• Geografická olympiáda - celoslovenské kolo
          • Geografická olympiáda - celoslovenské kolo

          • Dňa 29. - 30. 4. 2022 sme sa zúčastnili celoštátneho kola geografickej olympiády, ktorá sa konala na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

            V piatok si pre nás organizátori pripravili exkurziu, v rámci ktorej sme navštívili rímsky vojenský tábor v Rusovciach, umelý kanál vodných športov Čunovo, Jarovce, Marianku – ako najstaršie pútnické miesto na Slovensku a prešli sme sa po moste, ktorý spája Slovensko s Rakúskom v Devíne.

            V sobotu sme si na fakulte porovnali naše geografické vedomosti a obhájili naše postery najlepšie, ako sme vedeli.

            Obidvaja sme sa vo svojej kategórii umiestnili tesne za prvou desiatkou. Na medzinárodné kolo sme síce nepostúpili, no pre nás je veľkým úspechom účasť v celoslovenskom kole a to, že naše práce budú zdobiť geografickú učebňu.

            Ďakujeme našim pani učiteľkám pani Janíkovej a pani Rakytovej za prípravu, za ich pomoc a za veselý doprovod do Bratislavy.

            Svetlana Porubänová, Matej Kováč III. A

            Pozrite si fotografie v galérii Geografická olympiáda - celoslovenské kolo.

        • Sviatok sv. Floriána
          • Sviatok sv. Floriána

          • V stredu 4. mája 2022 sme sa zúčastnili Hasičského dňa v Liptovskom Hrádku pri príležitosti sviatku sv. Floriána - patróna hasičov. Hasičský deň organizovala Územná organizácia Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky v Liptovskom Mikuláši.

            Naše gymnaziálne družstvo – Petra Rakučáková, Svetlana Porubänová, Martin Plch, Patrik Čičvara, Jakub Fiačan a pán učiteľ Stanislav Žiška, pomáhalo nielen pri hasičských  súťažiach určených žiakom MŠ a nižších ročníkov ZŠ, ale aj pri prezentácii vystavenej hasičskej techniky. Na hasičskom dni sa zúčastnili dobrovoľné hasičské zbory z okolitých obcí, ktoré tu predstavili svoju techniku a tá sa tešila veľkej pozornosti hlavne malých návštevníkov. Súčasťou podujatia bola aj praktická ukážka hasenia požiaru. Je chvályhodné, že medzi návštevníkmi sme zaregistrovali aj niekoľko tried s našimi spolužiakmi. Veríme, že aj ďalší spolužiaci sa zapoja so činnosti dobrovoľných hasičov.

            Svetlana Porubänová a Petra Rakučáková III.A

            Pozrite si fotografie v galérii Sviatok sv. Floriána.

        • Divadelné predstavenie Anna Karenina
          • Divadelné predstavenie Anna Karenina

          • S veľkými očakávaniami po 2-ročnej kovidovej odmlke sme sme sa my, študenti sexty, II. A a III. A, mohli 28. 4. zúčastniť literárnej exkurzie v Žiline, ktorej hlavným zámerom bolo vzhliadnutie divadelného predstavenia Anna Karenina - intímne a originálne spracovanie jedného z najznámejších románov L. N. Tolstého.

            Pred našimi očami sa v Mestskom divadle Žilina odohral tragický kolotoč vzťahov, rútiaci sa za hľadaním lásky a životného šťastia. Autor divadelného predstavenia presunul dej príbehu z 19. storočia do súčasnosti, čo bolo pre nás veľmi zaujímavé a zároveň zrozumiteľnejšie. Herci používali moderný jazyk a technické výdobytky súčasnej doby ako napr. mobil, tablet, kostýmy.

            Nadchli nás výkony všetkých hercov, najmä Barbory Švidraňovej, ktorá stvárnila Annu.

            Zaujímavé bolo tiež priestorové riešenie inscenácie. Tvoril ho priestor vlakovej stanice Moskovská v Petrohrade. V podstate to bola preliezka, ktorá sa skladala z veľkej šikminy, na ktorej mohli herci stáť, ležať aj sedieť. Vlaková stanica sa niesla celou inscenáciou ako metafora života a snaženia nájsť si tú správnu cestu.

            Aj nás v tento deň sprevádzali vlakové nástupištia a cesta vlakom, v ktorom sme mohli ešte podebatovať o umeleckom zážitku, a ktorý nás napokon bezpečne dopravil do našich domovov. 

            Mgr. Tatiana Mravcová

            Pozrite si fotografie v galérii Divadlo Žilina.

        • Potulky za umením
          • Potulky za umením

          • V dňoch 20. 4., 22. 4. a 25. 4. sa triedy kvinta, I. A, sexta a II. A na hodinách UKL vydali na potulky za umením. Navštívili sme Galériu M. M. Bohúňa, v ktorej sme si prezreli stálu expozíciu výtvarných diel liptovských umelcov 20. storočia. Tu sme si mohli overiť naše vedomosti z výtvarných avantgárd. Svojou variabilitou námetov a techník nás zaujala aj výstava akademického maliara Ladislava Čemického, rodáka zo zatopenej liptovskej obce Čemice.

            Nakoľko takmer všetci máme skúsenosti s fotografovaním, nechali sme sa v ďalšej tvorbe inšpirovať výstavou Vladimíra Vlčeka, známeho liptovského fotografa. Zaujalo nás jeho videnie  mikrosveta, prírody, netradičné boli tiež zábery z vtáčej perspektívy, ktoré boli fotografované dronom.

            Mgr. Tatiana Mravcová

            Pozrite si fotografie v galérii Potulky za umením.

        • Chémia a geografia zábavne
          • Chémia a geografia zábavne

          • Žiaci kvinty a I.A si zábavnou formou overili svoje poznatky z učiva o chemických väzbách a kryštalických látkach skladaním tyčinkových modelov. Potvrdili tým, že chémia sa môže vyučovať zábavne nielen pri pokusoch v laboratóriu, ale aj v klasickej triede.

             

            Pozrite si fotografie v galérii Chémia a geografia zábavne.

      • Kontakty

        • Gymnázium, Hradná 23, Liptovský Hrádok
        • +421 44 5222991, +421 911 231606
        • Hradná 23, 03301 Liptovský Hrádok Slovakia
        • Školská jedáleň
        • E-mail - gajdosova@gymnaziumlh.sk Telefón - +421 44 5221116
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje