• Praha očami študentov
          • Praha očami študentov

          • Od štvrtka 23. 6. do soboty 25. 6. sme navštívili hlavné mesto Česka, Prahu. Naše prvé kroky viedli do Národného technického múzea. Mali sme možnosť vidieť, ako vyzerala doprava a bežné veci v domácnosti v minulosti, aj ako sa kedysi tlačili knihy. Neobišli sme ani zaujímavú astronomickú, chemickú časť alebo architektúru a dizajn.

            Pred múzeom nás očakávala zmrzlináreň, kde nám náš spolužiak doprial toľko kopčekov výbornej zmrzliny, koľko sa do nás vmestilo.

            Po ubytovaní v centre Staroměstského námestia a dlhšom oddychu naša cesta smerovala na Neviditeľnú výstavu. Vyskúšali sme si, aké to je, keď človek stratí zrak a aké môže byť ťažké orientovať sa v priestore. Zvládli sme cestu v tme cez ulicu, v obchode či v priestoroch domu alebo v bežnom bare, kde sme si zakúpili aj pitie. Cestou späť sme sa ešte zastavili pri Orloji a Prašnej bráne.

            Večer sme trávili v hosteli, v ktorom sme boli veľmi spokojní.

            Druhý deň sme už v raňajších hodinách navštívili pražské pamiatky, ako napríklad Karlov most, Hradčany, Chrám sv. Víta, Mánesovov most, Českú filharmóniu a Václavské námestie. Poobede sme si vybrali Svet medúz, v ktorom sme našli mnoho rôznych druhov. Večer sme si zas počkali na Orloj.

            Po celej Prahe nás vozila doprava a zažili sme pravý pocit cestovania v metre. Nechýbali samozrejme ani nákupy v Palladiu, Arkádach a malých obchodíkoch. Nezabudli sme pri nich ani na svojich najbližších.

            Najviac sa nám páčila veľmi skvelá atmosféra, ktorá v celom meste vládla. Bude nám chýbať a dúfame, že sa tam raz ešte vrátime.

            žiaci kvarty

            Pozrite si fotografie v galérii Praha.

        • Župná kalokagatia 2022
          • Župná kalokagatia 2022

          • Dňa 23. 6. 2022 sa družstvo žiakov našej školy v zložení Oliver Korbáš (kvinta), Patrik Gabryš, Dávid Majerčík, Liliana Kubová a Viktória Matloňová (všetci I. A) zúčastnili Župnej kalokagatie, ktorá sa konala v Žiline.

            Horúce letné počasie preverilo ich fyzické sily v behu, streľbe, topografii a vedomostný test ukázal, aké majú vedomosti z histórie nášho kraja.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Kalokagatia.

        • Letná Bratislava so svojimi krásami...
          • Letná Bratislava so svojimi krásami...

          • V dňoch 14. až 17. júna sme my študenti sexty a II. A absolvovali geografickú exkurziu Bratislavy spojenú s návštevou Seneckých slnečných jazier a historických pamiatok v Bratislave.

            Hneď po príchode do Bratislavy smerovali naše kroky do Prírodovedného múzea. Pozreli sme si paleontologickú, mineralogickú a antropologickú expozíciu. Bolo to veľmi pútavé a zaujímavé. Najviac sa nám páčili interaktívne prvky, ako napríklad dotykové tabule alebo “mini kino“, kde sme si trošku oddýchli. Potom sme sa rýchlo naobedovali v obchodnom centre, ubytovali v hosteli a išli sa schladiť na Senecké jazerá.

            Druhý deň sme mali ráno dohodnutú komentovanú prehliadku Bratislavského hradu, ktorú nám síce typickým „blaváckym“ prízvukom, ale ozaj pútavo odkomentoval mladý lektor.

            V popoludňajších hodinách sme navštívili ikonický hrad Devín, vypínajúci sa nad sútokom Moravy a Dunaja. Okrem ďalekosiahlych výhľadov sme sa dozvedeli, aký mal hrad význam v období formovania slovenskej národnej histórie a o jeho neskoršom tragickom osude.

            Večer sme sa na chvíľu osviežili v jazerách a po krátkom oddychu vybrali objavovať krásu nočnej Bratislavy. Tam sme tancom aj finančne podporili koncert pre ľudí so svalovou dystrofiou a pozreli si vysvietené námestia a historické budovy.

            Vo štvrtok sme navštívili rakúsky zámok Schlosshof, ktorý bol na druhej strane cyklomostu Sloboda medzi Slovenskom a Rakúskom. Bola to dlhá prechádzka, ale zámok a jeho okolie nás svojou krásou ohúrili a odmenili oddychom v tieni so sysľami.

            V piatok sme sa unavení, ale plní zážitkov vrátili domov.

            kolektív sexty a II. A

             

            Pozrite si fotografie v galérii Exkurzia Bratislava, Senec.

        • Jazykový kvet - celoslovenské finále
          • Jazykový kvet - celoslovenské finále

          • Boháč Argan je presvedčený, že je na smrť chorý, pričom očividne prekypuje zdravím. A keďže účty za služby lekárov sú vysoké, rozhodne sa vydať svoju dcéru Angélique za lekára Thomasa Diaforia. Tá je však zaľúbená do  mladého muža Cleanta, ktorý je pre ňu ochotný stať sa aj lekárom, len aby sa zapáčil Arganovi. Zatiaľ čo dcéra si praje otcovo dobro, jej macocha Béline túži len potom, aby ako vdova mohla zdediť jeho majetok. Našťastie je tu inteligentná slúžka Toinette, ktorá nielenže s prehľadom znáša Arganove hypochondrické nálady, ale postará sa,  aby veci smerovali ku šťastnému koncu pre všetkých.

            Komédia Moliéra nás zaujala natoľko, že sme sa rozhodli  zapojiť sa s ňou do jazykovo- umeleckej akreditovanej súťaže pre deti a mládež Jazykový kvet. Po víťazstve v krajskom kole sme sa 10. 6. 2022 zúčastnili celoslovenského finále, ktoré sa konalo v Nitre na FEM SPU.

            Naši študenti Michaela Gáborová, Daniela Pikalová, Daniela Rakytová, Kristína Šmihovská (II. A) a Daniel Fuzia (I. A) skvelo zobrazili postavy a zabavili odbornú porotu aj divákov natoľko, že získali prvenstvo.

            Zároveň sa chceme veľmi poďakovať technikovi Andrejovi Kubíkovi (sexta) a aj našim kulisárom Mirovi Moravčíkovi, Šimonovi Adamovi, Patrikovi Hrabalovi a Filipovi Jurčovi (II. A), ktorí sa postarali o technickú stránku predstavenia a kulisy. Srdečne im blahoželáme a tešíme sa na ich výkony aj na budúci rok.

            Dana Babicová

            Pozrite si fotografie v galérii Jazykový kvet.

        • Veda a technika trochu inak
          • Veda a technika trochu inak

          • 8. júna 2022 naša kvinta navštívila Ostravu - konkrétne jej moderné populárne náučné centrum Veľký svet techniky.

            Táto moderná budova v sebe ukrýva zaujímavé expozície z oblasti fyziky, biológie a chémie. Návštevníci sa interaktívnou formou zoznámia s javmi, ktoré sú všade okolo nás a nájdu tu vysvetlenie ako veci fungujú a prečo.

            Vidieť, ako funguje naše telo, čo sa deje vo vesmíre a mnoho ďalších zaujínavých vecí, to určite nevidíme každý deň.

            Osobitnou a samostatnou časťou v centre je aj expozícia futbalového klubu Baníka Ostrava. História klubu, jeho úspechy, získané trofeje a pamätné dresy hráčov bola lákadlom zvlášť pre mužské osadenstvo triedy.

             

            Pozrite si fotografie v galérii Ostrava.

        • Športový deň
          • Športový deň

          • Dňa 3. 6. sa na našom gymnáziu konal „športový deň“. Do zápolenia bola zapojené celá škola. Mali sme možnosť súťažiť v týchto disciplínach: beh 100m, bez 1 000m, hod kriketovou loptičkou, streľba zo vzduchovky, skok do diaľky z miesta, poskytnutie prvej pomoci a v telocvični sa konal volejbalový turnaj.

            Celý deň sa niesol v dobrej nálade, veď aj počasie nám prialo. Svoje sily sme si zmerali ako triedy a všetci sme si to veľmi užili. Prvenstvo si vybojovala trieda II. A, za ňou skončila trieda sexta a posledné medailové miesto ukoristila III. A.

            Športu zdar.

            Petra Rakučáková, III. A

            Pozrite si fotografie v galérii Športový deň.

        • Voda – nenahraditeľná súčasť nášho života
          • Voda – nenahraditeľná súčasť nášho života

          • 1. júna 2022 sme absolvovali exkurziu v Liptovskej vodárenskej spoločnosti v Liptovskom Mikuláši.

            Vstúpili sme do priestorov, kde prebieha kompletný proces čistenia vody, ktorá odchádza z našich domácností. Laboratóriá zaujali nielen potenciálnych chemikov.

            Veľkou neznámou už pre nás nie sú priestory a strojové zariadenia, ktoré sa na zložitých a dôležitých procesoch podieľajú.

            Poznali a zažili sme niečo, s čím sa nestretávame každý deň.

            kolektív III. A

            Pozrite si fotografie v galérii LVS.

      • Kontakty

        • Gymnázium, Hradná 23, Liptovský Hrádok
        • +421 44 5222991, +421 911 231606
        • Hradná 23, 03301 Liptovský Hrádok Slovakia
        • Školská jedáleň
        • E-mail - gajdosova@gymnaziumlh.sk Telefón - +421 44 5221116
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje