčila,  poďakovala nám, že sme sa zaujímali o históriu a udalosti, ktoré sa odohrávali za ostnatým drôtom tohto tábora. Súčasne nás poprosila, aby sme šírili posolstvo jeho súčasného pôsobenia. Je ním prianie spoločne zabrániť, aby sa opakovalo  podobné ľudské utrpenie.

            To bolo aj cieľom pedagógov, ktorí organizovali túto akciu. Chceli, aby toto miesto ľudskej bolesti a beznádeje videla naša mladá generácia a svojím správaním a skutkami odsúdila aj súčasný extrémizmus, ktorý má blízko k ponižovaniu a odmietaniu ľudí na základe ich príslušnosti k určitej rase  a národnosti. 

            Dňa 6. decembra 2023 výber žiakov našej školy navštívil spomínaný koncentračný tábor v Osvienčime. Pre všetkých to bol silný emotívny  zážitok, ktorý bude v nás určite ešte dlho doznievať. Postupne sme poznávali osudy ľudí, ktorí tu boli odvlečení a prežili tu určitý čas v neľudských a ponižujúcich podmienkach. Postupne sme prechádzali budovy, kde žili a odkiaľ denne odchádzali pracovať. Mnohí z nich zomreli na následky pracovného vyčerpania, iní z hladu a niektorí len tak z rozmaru esesákov. Niektorí zomreli zavinením "doktora smrti", doktora Mengeleho, ktorý na mnohých väzňoch, dokonca aj na deťoch, praktizoval nehumánne pokusy. 

            V jednotlivých "barakoch", ako ich nazývali naši sprievodcovia, sme postupne spoznávali príbehy ľudí, ktorí sa domnievali, že boli sem dopravení, aby tu v pokoji dočkali do konca vojny, a potom sa vrátili domov. Pravda však bola úplne iná. Niektorí tu prežili dva mesiace, iní skončili hneď v plynových komorách. Jednu z nich sme mali možnosť navštíviť, čo bol jeden z najsilnejších momentov tejto exkurzie.  

            Druhou časťou exkurzie bola návšteva vianočného Krakova. Po smutnom zážitku v Osvienčime sme chceli trochu rozptýliť žiakov v tomto historickom a teraz aj krásne vyzdobenom európskom meste. Žiaci sa mohli pokochať krásnou vianočnou výzdobou a vychutnať si vianočnú atmosféru tohto mesta. Niektorí upokojili svoje žalúdky, druhí kúpili niečo pre svojich blízkych. Pred šiestou sme nastúpili  do autobusu a pred desiatou hodinou sme boli temer všetci doma, v bezpečí.

            Smutný, ale aj pekný deň. Deň kontrastov - utrpenie človeka, spôsobené iným a na druhej strane blížiace sa Vianoce, sviatky pokoja, mieru a ľudskej spolupatričnosti. Život je plný kontrastov a my by sme mladú generáciu naučiť ako hrany týchto kontrastov svojim konaním a správaním zmierniť a nedopustiť, aby sa história Osvienčimu zopakovala.   

            Šimonová Mária

            Pozrite si fografie v galérii Osvienčim.

        • Čo keď nebudem vysokoškolák?
          • Čo keď nebudem vysokoškolák?

          • V pondelok 4. 12. 2023 sme absolvovali odbornú prednášku s pracovníčkami Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Liptovskom Mikuláši.

            Poučili nás o tom, čo musíme, ale aj môžeme urobiť po skončení strednej školy, ak z nás nebudú vysokoškoláci. Predstavili nám rôzne programy pre nezamestnaných, program pre rozbeh podnikania a aj program EURES, ktorý je nápomocný ľuďom zamestnať sa v zahraničí.

            Veríme, že všetky nové informácie zužitkujeme tak, aby nám pomohli v našom ďaľšom smerovaní.

            oktáva

            Pozrite si fotografie v galérii Úrad práce.

        • Obchodovanie s ľuďmi
          • Obchodovanie s ľuďmi

          • V pondelok 20. 11. 2023 sa naša trieda III. A zúčastnila celodenného workshopu na tému obchodovanie s ľuďmi. Celé stretnutie prebiehalo formou získavania nových poznatkov, ale aj diskusie. Stihli sme si pozrieť film, ktorý zviditeľňuje problém obchodovania s ľuďmi za účelom nútenej práce. Poodhaľuje taktiky obchodníkov a ich metódy manipulácie s potenciálnymi obeťami a objasňuje, čo robiť, ak sa človek stane obeťou.

            Absolvovali sme rôzne zaujímavé aktivity, jednou z nich bola aj scénka, v ktorej sme stvárnili role v konkrétnej situácii, ktorá by nás mohla postretnúť. Dobre sme sa pobavili, ale zároveň sme si odniesli aj mnoho nových skúsenosti a informácií, ktoré môžeme využiť v živote.

            Tu je niekoľko praktických rád pred odchodom do zahraničia:

            • pri ceste do zahraničia si zisti adresu a telefónne číslo slovenského veľvyslanectva v krajine, kam cestuješ a nauč sa ho naspamäť,
            • urob si kópiu pasu a odlož si ju na bezpečné miesto, o ktorom budeš vedieť len ty,
            • o svojom odchode informuj rodičov, po príchode do krajiny sa im ohlás hneď, ako to bude možné,
            • doma nechaj presnú adresu a telefónne číslo plánovaného pobytu a čo najviac informácií o svojom budúcom zamestnávateľovi, nechaj im aj kontakty na ľudí, s ktorými do zahraničia ideš,
            • dohovor sa, ako často a kedy sa budeš ozývať rodičom,
            • s blízkymi si dohodni záchranný signál (vetu alebo slovné spojenie), ktorý budeš môcť použiť aj počas odpočúvaného telefonátu,
            • zabezpeč si cestovné poistenie,
            • na cestu si vezmi nevyhnutný finančný obnos na prípadný návrat domov a predplatenú telefónnu kartu,
            • vybav si medzinárodnú platobnú kartu alebo cestovné šeky, sú vhodnejšie ako nosenie väčšieho obnosu v hotovosti, ak sa tomu však nedá vyhnúť, ulož si peniaze na viac miest,
            • k batožine pribaľ slovník jazyka krajiny, kam cestuješ, a nauč sa základné frázy.

            kolektív študentov III. A

            Pozrite si fotografie v galérii Obchodovanie s ľuďmi.

        • Martinské divadlo mladých Slovenskô
          • Martinské divadlo mladých Slovenskô

          • Čítajúcimi sme boli zrejme všetci. Ale medzi čitateľov, ktorí si vyberú knihu s radosťou a bez akéhokoľvek tlaku si ju užijú, dnes patrí len malé percento. A najmä, keď sa povie povinné čítanie. Preto sme sa rozhodli využiť ponuku martinského hereckého konzervatória, ktorý  sa predstavil autorskou divadelnou hrou sLOVEnskô.  Pod režisérskou taktovkou bývalého absolventa nášho gymnázia Mgr. art. Michala Tomasyho mladí herci spracovali štyri slovenské literárne diela zaujímavou humornou formou. A tak Hájnikova žena dostala muzikálovú podobu, Ťapákovci sa stali ideálnou predlohou pre epizódu Rodinných prípadov, Tri gaštanové kone  boli ponímané ako scénický tanec, Neprebudený sa našiel v Krimi novinách a Bačova žena bola prepojená dobovými okolnosťami.

            Veríme, že naši maturanti – študenti IV. A a oktávy , ktorí divadelné predstavenie vzhliadli 27. 11. 2023 v priestoroch Kultúrneho domu v Palúdzkej, si takto netradične zopakovali niekoľko maturitných otázok, pretože jednotlivé časti inscenácie boli doplnené informáciami o autoroch a obsahoch diel.

            Mgr. Tatiana Mravcová

            Pozrite si fotografie v galérii Slovenskô.

        • Návšteva súdneho pojednávania na okresnom súde
          • Návšteva súdneho pojednávania na okresnom súde

          • Dňa 13. novembra sme sa v rámci predmetu spoločenskovedný seminár zúčastnili súdneho pojednávania v trestnej veci krádež, lúpež a obmedzovanie domovej slobody. Na hodinách občianskej náuky sme preberali základy trestného práva a tu sme mali možnosť vidieť celý priebeh súdneho pojednávania od obžaloby prokurátora, vypočúvanie poškodeného, obvineného, záverečné reči obhajcu a všetkých zúčastnených až po vynesenie rozsudku. Nakoľko sme sa takéhoto pojednávania zúčastnili 1-krát, bolo pre nás zaujímavé sledovať príchod eskorty, v ktorom viedli obvineného v putách, prácu obhajcu, ktorý radil obvinenému, ako má vypovedať a aby sa pod vplyvom dôkazov priznal. Jednalo sa o päť trestných skutkov v podobe domových krádeží v okrese Liptovský Mikuláš v prvej polovici tohto roka. Nakoľko bol obvinený už v podmienke, súd mu vymeral 3 roky odňatia slobody nepodmienečne so stredným stupňom stráženia. Prekvapila nás vysoká hranica navrhovaného trestu zo strany prokurátora na 5 rokov a 4 mesiace, nakoľko vyčíslená škodová suma bola len 770 eur. V prípade však zavážili poľahčujúce okolnosti.

            Zákon by mal byť spravodlivý a v tomto prípade aj bol. Zo súdu sme odchádzali poučení a tiež plní dojmov, uvedomujúc si náročnosť právnickej profesie, či už sudcu, prokurátora alebo obhajcu. Zároveň presvedčenia, že budeme vždy konať a žiť tak, aby sme sa nikdy neocitli na druhej strane zákona.

            seminaristi IV.A a oktávy

        • EXPERT geniality show
          • EXPERT geniality show

          • Aj tento rok sa žiaci našej školy zapojili do celoslovenskej vedomostnej súťaže EXPERT geniality show. Súťaž sa konala 28. novembra 2023. 15 žiakov vďaka svojim vedomostiam a skúsenostiam získaných v škole aj mimo nej zabojovalo o titul EXPERT. Počas 60 minút hľadali správne odpovede na 50 otázok v dvoch rôznych témach, ktoré si vybrali zo šiestich ponúkaných:

            • Od Dunaja k Tatrám - slovenské dejiny, umenie, šport, biológia, geografia, aktuality, slávni Slováci,
            • Mozgolamy - logické hádanky, postupnosti, zaujímavé slovné úlohy, kombinačné, pojmové myslenie,
            • Svetobežník - fyzická geografia, humánna geografia,
            • Tajomstvá prírody - biológia, fyzika, astronómia, chémia,
            • Do you speak English? - čítanie, bežné výrazy, gramatika, reálie,
            • Góly, body, sekundy - história a druhy športu, rekordy, olympiády, športovci, fyziológia tela športovcov, strava.

            Veríme, že všetci súťažiaci ukázali, v čom sú výnimoční. Svoje kompletné výsledky sa dozvedia v januári 2024.

             

            Pozrite si fotografie v galérii Expert.

        • Športové súťaže
          • Športové súťaže

          • V novembri sa naši žiaci zúčastnili športových súťaží vo florbale a bedmintone. Svoje sily si zmerali v okresnom kole stredných škôl z Liptovského Hrádku a Liptovského Mikuláša.

            Pozrite si fotografie v galérii Športové súťaže.

        • Jesenná fotka
          • Jesenná fotka

          • Aj tento rok študenti 2. ročníka súťažili o najkrajšiu jesennú fotografiu. V súťaži bolo 34 fotografií, za najlepšie boli vyhodnotené fotografie Lukasa Ambróza, Laury Bačíkovej, Mateja Ilavského z II. A  triedy a Radky Núdzikovej, Dmytra Zavhorodniiho, Martina Dunajského z II. B triedy. Odmenou je jednotka z biológie s váhou 1.

            Víťazom blahoželáme.

            Pozrite si fotografie v galérii Jesenná fotka.

        • Obchodovanie s ľuďmi - nebezpečný fenomén
          • Obchodovanie s ľuďmi - nebezpečný fenomén

          • Trieda septima sa 22. 11. 2023 zúčastnila doobedného workshopu na tému obchodovanie s ľuďmi. Workshop viedla Mgr. Ivana Frajtová, riaditeľka a sociálna pedagogička z Centra poradenstva a prevencie v Liptovskom Mikuláši. Prostredníctvom prezentácie nás oboznámila s definíciou obchodovania s ľuďmi a ako sa táto hrozba prejavuje v bežnom živote. Robili sme aktivity, v ktorých sme sa dozvedeli, čo nám nesmie chýbať na ceste za brigádou do zahraničia, a čo by mala obsahovať legálna pracovná zmluva. Nakoniec sme si pozreli dve ukážky, krátke video a film, v ktorých boli priblížené skutočné prípady, kedy došlo k obchodovaniu s ľuďmi.

            Pani Frajtová nám dala rady do života, ako v núdzových situáciách reagovať, a na čo si dávať v bežnom živote pozor. Workshop nám dal veľa cenných informácií, ktoré budeme vedieť sami využiť a šíriť ďalej, a tak predchádzať prípadom obchodu s ľuďmi.

            Zuzana Lehotská, septima

            Pozrite si fotografie v galérii Workshop.

        • Veselý imatrikulačný deň
          • Veselý imatrikulačný deň

          • Dňa 16. 11. 2023 sa u nás v škole uskutočnili imatrikulácie tried I. A a I. B, ktoré pre nich zorganizovali triedy septima a III.A. Študenti sa zapájali do rôznych výziev, ktoré zahŕňali preteky, kvízy, ale aj hudobné vystúpenia. Imatrikulácie preverili nielen ich šikovnosť, zručnosť a rýchlosť, ale zároveň utužili vzťahy medzi žiakmi a získali príležitosť ešte lepšie sa spoznať. Bavili sa aj učitelia, ktorí nám ochotne pomohli pri celej organizácii. Ani na nich sa samozrejme nezabudlo, ako to k imatrikuláciám patrí, do kolektívu sme oficiálne prijali aj nové pani učiteľky. Na konci imatrikulácií nám predviedli tanečné číslo, po ktorom sme sa ešte všetci poriadne zabavili. Veríme, že tento deň bol pre všetkých nezabudnuteľný, a že naň budú s úsmevom spomínať.

            Zuzana Lehotská a Andrej Matejko

            Pozrite si fotografie v galérii Imatrikulácie.

        • Aj tento rok bolo u nás otvorené...
          • Aj tento rok bolo u nás otvorené...

          • Dňa 14. novembra 2023, týždeň po Burze stredných škôl v Liptovskom Mikuláši, k nám zavítali žiaci deviatych ročníkov základných škôl. Deň otvorených dverí  sme pripravovali už dávnejšie a  snažili sme sa  ho ešte  vylepšiť. S tým cieľom naši oktávani vytvorili  aplikáciu, ktorá  pomáhala s organizáciou DOD na našej škole a poskytovala užitočné informácie pre sprevádzajúcich na uľahčenie práce a zvýšenie prehľadnosti. Premiéra testovania aplikácie ukázala niektoré nedostatky, na ktorých vylepšeniach budeme ďalej pracovať. To však  patrí k inovácii a súčasti každého nového procesu. Každopádne sme radi, že sme túto aplikáciu mali šancu vyskúšať priamo v praxi.

            Žiakov základných škôl čakali rôzne ukážky zo života našich študentov. Spoznali  odborné učebne cudzích jazykov, informatiky, chémie, fyziky i biológie, zoznámili sa s obsahom a organizáciou vzdelávania. V učebni biológie sa zoznámili s učebnými pomôckami, ktoré našim študentom pomáhajú pri porozumení niektorých abstraktných poznatkov z tohto predmetu. Chemické laboratórium bolo miestom niektorých zaujímavých pokusov. Tie sa realizovali aj z fyziky a mnohí návštevníci si ich chceli aj osobne vyskúšať. Telocvičňou sa ozývala zvučka, pri ktorom nastupovali naši chlapci na florbalový zápas. V učebni nemeckého jazyka mali svoje stanovište žiaci - členovia hliadky mladého zdravotníka. Táto časť nášho DOD zaujala aj rodičov, ktorých bolo totiž tento rok mimoriadne veľa, čo nás tiež veľmi potešilo. Keď už spomíname počty žiakov, tento školský rok sa DOD  zúčastnilo 75 žiakov spolu s ich rodičmi. Je to síce nižší počet oproti minulému školskému roku, ale nás prekvapil opäť narastajúci záujem o našu školu zo strany   rodičov.

            Na našej škole pracuje množstvo záujmových krúžkov, z ktorých sa dramatický krúžok teší medzi žiakmi veľkej popularite. Pracujú v ňom tak prváci ako aj štvrtáci a spoločne nacvičujú diela svetových klasikov. V priebehu DOD sa ukážka divadelného predstavenia zahrala 6-krát a vždy bola odmenená zaslúženým potleskom. 

            Deviataci sa mali možnosť občerstviť v školskej jedálni, kde nám mimochodom pripravujú každý deň chutné jedlá. A klubovňa bola miestom, kde deviatakom sa  predstavili mimoškolské aktivity, ktoré ich očakávajú. Najviac ich zaujali školské výlety, exkurzie, imatrikulácie a Deň jazykov. 

            Pevne veríme, že pre žiakov základných škôl to nebola  len príležitosť uniknúť z vyučovania. Snažili sme sa pre nich vytvoriť reálny obraz o možnostiach  štúdia v našej škole, aby si mohli v prípade nerozhodnosti porovnať naše podmienky  s podmienkami iných stredných škôl. Dúfame, že sa  u nás cítili dobre   a s niektorými sa v septembri budúceho roka stretneme.  

            Mária Šimonová

            Pozrite si fotografie v galérii DOD.

        • Srdečne gratulujeme oceneným...
          • Srdečne gratulujeme oceneným...

          • Dňa 9. 11. 2023 sme sa zúčastnili udeľovania ocenení Komunitnej nadácie Liptov a získali sme cenu Ing. Ladislava Habiňáka za úspech v súťaži Junior Internet, za prínos a tvorbu na YouTube kanáli Spoznaj Liptov a za prospech a dosiahnuté výsledky v stredoškolskom štúdiu.

            Veľmi si vážime a ďakujeme za príležitosť na nomináciu a ocenenie, ktoré nás bude motivovať do ďalšej tvorby.

            Andrej Kubík a Samuel Cheben

            Pozrite si fotografie v galérii KNL.

        • Burza stredných škôl
          • Burza stredných škôl

          • Dňa 7. novembra sa v Dome kultúry v Liptovskom Mikuláši konala Burza stredných škôl. Tohto podujatia sa zúčastnili aj naši žiaci - Matej Ilavský, Ján Perdek, Ema Lesáková, Ema Putnárová, Tamara Parižeková (II. A) a Alica Benková a Zuzana Hajduchová (II. B). Hneď ráno nainštalovali náš stánok, pri ktorom neskôr informovali žiakov základných škôl o podmienkach štúdia na našom gymnáziu.  

            Pozitívnym momentom bola  aj skutočnosť, že mnohí žiaci základných škôl okresu už našich študentov poznali z predchádzajúcich prezentácií. Tie naši študenti zrealizovali v priebehu posledných  dvoch týždňov.

            Konkurencia ostatných stredných škôl bola pomerne veľká, a preto sa museli naši žiaci snažiť zaujať a použiť rozumné argumenty, ktoré by mohli prípadných záujemcov o našu školu presvedčiť. Okrem prezentácie našim študentom pomáhalo aj video, ktoré vzniklo pred dvomi rokmi, tesne po skončení "kovidového" obdobia. Vytvorili ho Andrej Kubík a Samo Cheben z oktávy a hlavnými protagonistami boli dievčatá - Bibiána Hahušovská, Danka Pikalová a Nika Matúšková zo IV. A triedy.  Uvedené video vtipne mapuje a predstavuje školský život našich študentov ako aj bohatú mimoškolskú činnosť.

            Veríme, že z mnohých deviatakov, ktorí navštívili náš stánok, sa stanú hrádockí gymnazisti.

            Mária Šimonová

            Pozrite si fotografie v galérii Burza SŠ.

        • Profesionálni vojaci medzi nami
          • Profesionálni vojaci medzi nami

          • Dňa 6. 11. 2023 medzi nás zavítali profesionálni vojaci, ktorí nám prišli porozprávať o svojom povolaní. Navštívil nás aj Dávid Ilčák, absolvent nášho gymnázia, ktorý je aktuálne študentom druhého ročníka na Akadémii ozbrojených síl generála M.R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši.  Predstavil nám denný režim vojaka, študijné programy, na ktoré si môžeme podať prihlášku, zabezpečenie kadeta počas štúdia či vojenské výcviky. Spolu s pánom nadrotmajstrom a pani rotmajsterkou nám priblížili benefity a podmienky vstupu do Ozbrojených síl SR.

            Na záver sme prijali pozvanie zúčastniť sa Dňa otvorených dverí na Akadémii ozbrojených síl dňa 10. 11. 2023, kedy sa môžeme prísť pozrieť do priestorov vojenskej akadémie.

             

            Pozrite si fotografie v galérii AOS.

        • Adaptačný program
          • Adaptačný program

          • Naši prváci sa už čiastočne aklimatizovali na nové prostredie, nových učiteľov a svojich spolužiakov. Aby sa však spoznali ešte bližšie, pripravili sme pre nich pokračovanie adaptačného programu, ktorý sa zrealizoval za spolupráce CPaP v Liptovskom Mikuláši. Tento program sa skladal z dvoch častí. Jedna prebehla v triedach I. A a I. B 20. októbra a druhá 24. októbra. 

            V prvý deň študenti rozprávali i o svojich záľubách, o svojom voľnom čase, obľúbenej knihe či obľúbenom filme. Postupne odkrývali svoje silné a slabé stránky. Najväčší problém pre nich bolo pomenovať svoje pozitívne vlastnosti. Aktívnymi účastníkmi boli aj ich triedne učiteľky. 

            Druhé stretnutie bolo venované problémom s učením pri prestupe zo základnej na strednú školu, kde sú nároky trochu vyššie. Študenti si mohli vypočuť, aké sú pre nich najvhodnejšie podmienky na prípravu na vyučovanie. Pre niektorých to bolo zaujímavé počúvanie, iní majú vraj svoje "osvedčené metódy", ktoré už roky využívajú. Dúfame, že obidve stretnutia boli príjemným spestrením vyučovacieho procesu, a tiež motiváciou pre ďalšie štúdium. 

            Mária Šimonová

            Pozrite si fotografie v galérii Adaptácia s CPP.

        • Literárna exkurzia Martin
          • Literárna exkurzia Martin

          • Dňa 24. 10.  sme sa spoločným autobusom vydali na prieskum našimi národnými literárnymi dejinami a umeleckými zážitkami do Martina. Hneď po príchode sme navštívili Literárne múzeum, ktoré sídli v 1. budove Matice slovenskej. Tu nám pani lektorka pútavým výkladom priblížila našu históriu v snahách o získanie národnej a štátnej samostatnosti a zároveň sme si zopakovali aj vedomosti o dejinách slovenskej  literatúry. 

            Plní očakávania sme sa neskôr usadili v pohodlných kreslách Národného domu Štátneho komorného divadla, tešiac sa na divadelné predstavenie Sen noci svätojánskej z pera klasika anglickej dramatickej tvorby W. Shakespeara, pod režisérskou taktovkou Lukáša Brutovského. Základnou témou komédie bola láska a divadlo, v ktorej sa stretli štyria aténski zaľúbenci, túžiaci po láske, magické bytosti elfov a ochotnícki herci, nacvičujúci divadlo. Všetci sa stretli v nočnom lese, aby sa stratili medzi snom a skutočnosťou. Ich túžby a pocity sa prudko striedali a menili pod vplyvom magických síl a čarov.

            V jednotlivých úlohách sa nám predstavil takmer celý súbor martinského divadla. Veľmi nás zaujali bravúrne herecké výkony známych hercov, ako napríklad Mareka Geišberga, Jána Dobríka, Tomáša Gregu a ďalších, ale tiež vtipné situácie, na ktorých sme sa dobre pobavili.

            Ďakujeme za pekné zážitky a tešíme sa na ďalšie podobné akcie.

            kolektívy tried II.A, II.B a III.A

            Pozrite si fotografie v galérii Divadlo Martin.

        • Futsal žiakov SŠ
          • Futsal žiakov SŠ

          • Dňa 26. 10. 2023 sme sa zúčastnili okresného kola vo futsale žiakov stredných škôl, ktorý sa konal na Strednej zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši. Turnaja sa zúčastnilo 9 stredných škôl. Našu školu na turnaji reprezentovali Alex Veselovský, Šimon Mojčák (I. A), Ján Chytil (I. B), Lukas Ambróz, Matej Pros (II. A), Lucas Melich a Slavomír Ambróz (septima). V našej skupine sme skončili na druhom mieste.

            Nela Pačanová

            Pozrite si fotografie v galérii Futsal.

        • Trestnoprávna zodpovednosť
          • Trestnoprávna zodpovednosť

          • V mesiaci september sa uskutočnilo 8 zaujímavých prednášok s kapitánkou JUDr. Annou Poljakovou príslušníčkou policajného zboru okresu Liptovský Mikuláš. Študenti tried I. A., I. B, II. A a II. B sa oboznámili s trestnoprávnou zodpovednosťou, študenti tried III. A, septimy, oktávy a IV. A s náplňou činnosti štátnej polície, ktorá sa riadi heslom ,,Pomáhaj a chráň“.

            Prednášky boli zamerané najmä na ponaučenie a informácie spojené s trestnoprávnou zodpovednosťou, ktorej účinnosť nadobúdame vekom 14-tich rokov. Táto sa vzťahuje nielen na šikanu, kyberšikanu, poškodzovanie dobrého mena, zneužívanie osobných údajov, ale aj na vyhrážanie, vydieranie,  atď. Informáciami o náplni práce PZ, o ich povinnostiach a právomociach si študenti vyšších ročníkov mohli doplniť vedomosti z právnej oblasti a trestného práva, s ktorým sa oboznamujú na hodinách občianskej náuky.

            koordinátorka prevencie Tatiana Mravcová

            Pozrite si fotografie v galérii Trestnoprávna zodpovednosť.

        • AstroShow
          • AstroShow

          • Dňa 9. 10. 2023 sme sa počas cvičení z fyziky zúčastnili netradičnej vzdelávacej aktivity planetária AstroShow, konkrétne projektu Virtuálny vesmír. Celou aktivitou nás sprevádzala odborná lektorka. Nasadili sme si virtuálne okuliare a vo virtuálnej realite sa nám premietali 360-stupňové videá a fotografie. Zoznámili sme sa so Slnečnou sústavou a jej planétami, vesmírnym výskumom VR, čiernymi dierami a úkazmi na nočnej oblohe. 

            II. A, II. B

            Pozrite si fotografie v galérii Astro Show.

        • Adaptačný deň
          • Adaptačný deň

          • Dňa 28. 9. 2023 sa naši prváci spolu s ich triednymi učiteľkami zúčastnili výletu pod názvom „Adaptačný deň“. Slniečko svietilo, teplo bolo, repráčik s hudbou išiel vďaka darovaným dátam pani profesorky Urbanovej 😊. Išlo najmä o stmelenie nových kolektívov I. A a I. B triedy. Túra nebola náročná, z Veternej Poruby na Salaš Žiar po poľnej ceste a lúke, kde bol čas aj na rozhovor. Na Salaši nám vonku rezervovali stoly, takže každá trieda mala svoj program zameraný na rôzne hry, aby sme sa lepšie spoznali. Na obed sme si dali halušky a kofolu (trošku sme mali obavy, čo spraví táto kombinácia v našej tráviacej sústave 😊, ale našťastie všetkým obed sadol😊). Poobede si chlapci oboch tried zahrali futbal, do ktorého sa tak "zažrali", že bolo ťažké presvedčiť ich odísť domov.

            Myslíme si, že to bola vydarená akcia, ktorá pomohla posilniť vzťahy medzi deťmi v triedach, a čo nás ako triedne učiteľky teší, že aj vzťahy medzi prváckymi triedami navzájom 😊

            triedne učiteľky Iveta Rakytová a Alžbeta Uranová

            Pozrite si fotografie v galérii Adaptačný deň.

    • Kontakty

      • Gymnázium, Hradná 23, Liptovský Hrádok
      • +421 44 5222991, +421 911 231606
      • Hradná 23, 03301 Liptovský Hrádok Slovakia
      • Školská jedáleň
      • E-mail - gajdosova@gymnaziumlh.sk Telefón - +421 44 5221116
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje